Te hol éreznéd magad biztonságban a szülés során? Az 5 leggyakoribb lehetőség amit választani tudsz a szülésed helyszínét illetően és a mellettük és ellenük szóló szempontok

5 féle lehetőség van, ezeknek különböző előnyei és hátrányai vannak és az a tapasztalatom, hogy erről sajnos kevés szó esik. Miközben a megélésed szempontjából nagyon kritikus lehet mit választasz. Nézzük meg mik ezek az opciók:

Milyen helyszínekből választhatsz?

1. ÁLLAMI KÓRHÁZ SZÜLÉSZETE – sokaknak ez a legkézenfekvőbb megoldás, de attól még nem biztos, hogy valóban számukra a legkedvezőbb is

Egyik intézményben a saját szabályzatuk szerint már  a küszöb átlépése után tolószékbe szállítják a kismamát a felvételi helyiségbe, ahol különféle papírok és beleegyező nyilatkozat kitöltése után, hüvelyi vizsgálat következik, majd NST. Ha valóban vajúdik a kismama akkor rutin szerint kap egy kórházi hálóinget, szúrnak egy branült a karjába, biztos ami biztos alapon és elfoglalhatja a vajúdó helyiséget. Jó esetben egyedül lehet benne, egy általa választott kísérővel. A vajúdás ideje alatt rendszerint rajta van a CTG készülék két érzékelője, a mozgás korlátozott, enni-inni nem szabad. Alternatív lehetőség nincs.. A kitolás háton fekve történik, az esetek legnagyobb részében gátmetszéssel, majd az ezt követő varrással tarkítva.


Ugyanekkor nem sokkal arrébb egy másik állami kórházban, a kismama igényei szerint tompított fények, vajúdólabda, matrac, kád és különféle eszközök állnak rendelkezésre. A leendő édesanyát elkísérheti a párja mellett a dúlája, vagy akár egy születésfotós is. A mozgás megengedett, sőt ajánlják, az orvosok, szülésznők kedvesek, emberiek, tisztelettel bánnak a szülő párral és érthetően kommunikálnak. A szülőszoba hangulatos, otthonos jelleget áraszt. Az evésre és az ivásra bíztatják az anyát, nehogy kimerüljön és emiatt elakadjon a szülés. Az anya választott pozícióban szülhet, ha szeretne gátvédelemben, vagy ha a kitolási poziciót nem is, de a baba megszületéséig vajúdhat az általa választott testhelyzetben . A babát a közelében vizsgálják a szülés után és maximálisan biztosítják a korai kötődés kialakulását, a bőrkontaktust, korai szoptatást.
Ha ezek a feltételek nem is mind, de nagy részben teljesülhetnek. – holott ugyanúgy állami intézményekről van szó.

Szüléskísérések okán mindegyikre láttam már működő példát és mérhetetlen hálát érzek mikor ez utóbbival találkozom.

  1. OTTHONSZÜLÉS– Magyarországon 2012 óta legálisan lehet szaksegítséggel otthon szülni.

    – Átlagosan 10 tervezett otthonszülésből, 1 kórházi beszállítás történik,vagyis 9 édesanya megszül otthon sikeresen (és az egy beszállított édesanya is többnyire elővigyázatosságból kerül kórházba)
    Az otthonszülésnél az ANYA és a születendő gyermeke van a középpontban. Minden jelenlévő őket segíti. Nem futószalagon kell szülni és időre, nem sietünk sehova.

    – Fontos a háborítatlanság és a méltó szülés-születés, természetesen amíg a baba és az anya egészségi állapota jó.

