Várandóssággal, Szüléssel kapcsolatos könyvek:

Ina May Gaskin: Útmutató szüléshez
Szerintem az egyik legjobb olvasnivaló kismamáknak a szülésre készülve. Könnyen érthető, élvezetes olvasnivaló, ami sok pozitív szüléstörténetet is tartalmaz. 🙂


„Ina May Gaskin a világ legismertebb bábája, akivel a magyarországi bábák közül is sokan találkozhattak, hiszen kétszer is járt nálunk. Otthona és munkahelye a modern bábaság bölcsőjének számító legendás Farm. A Tenessee állambeli település története a hetvenes évek elején kezdődött, amikor háromszáz fiatal iskolabuszokból átalakított lakókocsikkal útnak indult San Franciscóból, hogy az Alternatív Nobel-díjas Stephen Gaskint elkísérje előadóturnéján. A hét hónapos utazást követően a karaván letelepedett. A ma is nagyrészt önellátó gazdálkodást folytató közösséget bábaközpontja tette világhírűvé, ahová ma már külföldről is érkeznek nők, hogy gyermeküket művi beavatkozás nélkül hozzák világra. A Farm bábáinak legfigyelemreméltóbb eredménye, hogy a szülések 98,6%- a természetes módon, hüvelyi úton zajlik! A könyv egyik különlegességét a mintegy felét kitevő születéstörténetek jelentik. A szerző kommentárjai laikusok és szakemberek számára is nélkülözhetetlen útmutatóvá és lebilincselő olvasmánnyá teszik ezt a kötetet. Előadásmódja segít abban, hogy a nők érthető és alapos információk birtokában készülhessenek szülésükre, s egyúttal segít visszaadni a várandósok és szülő nők hitét saját képességeikben, az önmagukért érzett felelősség erejében.”


Noll Andrea Nandu: Vajúdástámogatás mindenkinek
„Együtt készültök a szülésre? A nagy, ismeretlen esemény előtt ott feszül bennetek a kérdés: vajon mit tehetünk majd, hogy könnyebb legyen? Mit kérhetek szülő nőként, mi lehet igazán jó nekem? Mit tehetek mint társ, hogy igazán segítsem őt? Könyvünk képekkel gazdagon illusztrált lapjain a szerző közérthető egyszerűséggel, mégis átfogó alapossággal osztja meg az olvasóval a hatékony szüléskönnyítő módszereket, a gyógyszermentes fájdalomcsillapító technikákat, a segítő testhelyzeteket és még számtalan egyéb bábatrükköt.”

 

Elizabeth Davis, Debra- Pascali Bonaro: Orgazmikus szülés
„A szülés egyedülállóan gazdag tapasztalata sok nő számára élete egyik legmeghatározóbb testi és lelki élményének számít. A szülést mégis sokszor kíséri kapkodás, izgatottság, sőt nem ritkán félelem, ráadásul igen gyakran külső erők befolyásolják. Elizabeth Davis és Debra Pascali-Bonaro kötetéből kiderül, a nők hogyan szerezhetik vissza tudatosan a szülés erőteljes és bensőséges élményét – s fedezhetik fel benne akár az eksztatikus gyönyör érzését is. Gondolatébresztő és gyakorlati tanácsokkal teli kézikönyvükben megmutatják, a leendő anyák hogyan lelhetik leginkább örömüket a szülésben, a várandósság alatti megfelelő gondoskodástól kezdve a megfelelő helyszín és társak kiválasztásán át egészen a szülésre való testi-lelki ráhangolódásig. A könyvet izgalmas és megindító szüléstörténetek teszik teljessé.”

Ingeborg Stadelmann : A bába válaszol

Ingeborg Stadelmann német bába, több évtizedes tapasztalattal a háta mögött írta ezt a könyvet. Végigkíséri az olvasót a várandósság elejétől, a szülésen át, a gyermekágyas változásokig, testi-lelki síkon. Emellett gyakorlati tanácsokat is tartalmaz a felmerülő tünetekre, problémákra a természetes módszereket felhasználva, mint aromaterápia, fitoterápia, homeopátia.

 

 

 

Penny Armstrong, Sheryl Feldman: A születés művészete
Sheila Kitzinger (a magyarul is megjelent, nagysikerű Már élsz című könyv szerzője), így ír a könyvről: „Izzóan izgalmas, erőteljes mű. Élettől lüktető előadásmódjával lelket lehel a szülés történetének drámájába, és hű képet tár elénk arről a küzdelemről, amelyet az asszonyok folytatnak azért, hogy visszaszerezhessék a szülés élményének igazi megtapasztalását”.

Ruediger Dahlke,Margit Dahlke, Volker Zahn: Út az Életbe

A könyv szerzői – Ruediger Dahlke, a világszerte ismert orvos-természetgyógyász, felesége, Margit Dahlke pszichoterapeuta és homeopata orvos, valamint Volker Zahn klinikavezető nőgyógyász orvos – a várandósság és a születés holisztikus megközelítésével kísérik útján a kezdődő életet a fogantatástól a szoptatásig. A spirituális és a lelki szempontok éppúgy szerephez jutnak a könyvben, mint a gyermekvárás időszakával kapcsolatos gyakorlati tanácsok.

Nagyszerű tanácsadó, amely segíti az anyát, a szülőket abban, hogy kihasználják az e különleges időszakban rejlő lehetőségeket, meglássák a kihívásban az esélyt és a kezdetekben élő csodát!

Suhai Gábor, Varga Katalin: Szülés és születés – Lélektanon innen és túl
A szülés és születés eseményeit napjainkra oly mértékben „bekebelezte” az egészségügy, hogy szinte elfelejtjük, a szülés és születés nem kizárólag orvosi esemény. A „hivatalos” terhesgondozás és a medikalizált szülészet bár meghatározza napjaink gyakorlatát, azonban csak egyik lehetséges változata annak a mindennapi csodának, (a)hogy ember születik. Ez a könyv számos további megközelítést is körüljár: a magyar népi hagyományoktól a művészetekig, az apák érintettségétől az antropológiai megfigyelésekig, a szülés archetípusától a beavatási szertartásokig, hogy csak néhányat említsünk. A könyv így korántsem csak azok érdeklődésére tarthat számot, akik éppen gyereket várnak. Mindenki hasznos szempontokkal gazdagodhat, aki szeret egy jelenséget több oldalról szemügyre venni, a kézenfekvő dolgokat mégis megkérdőjelezni és azok mélyebb összefüggéseit átgondolni. Az olvasó eleinte talán elbizonytalanodik, hiszen egy jól megszokott, viszonylag jól ismert megközelítést kell egy időre félretennie, és elindulnia egy olyan kalandos utazásra e könyv oldalain, amely végén megszülethet saját új felfogása a szülés és születés eseményeiről, megerősödve néhány olyan gondolattal, amit talán már eddig is sejtett, érzett vagy tudott…

 

Hamarosan bővül a könyvajánló szoptatás és babagondozás témában is! 🙂

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?