Szülésnél, születésnél jelen lenni megtisztelő kiváltság számomra.
A szülés kulcsélmény mely hosszútávon kihat az anyára és a kisbabára egyaránt. Ezért is kiemelten fontos, hogy milyen élményként marad meg bennünk.
9 év szüléskísérés tapasztalata és 3 saját szülés élménye él a szívemben. Muskotályzsályaillatú borogatások, halk zene, bensőséges légkör, gyönyörű vajúdó anyukák, izgatott apukák.
Minden szülés más és más. Igazából sosem tudjuk mi vár majd ránk, elképzelésünk lehet róla, megérzésünk szintén, a valóság pedig tovább színezi az élményt.

Örömteli készenlétben töltött hetek, míg várjuk a születést.
Általánosságban írok most arról hogyan is néz ki egy dúlával kísért szülés – velem. A kismamák túlnyomórészt az utolsó trimeszterben keresnek meg, bár volt már rá többször példa, hogy a pozitív teszt után én voltam az első akit hívott az anya: „Babánk lesz! Ott kell lenned a szülésnél!”.
Fontosnak tartom, hogy a várandósság alatt megismerjük egymást. Ilyenkor átbeszéljük az elképzeléseket, hol fogunk együtt szülni, mikortól számítanak a jelenlétemre, mi az amit én tudok nyújtani és mit várnak tőlem- az anya és az apa egyaránt. Aztán belekezdünk a közös felkészülésbe a leendő szülőpár kívánságainak megfelelően. Általában úgy beszéljük meg, hogy amint bármi szokatlan, furcsa „dolog” történik telefonon beszélünk.

Minden este lefekvésnél a telefon töltőn, a hangerő felvéve. Póttelefon is van, biztos ami biztos.
Bármikor csöröghet és csörög is… javarészt éjszaka. A szülések sokszor indulnak éjszaka, hajnalban. Amikor kikapcsol a racionális, gondolkodó agy, könnyebben átveszik az irányítást az ösztönök a kismamánál. Telefonon beszélünk, a helyzet komolyságától függően talán azonnal indulni kell. Mindig készen kell állni a legváratlanabb helyzetekre is. Találkozunk a kismama lakásán és együtt indulunk útnak vagy találkozunk a

szülőszobán.

Találkozásnál összehangolódunk, megnyugtató az ismerős jelenlét. Láthatóan az apa is megnyugszik, lekerül róla egy hatalmas teher azzal, hogy megérkezem.

Vajúdunk.. előkészítem az ilyenkor szokásos dolgokat a táskámból. Felfújom a labdát,
kipakolom az olajokat, kendőket, rebozot, jógamatracot, vízforralót vagy amiről éppen úgy látom hamarosan szükség lesz rá. Az anya hangulatának megfelelően kicsit otthonosabbá tesszük a szülőszobát, zenével, illatokkal, félhomállyal.
Szépen sűrűsödnek és erősödnek az összehúzódások. Jelen vagyok, figyelek, támogatást adok. Ha kell visszahúzódok, ha kell masszírozok, borogatok, zsebkendőt adok. Alázattal fejet hajtok a szülés ereje előtt. Hagyom, hogy az anya haladjon a saját teste-lelke folyamataival. Van, amikor nincs is más teendő. Hiszem, hogy a vajúdó nő képes rá, hogy megtalálja a saját erejét. Ehhez viszont nagyon fontos a támogató közeg.
Van egy dúlatáskám amiben eszközök kellékek vannak. Minden ami segíti a kényelemfokozást, megnyugtatást ésmég olyan dolgok is, amire nem is gondolnál, hogy lehet benne :D.

Van egy másik dúlatáska is, ez bármi is történjék mindig nálam van. Azt, hogy ebből mi kerül elő az intuícióm, érzéseim döntik el teljes megbízhatósággal.
Bíztatás, beszélgetés, kérdezés, meghallgatás, zsebkendő adogatás, alázat, szeretet, elfogadás, megfelelő kommunikáció és mindig pont az amire ott és akkor szükség van.

Egyszerre kell a külső és belső folyamatokkal összhangban mozdulni. Biztonságos teret adni az anyának, a látható valóságban és a láthatón túl egyaránt. Egy olyan teret létrehozni, ahol nyugodtnak érzi magát, megnyilvánulhat és nem fél ezt megtenni. A szülésnél semmi nem szokatlan, bármi megtörténhet. Az apát bíztatni, bevonni a folyamatba annyira amennyire még ő is szívesen részt vesz. Talán csak ott van velünk a térben és a jelenlétével, szeretetével támogatja a párját. Ha mindketten úgy igénylik aktív, stabil támasszá válik akibe kapaszkodva az anya biztonságot kaphat. Soha ne becsüljük le az apák szerepét a szülésnél. Csodálatos az a fajta jelenlét amit ők tudnak nyújtani.

A folyamat talán egy óra, talán negyven.
Az idő illúziója ilyenkor megszűnik létezni, időtlen térben vagyunk, kapuban állunk. Feladatom a kapuban állva a fizikai-lelki támasznyújtás.
Amennyire csak ez lehetséges törekedni kell rá, hogy az anyának, babának, apának szép élmény legyen a szülés.
Ez pedig nem csak a szülés kimenetelétől függ!
Legalább annyira fontos, hogy az anya kompetensnek érezze magát a szülésében, ne érjék kellemetlenségek a vajúdás sérülékeny időszakában. A vajúdás, szülés munkáját sosem én végzem, nem is tudnám ezt átvállalni és nem is szeretném. De maximálisan hozzáteszem tudásom, szívem, lelkem, hogy az anya meg tudja élni a szülését, ahogy számára a legjobb.

Amikor felhangzik az első nyöszörgés a babától az egy katarktikus pillanat mindenkinek. Igen, itt van! Megérkezett! Sikerült!
Isten hozott a Világon! Örömkönnyek és eufória. Egy új lélek kezdi meg útját immár önálló fizikai testben. Nincs annál csodálatosabb élmény a világon, mint mikor új élet érkezik. Ennél csak az csodálatosabb mikor teljes biztonságban méltón szülünk és születünk. Mert az élet szentség <3

Jelenleg Dunaújvárosban, Székesfehérváron vállalok szüléskísérést! Ha úgy döntesz felkérsz dúládnak vedd fel velem a kapcsolatot az info@katadula.hu címen!

Kövesd a Katadula-FelkéSzülés Tudatosan Facebook oldalt!

Szeretettel
Kovács Kata

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?