Te mit hallottál a szülésrôl? Milyen benyomások és hiedelmek élnek benned ezzel a különleges eseménnyel kapcsolatban?

Ebben az összeállításban olyan tényeket olvashatsz, amelyeket csak kevesen tudnak a várandósságról, vajúdásról, szülésről.

Tudtad-e?

1., A petesejt választja ki, melyik spermiumot engedi be.
A megtermékenyítésre váró petesejt válogat a spermiumok között, hogy melyiket engedje be. Az egy idôben érkezô spermiumok közül kémiai úton kiválasztja a megfelelôt, majd a kiválasztott spermiumnál a petesejtmembránja elvékonyodik, így segítve a bejutását.

2.,A babád iszik a magzatvízből és ki is pisili

 

A babád már a méhen belül gyakorolja a nyelést, a lenyelt magzatvizet pedig kipisili. Néha azonban elôfordul, hogy a magzatvizet félrenyeli, ezért csuklani kezd. Ez teljesen ártalmatlan jelenség, bár érezhetsz közben apró kis rázkódásokat a pocakban.

3.,A magzatvíz folyamatosan termelôdik, és 3 óránként teljesen lecserélôdik.
Ez szülés közben is érvényes, így nem kell azon aggódnod, hogy “kiszárad” a babád.

4., Nem érti mit mondasz, de tudja mit érzel!

A méhen belül a babák még nem a szavak értelmét értik, de tökéletesen érzékelik a belső világod és a külvilág történéseit is . Tudja mikor vagy boldog, mikor aggódsz és mikor vagy szomorú. Van köztetek egy lelki köldökzsinór is ami összeköt benneteket. Természetesen nem baj, ha vannak félelmeid vagy néha dühös vagy, de tudathatod a babáddal, hogy ennek nem ô az oka, őt szereted. <3

Ha szeretnéd, beszélhetsz is hozzá, a hangsúlyokat és a közben felmerülô érzéseidet is fogadja. Ugyanígy ô is jelezhet neked, érzések, álmok formájában vagy úgy, hogy rúg egyet vagy éppen a kezed alá kucorodik ha megérinted a hasad.

5., A babád indítja be a szülést

Ebben az összetett folyamatban szerepet játszik a méh növekvô súlya, a szervezeted túlterheltsége, a méhlepény állapota, de a babád is érzi ô mikor szeretne megszületni. Amikor ez bekövetkezik a mellékveséje által termelt kortizol hormon (stresszhormon ) szintje folyamatosan emelkedik és amikor ez túlsúlyba kerül a várandósságot megtartó, méhtevékenységeket gátló progeszteronnal szemben, ösztrogéntöbblet alakul ki. Ez az ösztrogéntöbblet érzékennyé teszi a méhet az oxitoxinra (ezt az anya agyalapi mirigye állítja elô). Ennek folytán szépen fokozatosan elindulnak az összehúzódások, amik világra segítik a babádat.

6., Csupán a babák 3-7%-a születik a kiírt napon

A szülési dátumod csak viszonylagos. Igazából idôben született babáknál ez a betöltött 37. és 42. várandóssági hét között bármikor bekövetkezhet. Ekkor már érett a baba a megszületésre, így érdemes a csomagjaidat készenlétbe helyezni.

7., Akkor fog megszületni amikor megérett rá.
Pont mint a sárgabarack, ha megérett könnyû leszedni vagy leesik. Ha még nem érett meg, akkor le lehet erôszakkal tépni, de jönnek vele a levelek és a gally is..

Ugyanazok a hormonok hozzák ki a babát, amik bevitték oda. A szülés alatt ugyanazok a hormonok termelôdnek, mint egy kellemes szeretkezéskor, csak nagyobb számban. A szeretkezéskor endorfinok és oxitocin termelôdik, úgy mint a szülés alatt. Az oxitocin szeretethormon, szeretkezéskor, szüléskor, szoptatáskor nagy számban termelôdik, ill. felelôs az anya és babája közötti kötôdés kialakításáért. Vajúdáskor emelkedô szintjének köszönhetôen, egyre nagyobb intenzitással jönnek az összehúzódások. Egy csodálatos, de félôs kis hormon, ami csak akkor jön elô, ha biztonságban, kellemesen érezzük magunkat. Így minden olyan tényezô ami kellemes és megnyugtató számodra az aszülésnél is beválik. (pl.: kellemes hangulat, zene, félhomály, aromaterápia, stb.)
Konkrét tippeket és tudást osztok meg a FelkéSzülés Online Szülésfelkészítő Csomagban és a FelkéSzülés Tréningeken!

