Ezeken az alkalmakon nincsenek más résztvevők, kizárólag a szülőpár vagy az anya. Immáron 11 éve tartok egyéni  szülésfelkészítőket különböző hangulatos termekben vagy a leendő szülők otthonában.
Célom és küldetésem, hogy olyan valódi tudással és eszköztárral távozzanak amit „élesben”  a vajúdás és szülés alatt tudnak alkalmazni és hasznos segítségükre lesz ebben a gyönyörű átalakító folyamatban – minek a végén családdá válnak. Akár otthon, akár kórházban képzelik el a szülést.

Sokszor nehezen tudják leképezni, hogy milyen is egy egyéni szülésfelkészítő nálam.
Mégis mit csinálunk az alkalmak alatt?
Minden szülésfelkészítő  foglalkozás kicsit más, lévén, hogy mi sem vagyunk egyformák. Mások az igényeink, a kérdéseink, a félelmeink, a reményeink.
A foglakozások alkalmanként általában 2-2,5 órásak, abban az esetben ha a leendő anya és apa együtt érkeznek a felkészítőre.

A találkozást megelőzheti egy rövid telefonos egyeztetés, hogy megismerkedhessem az aktuális helyzettel, a tervekkel, a vágyakkal.
Szeretem, ha a felkészítők bizonyos szempontból kötetlenek, így az elején mindig egy tea vagy kávé mellett beszélgetünk. Érdekel, hogy miért érkeznek hozzám, mivel szeretnének távozni, mik az elképzelések a szülést illetően.
Ezután folyamatában állítom össze a tematikát. Miről is beszéljek, mit gyakoroljunk közösen az együtt töltött idő alatt.

Nagyon inspirál mikor látom a szülőpárt feloldódni, viccelődni avagy megérkezni a térbe.
Ez egyébként is fontos tartópillére lehet a szülésüknek – akár otthon tervezik, akár kórházban, akár dúlával, akár anélkül.
Sokszor a Férfi – leendő apa sem biztos még benne jelen kíván-e lenni a szülésnél, ha igen akkor milyen minőségben na meg egyáltalán mégis mi hasznosat tud ő ott tenni?

Mindig fontosnak tartom, hogy az egyéni igények mellett egyszerű és érthető módon, jól rendszerezetten megismerkedjünk az élettani szülés folyamatával, a vajúdás szakaszaival, az ekkor hasznos tennivalókkal – vagy éppen nem tennivalókkal. Otthoni vajúdás esetén azokkal a folyamatokkal, amik normálisnak számítanak és azokkal is amik inkább szaksegítség (bábai vagy orvosi) megfigyelést igényelnek.
Szoktam beszélni a „szüléskódról”, mint ösztönvezérelt természetes és csodálatos folyamatról, a vajúdás kezdeti beindulásáról, jeleiről.. Mégis honnan tudhatjuk, hogy ez már az?
A szülés beavató minőségéről, vérmisztériumáról. Szót ejtünk az egyes szakaszokban tapasztalható testi- érzelmi és mentális változásokról. Átnézzük pontosan mi is történik a testben, a lélekben. Mit lehet az egyes szakaszokban tenni. A lehetőségek széles palettán mozognak. Ismerjük meg ezeket és találjuk meg azt, ami számunkra a legmegfelelőbb.
Nagy hangsúlyt szoktam fektetni az előzetes szemléltetésre – látható, megfogható, térben látható, érzékelhető dolgokra. (Ábrák, testhelyzetek, segítő technikák, méretarányos medence-újszülött) és egyéb érdekességek használatával.

Külön öröm számomra, ha a kispapa időt szán arra, hogy eljöjjön a szülésfelkészítőre. Tudom, tapasztalom, hogy a Férfiaknál a szülés lehet egy megfoghatatlan, kontorállhatatlanul áramló massza, ami nem tudjuk mikor indul és hová vezet és egyáltalán mi dolguk van nekik ezzel.. ez nagyon ijesztő tud lenni. Viszont a gyakorlati alkalmakon olyan fogódzókat, praktikákat, információt kapnak, ami álltal az egész esemény sokkal közelebb kerülhet őhozzájuk. (Természetes abban az esetben, ha szeretnének jelen lenni gyermekük születésénél. Ez nem lehet sem elvárás, sem kérés irányukba. Mindenképpen az ő döntésük kell legyen. Ebben pedig segítséget nyújt az egyéni szülésfelkészítő).

Kipróbálunk testhelyzeteket, szituációkat a gyakorlatban is. Mi az ami kellemes? Mi az ami nem? Mik a személyes fájdalomcsillapító, nyugtató technikáink? Hogyan tudjuk ezeket adott körülmények között működően alkalmazni? Milyen mozdulatok segítik a baba megfelelő beilleszkedését és forgását a medencében? Mitől különleges a szülés? Milyen vizualizációs, légzős, relaxációs technikák segíthetnek?

Fontosnak tartom még, hogy dolgozzunk a felmerülő félelmekkel, hozott mintákkal, fájdalmakkal, hogy ezek ne törjenek ránk fenevadként a szülés közben.

Hiszem és tapasztalom, hogy a Nők igenis tudnak szülni. Ezt nem megtanulni kell, hanem hozzáférni a bennük rejlő, eredendő tudáshoz.. Ahhoz, hogy megélhessék a Nők bennük rejlő Erőt, az Életadást gyönyörét– a szülés által.

Ehhez mindenkinek más az út amit be kell járnia. Lehetőségeket vázolok, fogódzókat adok ahhoz, hogy megtaláld a saját utad!

Egyéni szülésfelkészítőkről információ:

Szeretettel Várlak!

Amennyiben nem elérhető számodra az egyéni szülésfelkészítő, ajánlom szeretettel a „FelkéSzülés Online” csomagot, amit itt érsz el:
www.katadula.hu/szulesonline