A dúlák által nyújtott támogatás eredményessége

Dr. Marshall Klaus gyermekgyógyász és neonatológus professzor vezette be a dúla-szolgálatot az Egyesült Államokban. Kétféle csoporttal több, mint kétezer megfigyelést végzett. Mindkét csoport komplikációmentes várandósságot követő, hagyományos szülészeti ellátást kapott. Az egyetlen különbség az volt, hogy az egyik csoport szüléseit dúla kísérte.

Néhány érdekes adat, a dúla által kísért szüléseknél:

  • a vajúdás időtartama 25%-al lerövidült
  • a császármetszések száma 50%-al csökkent
  • 40%-al kevesebbszer volt szükség oxitocinra
  • 30%-al kevesebbszer volt szükség fogóra és fájdalomcsillapításra
  • 60%-al kevesebbszer kellett epidurális érzéstelenítést használni és gátmetszést végezni

A szülést követő órákban a dúlával szült anyák kevesebb szoptatási gonddal küzdöttek, és kevésbé voltak aggodalmasak.

A megfigyelés, illetve a fenti számok azt mutatják, hogy minél több személyre szabott gondoskodást kap egy nő a szülés nagyon érzékeny időszaka alatt, annál természetesebben, könnyebben alakul ki a kötődése, a jó kapcsolata a babával, és annál inkább kompetensnek érzi magát a baba ellátásával kapcsolatban.

(Forrás: Marshall Klaus,P.Klaus: The Doula Book)

Olvasd tovább itt:

A születés kapujában állni – amikor dúla vagyok

Minden este lefekvésnél a telefon töltőn, a hangerő felvéve. Póttelefon is van, biztos ami biztos.
Bármikor csöröghet és csörög is… javarészt éjszaka. A szülések sokszor indulnak éjszaka, hajnalban. Amikor kikapcsol a racionális, gondolkodó agy, könnyebben átveszik az irányítást az ösztönök a kismamánál. Telefonon beszélünk, a helyzet komolyságától függően talán azonnal indulni kell. Mindig készen kell állni a legváratlanabb helyzetekre is. Találkozunk a kismama lakásán és együtt indulunk útnak vagy találkozunk a

szülőszobán.

Találkozásnál összehangolódunk, megnyugtató az ismerős jelenlét. Láthatóan az apa is megnyugszik, lekerül róla egy hatalmas teher azzal, hogy megérkezem.

Olvasd tovább itt: