Nem szülni kell megtanulnod! A szülés tudása már benned is megvan.
Talán kételkedsz ebben, hiszen még sosem élted át. Valójában olykor nehézséget okozhat egy olyan eseményre készülni, amit nem ismerünk.
(Esetleg, ha már nem az első babádat várod akkor a megélt tapasztalataid színezik a következő szülésre készülésed)

Tegyünk egy rövid időutazást. Míg nem kerültek be a szülések az intézményekbe, volt arra lehetőség, hogy a szülés valódi természetét szemlélőként, segítőként ismerje meg a Nő. Szültek körülötte a nő rokonok, a saját édesanyja, barátnők, a szomszédasszony. Volt valamiféle elérhető személyes tapasztalás a szülésről. Volt egyfajta megtartó háló és kialakult egy bizalom is, hogy a szülés úgy, a maga módján rendben van. Megcsinálta az édesanyám, megcsinálta a nagymamám, én is képes vagyok rá. Emellett támogató, ismerős környezetben volt az anya.

Azzal, hogy a szülések bekerültek a kórházba az a lehetőség, hogy testközelből, saját élmény és jelenlét által, akár már kislány korban tapasztaljuk a szülést elveszett a legtöbbünk számára.

A szülés, születés kultúrája teljesen átalakult – ahogy a halál, az elmúlás megélése és kísérése is. Természetessé vált, hogy a szülő Nő kórházba megy szülni. Manapság a legtöbb várandós intézményi szülésre készül.
( Természetesen ma Magyarországon van lehetőség hivatalosan otthon szülni, bábai szaksegítséggel és egyre többen választják ezt az utat. Ha erről kérdesd van keress meg nyugodtan és szívesen adok információt hová lehet fordulni.)

Kórházi szülés esetén egy idegen környezetben kell ellazultan és biztonságban érezned magad ahhoz, hogy a szülés a maga természetességében megtörténjen.

Ez elég abszurd helyzet. Olyan mintha egy férfit arra kérnénk, hogy a kórházban egy  steril kórteremben egy nővér és orvos jelenlétében produkáljon erekciót… mitöbb azonnal. Szerintem már érzed.

A jó hírem, hogy a kórházban is megvalósítható egy „ideális” (számodra ideális) szülés, ami lehet egy örömteli és gyönyörű ünnep.

Mit kell ehhez tenned?

Megfelelő helyről szerezd be az információt!
Alaposan járd körbe a lehetőségeidet, döntsd el mit szeretnél és az alapján tegyél lépéseket!

Az internet tele van ebben a témában is egymásnak ellentmondó, sokszor téves információkkal, rémhírekkel, traumatikus szülésélményekkel.

Azt tapasztaltam, hogy a szülés előtt álló kismamák az alábbi csoportokra oszthatóak:
(Egyik sem JÓ vagy ROSSZ. Mindenkinek jogában áll eldönteni, hogy melyik utat kívánja járni)

– Minden lehetséges szembejövő információt begyűjt, elolvas. A szakkönyvektől kezdve az interneten kóborló rémhírekig. Meghallgatja mindenki szüléstörténetét..
(Ebből, most vagy sikerül kihozni valami építőt, hasznosat vagy már előre retteg attól, hogy mi vár rá.)
– Semmit nem olvas, nem hallgat meg. „Majd bemegyek és lesz valahogy”, „minek készüljek, a szülés természetes dolog, úgyis megtörténik”, „majd az orvos/szülésznő megmondja mit kell csinálnom”.
Sajnos ebből szoktak a kudarcok, rémes szülésélmények és egyéb traumák keletkezni…
– Tudatosan készülő kismamák. Ők keresik azokat az információkat amivel megérthetik a szülés természetét, megismerhetik a lehetőségeiket. Megszűrik az információkat és az alapján hoznak számukra megfelelő döntéseket.

Mit tehetsz, hogy ne kudarcként tekints vissza a szülésedre?

