Személyre szabott támogatás

Szülésfelkészítés egyénileg

Az egyéni szülésfelkészítő foglalkozások alkalmával csak rád figyelek és arra, hogy te mit szeretnél. Személyre szabott megoldásokat keresünk, az igényeidhez alakítva. Körüljárjuk a szülés-születés folyamatait, fájdalomkezelő technikákat, a saját  lehetőségeidet. Azokkal a témákkal foglalkozunk, amire szükséged van ahhoz, hogy magabiztosan várd a szülést. - A saját otthonod kényelmében.

 

 Szüléskísérés

A vajúdás megkezdődésétől a baba megszületése utánig melletted maradok. A vajúdás gyönyörű, de embert próbáló órái alatt megszakítás nélküli, állandó jelenlétet biztosítok számodra a szülőszobán.
Az érzelmi támogatás, bíztatás mellett, információkkal látlak el. Igényed szerint alkalmazok masszázst, aromaterápiát, borogatást és különböző kényelemfokozó technikákat is, attól függően a vajúdásod azon szakaszában éppen mire van szükséged. 

 

Gyermekágyas gondozás

 A gyermekágyas időszakban is fordulhatsz hozzám, ha szükségét érzed. Segítek, ha bizonytalannak érzed magad , elakadtál a szoptatással, kérdésed van a babagondozással kapcsolatban. Ha szeretnéd, hogy a helyére kerüljön a szülésélményed, érzelmi támaszra van szükséged.

 

 

 

Csoportos foglalkozások

Várandós csoport

Babát vársz, de messze van még a szülés időpontja? Sok a kérdésed? Bizonytalan vagy, hogy mit is szeretnél?
A csoport legfőképpen rólad szól, a te érzéseidről, panaszaidról, útkeresésedről, saját megoldásaidról...

 

FelkéSZÜLÉS Tréning

Hogyan kapcsolódj a testeddel, hogy a vajúdáskor elő tudd hívni a benned rejlő erőt?
Alternatív lehetőségeket keresel?
Keresed a számodra legmegfelelőbb megoldást?
Túl sok a téged körülvevő információ és szeretnél tisztán látni?

Szülésre hangoló

Közvetlenül szülés előtt állsz? Szeretnél jobban ráhangolódni a testedre? Szeretnél olyan élményekkel gazdagodni, amik közelebb önMAGadhoz és a szülésedhez?

 

Gyermekágyas felkészítő

Szeretnél megfelelően felkészülni a gyermekágyas időszakra?
Tudod- e majd szoptatni a babádat?Mi történik a testeddel a szülés után?Milyen változásokon mész keresztül lelkileg?Hogyan fogd meg a kisbabádat?

 

 

 

Kovács Katalin vagyok, szülésfelkészítő tréner, szüléstámogató és gyermekágyas dúla. Szülésfelkészítőként létrehoztam egy könnyen elérhető, színes, izgalmas felkészítőt ahol nem "csak" információk kapsz, hanem tapasztalatszintű élményekkel is gazdagodsz, amik jól alkalmazhatók a várandósság és szülés idején, sőt sokszor utána is.

 

Ki a dúla?

A dúla nem bába vagy szülésznő. Dúlaként érzelmi és fizikai támaszt nyújtunk a vajúdó anyáknak a szülőszobán. A szülés női létünk kulcsélménye, beavatás. Dúlaként jelenlétünket, tudásunkat, támogatásunkat adjuk a vajúdó anya szolgálatára. Hiszen tudjuk, hogy érzelmi biztonságban, szeretetben sokkal könnyebb és szebb megélni ezt a csodálatos, olykor viszont nehéz eseményt.

 

Legfrissebb cikkek

 • Hogyan NEM lehet elkényeztetni az újszülötteket?

  Szükségletek vs. Vágyak Szinte nem találkoztam még olyan leendő anyukával, párral akik ne tennék fel a kérdést: „ Szerinted el lehet kényeztetni a babát?” Hányszor hallani, hogy a leendő szülőknek azt mondják: „ Ne legyen sokat ölben a baba, mert elkényezteted!” , „ Nem
 • Várandósan....Szabad a szex?

  Minden irányból dőlnek ránk a szexuális töltetű üzenetek, képek, mégis a várandósság alatti szexualitásról, szeretkezésről szinte tabu beszélni. Pedig igen szorosan kapcsolódik a gyermek- váráshoz és a párkapcsolat alakulásához. Az alábbi cikkben arról olvashatsz, hogyan változik a libidó a várandósság
 • Miért fontos hogyan szülünk, születünk?

  Miért fontos, hogy hogyan szülünk és születünk? Az, hogy hogyan szülünk, az egész életünkben egy örök emlék marad számunkra. Hogyha megkérdeztek egy idős hölgyet, édesanyát vagy nagymamát, akkor bizonyos mozzanatokat kristálytisztán fel tudnak idézni akár 40-50-60 év távlatából is, és
 • Gátmasszázs, gátvédelem – Hogyan?

  A gát alapjaiban ép és egészséges szövet, ugyanúgy mint a tested többi része. Nem egy olyan dolog, amit meg kéne javítani, hogy megfelelően működjön. A gát egy rugalmas szövet, ami képes arra, hogy kiengedje a kisbabát. A gát és a
 • Miért várjunk a köldökzsinór elvágásával?

  A köldökzsinór késleltetett elvágása évekkel később jelentkező előnyökkel jár A WHO támogatja, hogy a köldökzsinór elvágásával legalább 1 percet várjanak a baba születését követően. Egy tanulmány szerint ez a néhány perc évekkel később az idegi fejlődésben adhat egy kis előnyt.
 • 1

Mi köze a baba immunrendszerének a bélrendszerhez?