8., A spermában található prosztaglandin hormon puhítja a méhszájat és felkészíti a szülésre

A spermában prosztaglandin található, ami segít felpuhítani a méhszájat, ezáltal könnyebbé válhat a szülés. Ha a baba készen áll a megszületésre egy kellemes szeretkezés el is indíthatja ôt. Így ha nincs külön orvosi ellenjavallata (koraszülés gyanú, görcsök, ismeretlen vérzés, rossz helyen tapadó méhlepény) nyugodtan folytatható a házasélet.

9., Nyákdugó – mi is ez?

A nyákdugó egy érdekes, kocsonyás anyag, ami a méhet és a babát védi a fertôzésektôl, kórokozóktól. Ez a lilás-rózsaszínes „dugó”, a vajúdás közeledtével távozhat egyben vagy akár kisebb darabokban is. Így ha ilyet tapasztalnál, tudd, hogy ez teljesen természetes. A nyákdugó távozása jelezheti a közeledô vajúdást, de a pontos idôpontra vonatkozólag nem lehet következtetéseket levonni. Távozhat akár napokkal vagy hetekkel a szülés beindulása elôtt is.

10., A méhszáj tágulása visszafelé is haladhat

Ezt az érdekes jelenséget még manapság is sok kérdés övezi. Elôfordulhat, hogy ha az anyát valami számára nagyon kellemetlen dolog éri – akár megjegyzések, a saját elvárásai, vagy az ôt körülvevô közeget alkalmatlannak találja a vajúdáshoz, a méhszáj addig elért tágulása, visszafordulhat vagy akár be is záródhat. Ezt a jelenséget Ina May Gaskin bába jegyezte le, majd a kutatásai folytán rábukkant több, korábbi kiadású szülészeti könyvre, amik alátámasztják a jelenség létezését.

11., A baba a hüvelyen áthaladva kapja az első “védőoltását”

Hüvelyi szülésnél a baba találkozik lactobacillusokkal, ezek a jótékony baktériumok már a szülés alatt megtelepednek a baba bélflórájában. Ez hasznos segítség a szervezetének, mivel így ellenállóbb a betegségekkel szemben, segíti az anyatej megfelelô lebontását, valamint segít csökkenteni az asztmás és allergiás megbetegedések felbukkanásának lehetôségét. /Sajnos a felnőtt lakosság nagy részénél is a normálisnál alacsonyabb a jótékony baktériumok aránya/

12., A SZÜLÉSKÓD – benned is megvan

Minden nôbe bele van kódolva, hogy tud szülni. Ez a szüléskód valahol a személyes és a kollektív tudatalatti között helyezkedik el. Ezt úgy képzelhetjük el, hogy a kollektív tudatalatti egy nagy óceán, benne a hegyalja a személyes tudatalattink, a hegy kicsi csúcsa, pedig a tudatunk, amit általában érzékelünk, használunk, amivel gondolkodunk. A szüléskód alapján tudjuk, hogyan kell szülni, viszont a mélybôl nehezebb elôhozni ezt a kódot. Minél több teher, trauma rakódott rá, annál nehezebb elôcsalogatni,de nem lehetetlen! Mit tehetünk azért, hogy a szüléskód aktiválódjon?

Vannak olyan nôk, akik bármilyen tanulás vagy készülés nélkül elô tudják hívni a szüléskódot. Szerencsére, ez is tanulható, és a vajúdás idején elôhozható. Amik gátolják a szüléskód elôhívását: a negatív szuggesztiók, a támogatás hiánya, bizonytalanság, biztonságérzet hiánya, problémás várandósság.

Mik segítik a szüléskód elôhívását? Ezt segítik a szülés, mint minôség, folyamat megismerése, a félelmek felszámolása, megfelelô szülésfelkészítô foglalkozások látogatása, relaxálás, ráhangolódás, önbizalom.

Mindannyian tudunk szülni, ahogy eddig is, csak elô kell csalogatni a bennünk rejlő ősi női Tudást. Ezekkel is foglalkozunk a felkészítőkön 😉

13., A babáknak nem kell sírniuk születésük után

Téves az a hiedelem miszerint a babáknak ordítaniuk kell a születésük pillanatában, akkor egészségesek. Ha a baba úgy érkezik meg, hogy kijön a kellemesen meleg, szűrt fényt beengedő otthonából a hideg, zajos, fényes külvilágra érthetô, ha így nyilvánítja ki a nemtetszését. Amennyiben úgy érkezik meg, hogy az édesanyának adják, ráteszik a mellkasára és nem vágják el azonnal a számára még oxigént és sok hasznos anyagot szállító köldökzsinórt, akkor a baba a saját ütemében tud alkalmazkodni az Ôt fogadó új Világhoz. Azt tapasztaltam, hogy ilyen esetben csak akkor kezdenek hevesen sírni a babák, ha valami miatt elemelik őket édesanyjuk mellkasáról.

14., Beszélgess a babáddal a születés után

A babák nagyon éberek a születésük után (ha nem kapott az anya fájdalomcsillapítókat a vajúdás alatt). Megérkeznek és elkezdik felmérni a terepet. Felismerik a szüleik hangját, teljes valójában érzékelnek, bár a látásuk még nagyon homályos. Az elsô 1-2 órában nagyon nyitottak, érdeklôdôek. Beszélhetsz hozzá. Érdekes, hogy a babák is mesélhetnek a születésük után. Elmesélik milyen útjuk volt. Lehet csak szemléli a külvilágot, nyöszöröghet vagy panaszosan sírhat. Nagy változás ez számára, az elsô utazás.

15., Várandós apák

Bár kívülrôl nem látszik, az apák is komoly változásokon mennek keresztül, ha párjuk várandós. Számukra nehezebb megfogni ezt az élményt, mert nem bennük növekszik a kisbaba. A leendô apáknál 90%-ban megjelennek olyan tünetek, mint a hányinger, hányás, hízás, hangulatingadozások. A Couvade szindróma tünetei nagyban hasonlítanak a kismamák által megélt változásokhoz. Az archaikus társadalmakban az apáknak el voltak fogadva az ilyen tünetei, kijárt neki is a pihenés, regenerálódás, ráhangolódás. Mai feszített tempójú világunkban az apák kis részének van lehetôsége ezeket a változásokat megélni, átérezni. Amennyiben erre nincs lehetôségük, egyéb betegségek kényszeríthetik ki a pihenést, ráhangolódást. ( pl. sérülések, vesebántalmak, gyomorproblémák, stb.)

16., Gátmetszés nélkül is lehet szülni!

A gát alapjaiban egészséges szövet. Évezredeket át képes volt kiengedni a kisbabát, anélkül, hogy vágni kellett volna. Megfelelô felkészüléssel (gátizomtorna, gátmasszázs, megfelelő étrend) elôsegítheted, hogy a gátad megússza vágás nélkül. Természetes szülés esetén, ha nincs sürgetve a baba megszületése, nem kapsz gyógyszereket a vajúdás alatt, választhatsz számodra megfelelô kitolási testhelyzetet, nagyon jó esélyekkel lehet megôrizni a gát épségét. A kitolásiszakban az anyák ösztönösen gátkímélô pozíciókat vesznek fel ( pl.négykézláb). Természetesen vannak olyan esetek amikor valóban indokolt lehet a gátmetszés elvégzése. (pl. mesterségesen gyorsított szüléseknél,EDA alkalmazása mellett, faros babáknál, stb.) A gát épségének megôrzésérôl, a gátmetszés elkerülésérôl, esetleges elônyeirôl-hátrányairól a tréningjeimen és cikkeimben nyújtok bôvebb információkat. (Youtube: Hogyan lehet gátvédelmes szülésed?)

Magyarországon az utolsó nyilvánosságra hozott statisztikai adat szerint (2006) 71% volt a szülésnél végzett gátmetszés aránya, elsô szülés esetén pedig 90%! Ez jóval meghaladja az ENSZ Egészségügyi Világszervezete

(WHO) által elfogadhatónak tartott 2–20%-ot.

17., Ha megszültél, beindul a tejtermelés

A méhlepény leválásával megindul egy a tejtermelésért felelôs hormon, a prolaktin termelôdése. Így már a szülés után megszoptathatod a babádat. Pont annyi elôtejed lesz, ami fedezi a babád igényét.

