A dúlák által nyújtott támogatás eredményessége

Dr. Marshall Klaus gyermekgyógyász és neonatológus professzor vezette be a dúla-szolgálatot az Egyesült Államokban. Kétféle csoporttal több, mint kétezer megfigyelést végzett. Mindkét csoport komplikációmentes várandósságot követő, hagyományos szülészeti ellátást kapott. Az egyetlen különbség az volt, hogy az egyik csoport szüléseit dúla kísérte.

Néhány érdekes adat, a dúla által kísért szüléseknél:

  • a vajúdás időtartama 25%-al lerövidült
  • a császármetszések száma 50%-al csökkent
  • 40%-al kevesebbszer volt szükség oxitocinra
  • 30%-al kevesebbszer volt szükség fogóra és fájdalomcsillapításra
  • 60%-al kevesebbszer kellett epidurális érzéstelenítést használni és gátmetszést végezni

A szülést követő órákban a dúlával szült anyák kevesebb szoptatási gonddal küzdöttek, és kevésbé voltak aggodalmasak.

A megfigyelés, illetve a fenti számok azt mutatják, hogy minél több személyre szabott gondoskodást kap egy nő a szülés nagyon érzékeny időszaka alatt, annál természetesebben, könnyebben alakul ki a kötődése, a jó kapcsolata a babával, és annál inkább kompetensnek érzi magát a baba ellátásával kapcsolatban.

(Forrás: Marshall Klaus,P.Klaus: The Doula Book)

A dúla

  • Kulcsfontosságú élménynek ismeri el a szülést, tisztában van a szülés fizikai történéseivel és képes megérteni a vajúdó anya érzelmi szükségleteit
  • Segít az anyának (és partnerének) a szülési terv elkészítésében és minél teljesebb kivitelezésében
  • A szülés alatt végig a vajúdó mellett marad, műszakváltás nélkül
  • Érzelmi támogatást nyújt, segít biztosítani az anya kényelmét, és információnyújtással segít tájékozott döntések meghozatalában, anélkül, hogy saját véleményét az anyára (párra) erőltetné
  • Elősegíti a vajúdó, a partner és a szülészeti szakemberek közötti kommunikációt
  • Kiegészíti a választott szaksegítséget nyújtó személy és/vagy a kórházi személyzet és/vagy az anya partnere által nyújtott gondoskodást.
  • Nem csak az anya, de a partner támogatására is képes. Tapasztalatával, nyugalmával erősítheti, bátoríthatja az anyáért aggódó partnert

Az asszonytársi segítő szolgálatainak legfőbb előnye az, hogy személyes. “A szülő nő bízik dúlájában, mert jól ismerik egymást. Nem idegennel áll szemben, aki előtt viselkedni kell, akinek magyarázni kell, hogy mit szeretne és miért. Ugyanígy a dúla is ismeri a nő félelmeit, gátlásait, szorongásait, képes ezeket oldani, vagy elhárítani azokat a szituációkat, amelyekben teret kaphatnának.”

Mit nem tesz a dúla?

  • Nem helyettesíti az orvost, bábát, szülésznőt. Nem végez vizsgálatokat, nem tölt be klinikai feladatot. Orvosi döntések meghozatalára, diagnózis felállítására vagy kezelési javaslatokra soha nem vállalkozik, mivel egészségügyileg nem képzett.
  • Nem hoz és nem is mond ki az anya helyett döntéseket. Az anya megbeszélheti vele aggodalmát vagy kívánságait, de szülés közben nem lép fel sem az anya, sem a kórházi személyzet nevében a döntések meghozatalánál.
  • Nem áll a partner és az anya közé, nem teszi a partner támogató jelenlétét feleslegessé, sőt, jelenlétével őrzi a szülőpár közötti intimitás háborítatlanságát, segíti kapcsolatuk erősödését a családdá válás pillanataiban.

Mit jelent a szüléskísérés? Dúla a szülés előtt, közben, után.

Manapság sok kismama számára a doula kifejezés már nem ismeretlen fogalom.

A görög eredetű doula (ejtsd: dúla) szó jelentése asszonytársi segítő, illetve szolgálat. Asszonytársi segítő helyett a szüléskísérő megnevezést is használhatjuk. Ez különleges feladatkör. Olyan nők válhatnak dúlává, akik már átélték a szülés élményét és empatikus készségük alkalmassá teszi őket, hogy másoknak is segítsenek a vajúdáskor és a gyermekágyas időszakban. Régebben, amikor még nem intézményesítették a szülést, az egy helyen élő asszonyok segítettek egymásnak a vajúdáskor. Az elmúlt évtizedekben Amerikában és Nyugat-Európában (és nálunk is) megnőtt a nők természetes igénye az iránt, hogy a szülésüknél ne csak a „szakszemélyzet” legyen jelen. Az egyre több „apás szülés” is azt mutatja, hogy szükség van a személyes törődésre, amit a kórházak nem mindig, legalábbis nem megfelelő mértékben tudnak biztosítani. Kutatások bizonyították, hogy azoknál a szüléseknél, ahol jelen volt szüléskísérő, jelentősen csökkentek a kockázati tényezők.
(Forrás: Marshall H. Klaus: Mothering the Mother: How a Doula Can Help You Have a Shorter Birth)