I. Fogalmazd meg mit szeretnél!
Fogalmazd meg magadban, de nyugodtan le is írhatod : „ Milyen szülést szeretnék?”
Itt ne az ego vágyait írd le, hanem azt, hogy
TE hogyan szeretnéd megélni a szülést?

Hogyan szeretnéd érezni magad a szülés után?
Merre kell elindulj, hogy meg tudd valósítani? Honnan szerezheted meg az információkat? Hol találsz a szülésedhez segítőket?
Amíg az első kérdésedre nincs válasz, nehezen tudsz elindulni az álmodott szülésélmény felé!

II. Kezdd el begyűjteni az információkat
Ha már tudod mit szeretnél, nézz szét a szülésfelkészítő tanfolyamok között. Figyelem a kórházi és magán szülésfelkészítő tanfolyamok között hatalmas különbségek vannak!
A kórházi szülésfelkészítőn nagyrészt arra helyezik a hangsúlyt milyen szokások vannak az adott intézményben, mi a rutin és mi a protokoll.

Keress a szemléletedhez közel álló könyvet. Ha szeretsz olvasni egy-két szülésről szóló könyv valódi kapaszkodót jelenthet neked a felkészülésben.

Amennyiben külföldön fogsz szülni ismerkedj meg az ottani szokásokkal, intézményekkel. Ha a család lakhelyet változtat és más országban él, a nyelvi akadályok miatt nehezített pálya lehet a szülésre készülés. Ha külföldön fogsz szülni szeretettel ajánlom figyelmedbe a FelkéSzülés Online videóanyagot! Így bárhol is vagy a világon, az otthonod kényelmében készülhetsz a szülésre.

III. Szűrd meg az információkat!
Minden amit olvasol, látsz vagy hallasz megkérdőjelezhető. Merd használni a kérdőjelet és ne hidd el rögtön azt információt ami szembe jön. (pl. hallottam olyat, hogy az anyát azért fektették be a kórházba a szülés előtt, mert rátekeredhet a baba nyakára a köldökzsinór! Ez valóban így van, minden 4.-5. babának a nyakán van a köldökzsinór, mégsem okoz semmilyen problémát sem a szülés előtt sem a szülés alatt! Próbáltál már vezetékes telefonkábelre görcsöt kötni? Nem rontotta a hívás minőségét.

IV. Ott szülj ahol biztonságban érzed magad! 
Kissé már elcsépelt, de örökérvényű állítás. Ha a kórház jelenti számodra a biztonságot és az orvosi háttér, akkor válassz olyan intézményt, ahová bizalommal mész be. Ha otthon, bábai, dúlai gondoskodással érzed magad biztonságban, akkor kezdj el készülni az otthonszülésre. Ha otthonszülnél, de a szabályok miatt kizáródtál ebből a lehetőségből, akkor sincs minden veszve, részben megvalósítható amit szeretnél.

Nézz utána mindennek, hogy az TÉNY vagy TÉVHIT! Ezzel megkímélheted magad rengeteg felesleges félelemtől. A hiteles forrásokból való tájékozódás rengeteg időt spórol neked és megszabadít a kétkedéstől.

Készülj fel a szülésre és a gyermekágyas időszakra egyetlen babamozi áráért!

A FelkéSzülés csomag csupán egy babamozi árába kerül, cserébe korlátlan hozzáférést kapsz azokhoz a videós és írott anyagokhoz amikkel: 
– Megtudod mi vár rád a szülés alatt és hogy hozd ki belőle a legjobbat
– Teljes és átfogó képet kapsz a szülésről és a gyermekágyas időszakról
+ a búnusz AJÁNDÉK, amivel szeretnélek hozzásegíteni, hogy valóban azt kapd amire szükséged van: egy 30 perces online konzultáció, ahol választ kaphatsz a személyes kérdéseidre.

Tarts velem és várd nyugalomban és felkészülten a szülést 🙂