18., Akkora babát növesztesz amekkorát meg is tudsz szülni

A nôi test nagyon jól tudja a dolgát. Minden kismama akkora babát növeszt, amekkorát meg is tud szülni. Mindannyian koraszülöttként jövünk világra, mert a többi emlôsállathoz viszonyítva a medencénk mérete arányaiban véve jóval kisebb. Ez az ára a két lábon járásnak. Még az idôre született babák (37. és 42. hét között) is relatív koraszülöttként látják meg a napvilágot. Amellett, hogy a kétlábon járás lehetôsége miatt szûkebb a medencénk, az emberekben kifejlôdô homloklebeny miatt az újszülöttek fejmérete jelentôsen megnôtt, ami megnehezítette, lehetetlenné tette volna a szülést, születést. Ha olyan fejlettek lennének, mint a többi emlôs, akkor kb. 14-16 hónapos korukban születnének meg. Viszont ennyi idôsen, már nem férnének ki a medencén. Így kompromisszumot kellett kötni azon a ponton, amikor a baba már elég érett, de még képes megszületni. Így a babáink még sokáig gondozásra, szeretgetésre, biztonságra szorulnak a megszületésük után is.

19., Az összehúzódásoknak nem kell fájniuk

A vajúdásnak, szülésnek nem kell feltétlenül fájnia. A fájdalom érzékelésében nagyban szerepet játszik hogyan gondolsz az összehúzódásokra. „Hullámként”- ami segít téged, vagy „fájásként”- amit túl kell élni. Az összehúzódások olyan érdekes érzetek, amik teljes figyelmet és befelé fordulást követelnek tôled. A félelemérzet, kiszolgáltatottság megbénít és sokkal erôsebben érzékelheted a fájdalmat. A szorongás hatására csökken a fájdalominger küszöb, mert a szimpatikus idegrendszer fokozott üzemmódba kapcsol, elárasztva a szervezetet stresszhormonokkal. A stresszhormonok, mint például az adrenalin felelôsek azért, hogy gyors válaszreakcióra, menekülésre legyél képes. A létfontosságú szervekbe pumpálja inkább a vért (szív, tüdő, agy). A stresszhormonok termelôdésével lecsökken az oxitocin és endorfinok szintje, hiszen nem lehetsz egyszerre ellazult állapotban és stresszhelyzetben. Így sokkal fájdalmasabbnak élheted meg az összehúzódásokat, mint kellene. A jó hír, hogy ha sikerül megszüntetni a zavaró tényezôket, akkor a szervezeted kis idô elteltével ismét elkezd oxitocint és endorfinokat termelni, így elôsegítve, hogy a vajúdás folytatódjon.

Hogyan kerülhetsz közelebb ehhez?
Gondolj örömmel a „hullámokra”, mert minden egyes összehúzódás
egy kicsivel közelebb hozza a babádat. Ha bízol a testedben, hogy képes szülni, ez is óriási erôt adhat számodra . Ha biztonságban érzed magad a vajúdás alatt és olyan segítôk vannak melletted, akik feltétel nélkül támogatnak, gyönyörû élményben lehet részed. Ellazult, relaxált állapotban elkezdesz – a szüléshez szükséges oxitocin mellett – endorfinokat termelni. Ezek az endorfinok nagyon hatékony fájdalomcsillapítók és a szervezeted állítja elô. Saját magad gyártotta LSD.

20., Telihold? Hidegfront? – teltház a szülôszobán

Bár tudományos adatokkal nincs alátámasztva, megfigyelések alapján elmondható, hogy telihold i

dején több szülés indul be, mint a holdhónap többi idôszakában. A hideg- és melegfrontok

szintén hatással lehetnek a szülés beindulására, amennyiben annak eljött az ideje. Hidegfrontkor sokkal gyakrabban indul burokrepedéssel, a magzatvíz elfolyásával a szülés.

21., Az összehúzódások fokozatosan erősödnek

A vajúdás nem egy folyamatos fájdalom. Míg ellentétben egy fogfájás egyre jobban és folyamatosan fáj, amíg a fogorvos el nem hárítja a problémát. Az összehúzódások fokozatosan erôsödnek, eleinte nagyobb szünetekkel követik egymást, majd a tágulás elôre haladtával a hullámok közötti szünetek rövidülnek, és egyre erôsebbnek érzékeled ôket. Mivel ez fokozatos, így van lehetôséged hozzászokni ezekhez az új érzetekhez. A másik jó hír, hogy az összehúzódások közötti szünetekben nem fáj semmi, ekkor van idôd felkészülni a következô összehúzódásra.

22., Szép szülésélményre vágysz? Válassz segítőket a szüléshez

Az, hogy a szülésed szép élmény lesz-e számodra/számotokra, nagyban függ attól, kik azok a személyek, akik veled vannak a vajúdás ideje alatt. Azok az anyák, akik mellett jelen van egy képzett segítô a vajúdás teljes ideje alatt, kellemesebb élményként emlékeznek vissza a szülésükre, mint akik egyedül vajúdtak, támogatás nélkül. A folyamatos érzelmi támasz, biztatás, informálás, megszakítás nélküli jelenlét hozzájárul egy szép élményhez, és a vajúdás idejét is lerövidíti.

23., A babád is dolgozik azért, hogy megszülessen

Azt hihetnénk, hogy a babák passzív elszenvedôi a születésüknek, de ez nem így van. A babák is aktívan részt vesznek a születésben és együtt dolgoznak az édesanyával a megszületésen. Optimális esetben a baba fejjel lefelé helyezkedik el a medencében (fejvégû fekvés). Ilyenkor az állát elôrehajtja a mellkasához és egy jellegzetes henger formát vesz fel. Késôbb a csontos medencében is forgásokat kell végeznie, hogy a feje ésa vállai kiférjenek. Az összehúzódások alatt van, hogy kívülről is szemmel látható a baba forgása 🙂

24., Császármetszés után is lehet hüvelyi úton szülni!

(VBAC – Vaginal Birth After Cesarean) Az elôzô császármetszés nem zárja ki egy sikeres hüvelyi szülés lehetôségét! A sikeres hüvelyi szülésre 60-80% esély van, elôzôleg történt császármetszés esetén. Természetesen vannak bizonyos esetek, amikor indokolt lehet az újabb császármetszés (elöl fekvô méhlepény – amikor a méhlepény a méhszájon tapad meg, vagy túlságosan elvékonyodó mûtéti heg). A sikeres VBAC-ben nagy szerepe van a megfelelô testi- lelki felkészültségnek és a gondosan megválasztott szülés körüli segítôknek (orvos, szülésznô, dúla). Elôzô császármetszés után ajánlott 14-18 hónapot várni a következô baba születéséig, hogy a méhnek legyen ideje kellô képpen regenerálódni.

25., Tiszta apja ez a gyerek! Miért?

Sokszor hallani, ha megszületik egy baba, hogy az apjára hasonlít. Ez egyszerû okokra vezethetô vissza. Az elég egyértelmû tényezô, hogy ki a baba édesanyja, mivel a hasában növekszik. Az apa kilétében viszont nem lehetünk bizonyosak. Ezért a születése után minden kisbaba az édesapjára hasonlít, így váltva ki a kötődést és gondoskodást az apából.

26., Laza száj: laza méhszáj és gát

A száj – torok és a méhszáj és a gát között reflexkapcsolat van. Ez azt jelenti, hogy ha a szád és a torkod laza, akkor a méhszáj és a gát környéke is laza és tágulékony. Viszont, ha a szád feszes, akkor a méhszáj tágulása sem olyan hatékony. Erre is vannak módszerek, amivel be tudod gyakorolni, hogyan lazítsd el magad, úgy, hogy a vajúdásod haladását segítse.

27., Hangok, mint hasznos segítők

A szülôszobán nincs helye a szégyennek vagy a szégyenérzetnek. Ha számodra jólesik nyugodtan adhatsz hangokat. A mélyrôl jövô, ösztönös hangok segítik a tágulást, megnyílást. Ellenben a fejhangok, az éles visítás visszatartják, akadályozzák a vajúdás erôit. A hangok hasznosak, jók , a segítôid lehetnek. A sportolók is adnak hangokat, ami segíti összpontosítani az erôfeszítéseket. Fontos, hogy csak azt tedd, ami számodra jól esik, neked kellemes.

Minden szülés egyedi és megismételhetetlen esemény. Legyen olyan, amilyennek te szeretnéd!

Ha találtál számodra hasznos információkat és többre vágysz, vegyél részt te is a FelkéSZÜLÉS tréningen vagy A FelkéSzülés Online szülésfelkészítőn!

További hasznos információkért kövesd a Katadula- FelkéSzülés Tudatosan Facebook oldalt!

Kovács Kata

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?