    – Egy nem háborgatott szülésnél, amibe nem nyúlnak bele mesterségesen  sokkal kisebb a komplikációk esélye 
  • Az anya (és az apa is) mire eljön a szülés ideje jól felkészült, amiben a család bábája, dúlája is támogatást nyújt. 
  • A bába és a dúla is ismerik jól a kismamát, tisztában vannak a félelmeivel, az esetleges akadályokkal segítenek ezeket megfelelő mederbe terelni valamint felkészültek ezek kezelésére
  • Az anya jobban el tud lazulni, meg tud nyílni, mert biztonságban és támogatva érzi magát, ahol ő van a középpontban. 
  • Nem bátornak, hanem jól tájékozottnak és felkészültnek kell lenni az otthonszüléshez. 
  1. SZÜLETÉSHÁZ VAGY SZÜLETÉSKÖZPONT – szülés bábai szemlélettel, problémamentes várandósság esetén (illetve az aktuális törvényi szabályokon belül)

Találhatóak az országban születésközpontok, amik magánfinanszírozású lehetőségek. Ezeken a helyeken megvan minden szakmai és tárgyi feltétele az “otthonszülésnek”. Ez akkor lehet opció, ha otthon szeretnél zsülni, viszont az bármi egyéb körülmény miatt nem megvalósítható ( pl. nincs 20 percen belül háttérkórház, többen éltek együtt rokonokkal és nem tudsz úgy ellazulni, stb). 

  1. KÖLCSÖNLAKÁSBAN OTTHONSZÜLÉS / VAJÚDÁS

    Lényegében ugyanaz, mint a 3.-as és 4-es pont, azzal a különbséggel, hogy ez többnyire egy időszakosan bérelt lakás vagy barátok felajánlott lakása otthonszülés céljára.

    Utóbbi lehetőségek akkor is működhetnek, ha intézményben kell szülnöd, viszont a választott intézmény hosszú út lenne autóval. Így a vajúdás egy része történhet a kölcsönlakásban, ahonnan pár percnyire van a választott kórház.
  2. MAGÁNINTÉZMÉNYBEN SZÜLÉS – személyreszabottabb támogatás, mint az állami kórházban. Jól felszerelt, szép, igényes szobákkal. Igény esetén választható segítőkkel, így elkísérhet a férjed mellett a dúlád, testvéred, születésfotós – egyéni egyeztetés alapján.

    A magánkórház is kórház, annak minden előnyével és hátrányával. Kétségkívül a magánszülészeteken is rendelkezésre állnak a szakszerű és gyors ellátáshoz szükséges eszközök és személyi háttér ( orvosok, szülésznők, ápolók).
    A gyermekágyas időszakot különálló, jól felszerelt szobákban együtt töltheti a család. Az ételek minősége jobb, mint az állami intézményekben.

    Ugyanakkor a magánintézményi ellátás is 2 ágra osztható fel:

    – vagy azért megy az édesanya, mert természetes szülés, minél kevesebb beavatkozást és minél kevesebb háborgatást szeretne
    – vagy pont, hogy fájdalomcsillapítást vagy tervezett császármetszést szeretne

    Mivel mindkettőre van példa, így itt is érdemes tájékozódni a lehetőségekről, szokásokról, választható segítőkről, hogy valóban azt kapd amiért odamész! 


Laikusként azt gondolhatnánk, hogy a szülésünk alatt alapértelmezett módon jár a kitüntetett figyelem és a különleges, tiszteletteljes bánásmód. Ez így is lenne normális. Mégis a magyar szülészetek között hozzáállásban is hatalmas különbségek vannak. Aminek az egyik oka, hogy jelenleg Magyarországon nincsen egységesen kidolgozott szülészeti irányterv.

Ha szép, pozitív élményekkel megélt szülést szeretnénk alaposan járjuk körül az elérhető intézmények lehetőségeit és az alapján hozzunk tájékozott döntést!

Hol szülj? Mi alapján választod meg a szülés helyszínét?

Ez az a kérdés, ami biztosan minden várandósban felmerül. De mégis mi alapján lehet jól dönteni?

Ha tudatosan szeretnél dönteni elkezded a tájékozódást. Véleményeket hallgatsz, kérdezősködsz, fórumokat böngészel, szüléstörténeteket olvasol.

Ami talán még jobban összezavar, ugyanis minden vélemény szubjektív, az illető érzelmi megélése fogja olyanná színezni a tapasztalatot, amivel találkozol.