Mi dúlák a nap 24 órájában rendelkezésre állunk, a szülő nő minden igényét igyekszünk kielégíteni, annak érdekében, hogy biztonságot és nyugalmat nyújtsunk ezekben a gyönyörű ám embertpróbáló órákban. (Hiszen már a tudományos kutatások is bebizonyították, hogy ha a vajúdó nő érzelmileg és fizikailag támaszkodhat egy – a szülés-születés terén tapasztalt – segítőre, aki folyamatosan mellette van, akkor nemcsak kevesebb komplikáció merül fel, de még a vajúdás ideje is lerövidülhet.) A szó eredeti jelentéstartalmához tartozik az az alázat is, amellyel a dúla a szülő nő és a születő gyermek szolgálatára ajánlja magát.

A legtöbben valamilyen főállás mellett foglalkoznak szüléskíséréssel. Dúlának lenni egyelőre nem szakma ma Magyarországon, bár nagyon szeretnénk, ha előbb-utóbb az lenne nálunk is. Vannak már országok, ahol ez a folyamat előrébb jár, mint nálunk.

Az anya akkor keresi fel a dúlát, mikor fontosság válik számára, hogy egy tapasztalt kísérő segítse a várandósság és a szülés ideje alatt. A várandósság időszakában a választott szüléskísérő legjobb tudása szerint információval látja el a mamát. A találkozások gyakoriságát közösen alakítják ki. Megkezdődik gyakorlatilag az „együttkészülés” a szülésre. Fontosnak tartom ebben a folyamatban az egyéni, személyre szabott szülésfelkészítést. Megbeszélik a dúla miben tud az anya segítségére lenni és, hogy milyen módon támogatja az apát is a szülés alatt.

Vajúdás alatt a dúla fizikailag és pszichikailag ráhangolódik az anyára. Megtalálja a segítségnyújtás megfelelő csatornáit, mint például a masszázs, a törődő jelenlét, illetve a komfort és az intim környezet biztosítása. Ha a mama elakad, vagy nem tudja közvetíteni, mire volna szüksége, akkor ajánlja a különböző lehetőségeket számára. Amennyiben az apa is jelen van, a dúla támogatását biztosítja, hogy ő részt tudjon venni a folyamatban. A szüléskísérő feladata, hogy ne zavarja az intim együttlétüket, csupán kiegészíti ilyenkor az apa segítségnyújtását szükség esetén. Amennyiben a férj, barát nincs jelen, vagy nem vesz részt benne, a dúla feladata a teljes kísérés. A gyermekágy időszakában az összhang megteremtésében segít, helyes szoptatási technikát tanít, és minden olyan információt átad, ami erre az időszakra vonatkozhat, igény szerint a ház körüli teendőkben is besegíthet.

Gondoskodó, támaszt adó jelenlétet nyújt a mamának mind a szülés, mind az azt követő időkben.
A szüléskísérés mindenkinek ajánlott, aki úgy érzi, szüksége van rá. A dúla választás időpontja eltérő. Akkor jön el az ideje, amikor a kismama úgy érzi. Ez általában a várandósság 4-8. hónapjában történik. Természetesen a szüléskísérő minél előbb tudja, annál mélyebb a közös felkészülés hatékonysága.

Ahhoz, hogy az anya és a dúla kapcsolata elmélyülhessen, érdemes már félidőnél felkérni a választott szüléskísérőt, ám a közös munkához nem feltétel, hogy jól ismerjék egymást. Hiszen a dúla minden esetben tudása legjavát nyújtja az őt választó kismamák számára.

Miért szükséges?

Ki ne halott volna olyan történetet, ahol az anyuka egyedül, magányosan mondhatni keservesen hozta világra gyermekét! Nem volt senki, aki lelkileg támogatta, segített volna átvészelni a legfájdalmasabb pillanatokban. Hiányzott egy segítőtárs; a dúla. Bár szerencsére egyre kevesebb ilyen esetről hallani. Ugyanakkor egy másik tényező is hozzájárul a dúlák szükségéhez. Ma már egyre kevesebb lehetőség van bizalmas, közvetlen kapcsolat kialakítására az orvos/szülésznő és a kismama között.

Ahhoz, hogy jól és alaposan fel tudj készülni a szülésedre, érdemes a várandósságod alatt legalább pár alkalommal találkoznunk. Közösen alakítjuk ki a találkozások gyakoriságát, a ti igényeiteknek megfelelően.

kételyeiket.(Az ilyen beszélgetéseknek fontos szerepe lehet a vajúdástámogatásban). Átbeszéljük mit szeretnél a szülés alatt és miben tudok a segítségedre lenni.

Ha szeretnéd velem felvenni a kapcsolatot írj e-mailt az info@katadula.hu címre vagy a Kapcsolat menüpont alatt küldj üzenetet 🙂

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?