A születés kapujában állni.. Amikor dúla vagyok

Szülésnél, születésnél jelen lenni megtisztelő kiváltság számomra.
A szülés kulcsélmény mely hosszútávon kihat az anyára és a kisbabára egyaránt. Ezért is kiemelten fontos, hogy milyen élményként marad meg bennünk.
8 év szüléskísérés tapasztalata és 3 saját szülés élménye él a szívemben. Muskotályzsályaillatú borogatások, halk zene, bensőséges légkör, gyönyörű vajúdó anyukák, izgatott apukák.
Minden szülés más és más. Igazából sosem tudjuk mi vár majd ránk, elképzelésünk lehet róla, megérzésünk szintén, a valóság pedig tovább színezi az élményt.

Örömteli készenlétben töltött hetek, míg várjuk a születést.
Általánosságban írok most arról hogyan is néz ki egy dúlával kísért szülés velem. A kismamák túlnyomórészt az utolsó trimeszterben keresnek meg, bár volt már rá többször példa, hogy a pozitív teszt után én voltam az első akit hívott az anya: „Babánk lesz! Ott kell lenned a szülésnél!”.
Fontosnak tartom, hogy a várandósság alatt megismerjük egymást. Ilyenkor átbeszéljük az elképzeléseket, hol fogunk együtt szülni, mikortól számítanak a jelenlétemre, mi az amit én szoktam nyújtani és mit várnak tőlem- az anya és az apa egyaránt. Aztán belekezdünk a közös felkészülésbe a leendő szülőpár kívánságainak megfelelően. Általában úgy beszéljük meg, hogy amint bármi szokatlan, furcsa „dolog” történik telefonon beszélünk.

Minden este lefekvésnél a telefon töltőn, a hangerő felvéve. Póttelefon is van, biztos ami biztos. Bármikor c

söröghet és csörög is, javarészt éjszaka. A szülések sokszor indulnak éjszaka, hajnalban. Akkor kikapcsol a racionális, gondolkodó agy, könnyebben átveszik az irányítást az ösztönök a kismamánál. Telefonon beszélünk, a helyzet komolyságától függően talán azonnal indulni kell. Mindig készen kell állni a legváratlanabb helyzetekr

e is. Találkozunk a kismama lakásán vagy a szülőszobán.

Találkozásnál összehangolódunk, megnyugtató az ismerős jelenlét. Láthatóan az apa is megnyugszik, lekerül róla egy hatalmas teher azzal, hogy megérkezem.

Vajúdunk.. előkészítem az ilyenkor szokásos dolgokat a táskámból. Felfújom a labdát, kipakolom az olajokat, kendőket, rebozot, jógamatracot, vízforralót vagy amiről úgy gondolom hamarosan szükség lesz rá. Az anya hangulatának megfelelően kicsit otthonosabbá tesszük a szülőszobát, zenével, illatokkal, félhomállyal. Szépen sűrűsödnek és erősödnek az összehúzódások. Jelen vagyok, figyelek, ha kell visszahúzódok, ha kell masszírozok, borogatok, zsebkendőt adok. Alázattal fejet hajtok a szülés ereje előtt. Hagyom, hogy az anya haladjon a saját teste-lelke folyamataival. Van, amikor nincs is más teendő.
Van egy dúlatáska amiben eszközök vannak, minden ami segíti a kényelemfokozást, megnyugtatást és

még az is amire nem is gondolnál, hogy lehet benne :D.

Van egy másik dúlatáska is, ez bármi is történjék mindig nálam van, hogy ebből mi kerül elő az intuícióm, érzéseim döntik el teljes megbízhatósággal.
Bíztatás, beszélgetés, kérdezés, meghallgatás, zsebkendő adogatás, alázat, szeretet, elfog

adás, megfelelő kommunikáció és mindig pont az amire ott és akkor szükség van.

Egyszerre kell a külső és belső folyamatokkal összhangban mozdulni. Biztonságos teret adni az anyának, a látható valóságban és a láthatón túl egyaránt. Egy olyan teret létrehozni, ahol biztonságban érzi magát, megnyilvánulhat és nem fél ezt megtenni. A szülésnél semmi nem szokatlan, bármi megtörténhet. Az apát bíztatni, bevonni a folyamatba annyira amennyire még ő is szívesen részt vesz. Talán csak ott van velünk a térben és a jelenlétével, szeretetével támogatja a párját. Ha mindketten úgy igénylik aktív, stabil támasszá válik akibe kapaszkodva az anya biztonságot nyerhet.

A folyamat talán egy óra, talán negyven.
Az idő illúziója ilyenkor megszűnik létezni, időtlen térben vagyunk, kapuban állunk. Feladatom a kapuban állva a fizikai-lelki támasznyújtás.
Amennyire csak ez lehetséges törekedni kell rá, hogy az anyának, babának, apának szép élmény legyen a szülés. Ez pedig nem csak a szülés kimenetelétől függ! Legalább annyira fontos, hogy az anya kompetensnek érezze magát a szülésében, ne érjék kellemetlenségek a vajúdás sérülékeny időszakában. A vajúdás, szülés munkáját sose

m én végzem, nem is tudnám ezt átvállalni és nem is szeretném. De maximálisan hozzáteszem tudásom, szívem, lelkem, hogy az anya meg tudja élni a szülését.

Amikor felhangzik az első nyöszörgés a babától az egy katarktikus pillanat mindenkinek. Igen, itt van! Megé

rkezett! Sikerült!
Isten hozott a Világon! Örömkönnyek és eufória. Egy új lélek kezdi meg útját immár önálló fizikai testben. Nincs annál csodálatosabb élmény a világon, mint mikor új élet érkezik. Ennél csak az csodálatosabb mikor teljes biztonságban méltón szülünk és születünk. Mert az élet szentség <3

Jelenleg Budapesten vállalok szüléskísérést! Ha úgy döntesz felkérsz dúládnak vedd fel velem a kapcsolatot 😉

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.