Ha lehet fontossági sorrendet állítani babáknál, akkor ezt tartanám a legfontosabbnak. Elég sok későbbi csecsemő és gyermekkorban kialakuló betegség (a felnőtt is), visszavezethető a jótékony baktériumok hiányára.

A csecsemőkori bélflóra és az immunrendszer

A baba megszületését követően a kezdetben steril, kórokozómentes bélcsatorna néhány óra leforgása alatt benépesül baktériumokkal.  A természetes úton született és anyatejjel táplált csecsemők bélcsatornájában hasznos baktériumtörzsek fognak elszaporodni. A császármetszéssel született ill. tápszerrel táplált babák esetében nagy a veszélye annak, hogy a hasznos bacik helyett másfajta, esetleg betegséget okozó baktériumok telepszenek meg.

Ezeket a hasznos bélbaktériumokat nevezzük probiotikus baktériumoknak, az ilyen baktériumokat tartalmazó készítményeket probiotikumnak.  Ide tartozó baktériumtörzsek  a különféle Bifidobaktériumok és a Lactobacillusok (tejsavbaktériumok). Jellemző tulajdonságuk, hogy az immunrendszer tanítómestereiként az első élethónapokban szabályozzák a bélfalban levő immunsejtek működését, serkentik az immunrendszer érését.

Hogyan hatnak a probiotikus baktériumok a baba immunrendszerére?

A probiotikus baktériumok szabályozzák a bélcsatorna immunfolyamatait, gátolják az allergiás folyamatok kialakulásátA bifidobaktériumok hiánya a fejlődő immunrendszer egészének olyan zavarait idézheti elő, amely későbbi életkorban hajlamosíthat allergia, cukorbetegség,  elhízás, szívbetegségek kialakulására is.

Hogyan biztosíthatók a csecsemő számára a megfelelő jótékony baktériumok?

Leginkább szoptatással, ugyanis az anyatejben bőségesen megtalálhatóak a bifidobaktériumok. Anyatej teljes hiánya esetén megfelelően ellenőrzött, kipróbált probiotikus baktériumtörzset tartalmazó tápszerrel való táplálás javasolható.

Milyen egyéb hatásai vannak a csecsemőkorban adott probiotikumoknak?

Számos klinikai vizsgálat bizonyította, hogy a probiotikumok hatékonyan képesek a csecsemőkori ekcéma, atópia megelőzésére.  Védik a babát a bélcsatornán keresztüli fertőzésekkel szemben is.

Csecsemőkori antibiotikus kezelés hatása, jelentősége

A csecsemőkorban gyakran nem kellő indokkal adott, pl. láztalan náthára, torokgyulladásra elrendelt antibiotikumok képesek ennek a hasznos bélflórának a teljes kiirtására. A kipusztított bacik helyét gyakran kórokozók foglalják el, melyek aztán emésztési zavarokat, puffadást, hasfájást, hasmenést okoznak és az immunrendszeri kedvező hatás is kimarad. Ezért csecsemők antibiotikus kezelését követően feltétlenül szükséges kiegészítő probiotikum 2 hetes adása, megfelelő készítmény (oldat, por) formájában.

Csecsemőkori hasfájás és probiotikumok összefüggése

A csecsemőkori, több órán át tartó, csillapíthatatlan sírással járó görcsös hasfájás (kólika) hátterében szerepet játszik a bélflóra kóros irányú megváltozása, a Lactobacillusok (tejsavbaktériumok) csökkent jelenléte és egyéb, fokozottan gázképző baktériumok elszaporodása. Ugyanakkor az is tény, hogy az anyatejjel táplált babák is gyakran hasfájósak. Kiderült, hogy egy bizonyos Lactobacillus törzs jelenléte véd a hasfájással szemben és segíti a baba emésztését, míg más törzseknek nincs ilyen kedvező hatása. Tápszerrel táplált babák számára már rendelkezésre áll ezzel a hasfájást csökkentő probiotikummal dúsított, speciális tápszerkészítmény.

Mikor adjunk probiotikumot csecsemőnek (0-1 év)?

Adjunk probiotikumos tápszert a babának,

ha császármetszéssel született és nem indult be az anyatej

- ha nincs tejünk vagy csak nagyon kevés van.

Adjunk kiegészítő probiotikus készítményt, szoptatás mellett is:

a baba antibiotikus kezelése után 2 hétig

hasfájás (kólika) esetén

- ha a baba sokat betegeskedik, hosszasan náthás, hurutos"

Publikálta dr. Csáki Csilla 

Kiegészítém a fenti írást annyival, hogy mivel a felnőtt lakosság körében is sajnos igen alacsony a jótékony baktérium aránya, így nem garancia, hogy a hüvelyi szüléssel, szoptatással ez az arány megfelelő lesz a babának. Ha az anyuka fogyaszt probiotikus készítményt, abból részesül a baba is.

Így akár a későbbi közösségbe adás előtt is kifejezetten hasznos lehet a probiotikus készítmények adása.
Ellenben kizárólag akkor van értelme, ha a fogyasztott készítmény ÉLŐ baktériumtörzseket (lehetőleg többfélét) tartalmaz többmilliós csíraszámban. ( Azért tartom fontosnak kiemelni, mert a piac tele van olyan "probiotikumokkal", amik bizonyos csíraszámban tartalmaz már nem élő baktériumokat.. akkor meg minek)
A lányomnál is felmerültek emésztési problémák, amit sikerült megoldanunk - később ezt sok kismamám saját tapasztalata is megerősítette, így bátran ajánlok készítményt :)

Ha szeretnél bővebb információt kapni a témában, olyan készítményt keresel, ami természetes és megbízható keress meg telefonon vagy e-mailben és megtaláljuk a számotokra legjobb megoldást. 
Hiszen gyermekeink egészsége a legfontosabb. :)