Hatalmas mennyiségű az elérhető információ, ami ráadásként gyakran ellentmond egymásnak. A fórumokról összeszedett és ismerősöktől (vagy ismeretlenektől) hallott információk alapján valóban nehéz lehet tisztán látni.

Sokszor félnek az anyák attól, hogy bekerülnek az állami rendszerbe és kontrollvesztetté válnak. Mióta nem lehet orvost/szülésznőt fogadni ez a biztosnak hitt pont is megszűnt. Nem tudják ki lesz ott a szülésnél, ő mennyire lesz támogató vagy éppen lekezelő.

Teljesen megértem, hogy ez rémületet kelt a kismamákban. (Itt azért megjegyezném, hogy lehetséges szuper támogató csapatot kifogni ügyeletben is és csodálatos szüléseknél voltam jelen dúlaként állami kórházakban! 

A szülés maga egy erősen érzelemvezérelt folyamat, EL KELL TUDNOD LAZULNI OTT AHOL SZÜLNI SZERETNÉL.

Ahhoz, hogy választani tudj mérlegelned kell, hogy mik azok a szempontok, amik számodra fontosak. Ilyenek lehetnek az alábbiak:

Mérlegelni kell milyen beállítottságú az anyuka
mérlegelni kell, hogy az apa hogy áll hozzá
mi az ami számukra elérhető
a háborítatlanság- e a fontos tényező, vagy egészségügyi okok miatt fontos és biztonságot jelentő a kórház
hány kísérő menne vele és arra hol van lehetőség
melyik helyszínen hogyan zajlik az újszülöttellátás

1. Az anya érezze magát BIZTONSÁGBAN és el tudjon lazulni azon a helyen ahol szülni fog.
2. Emellett legyen számára megnyugtató emberi támogatás (a párja, a dúlája, a szülésznője, stb). 

Hogyan találod meg melyik számodra az ideális? 

Először is tisztán kell látnod, hogy mit szeretnél! Mert mindenkinek más az ideális szülés és ez nagyon sokféle lehet. 

Tisztán akkor tudod látni, ha birtokában vagy a helyes információknak.

Helyes információkat úgy tudsz szerezni, ha van ebben független segítőd, aki segít neked a vágyaid, elképzeléseid és lehetőségeid mentén kialakítani azt a megoldást, ami számotokra a legmegfelelőbb.

Itt jöhet képbe a dúla. Aki nem csak szülés közben támogat abban, hogy biztonságban érezd magad és el tudj lazulni, hanem a várandósság alatti közös munka idején lehetőségeket mutat.

Segít letisztítani mire is vágysz igazán és az hogyan, hol, kikkel valósítható meg, hogy a leginkább elégedett légy a szüléseddel.

A dúlád térképet ad neked, olyan térképet, amit majd tudsz is használni.

A közös munka során ismeri a félelmeidet, vágyaidat és ami nagyon fontos : ismeri a lehetőségeket.

Ma Magyarországon nincsen egységes szemléletű szülészeti ellátás ( sem az állami rendszerben, sem a bábai gondozásban). Így amíg az egyik helyen egy szokás vagy lehetőség természetes, addig a másik helyen egyenesen tiltottnak és “veszélyesnek” van beállítva.

14 év szüléskísérés tapasztalata alátámasztja ezt. Az ország több részén kísértem már szülést, otthon, állami és magánkórházakban egyaránt.

Mindig az adott helyzetből kell kihozni a legjobbat! A szülésnek nem kell traumatikusnak lennie! Megélheted a biztonságos és egyben megerősítő szülést. Ugyanakkor nem érdemes a véletlenre bízni

Ha kérdésed van a témával kapcsolatban vagy szeretnél konkrét kérdés listát és szempontrendszert a választáshoz, írj nyugodtan messengeren. Mindenképpen válaszolok, amikor odaérek. 

#szülés #kórház #otthonszülés #dúla #magánkórház #szülészet #vajúdás