Mit tehetsz, ha beindul a vajúdás?

Tegyük fel, hogy erős sejtésed van róla, hogy beindult a vajúdásod, vagy éppen teljesen biztos vagy benne, hogy „ez már az”.
Természetes, hogy van benned várakozás és némi izgalom.
Kiemelnék néhány fontos pontot, min fog múlni milyen lesz a vajúdásod és a szülésed.

  1. PIHENJ – Akármilyen furcsán is hangzik, nagyon sokat számít, hogy mennyire vagy kipihent.
    Ha úgy érzed beindult a vajúdás és egyébként fáradt vagy, nem aludtál régóta , akkor az a leghasznosabb, ha megpróbálsz pihenni. A saját vajúdásodat, szülésedet nem fogod tudni lekésni. Igen, nagy valószínűséggel fel fognak kelteni az összehúzódások és nem biztos, hogy olyan pihentető lesz az alvás, mint egyébként. Viszont szükség van arra, hogy feltöltődj.
    A tapasztalatom az, hogy a vajúdások nagy része éjjel indul, ekkorra lehet, hogy az anya már aznap reggeltől ébren van.
    A szülés minőségét is megalapozod azzal, mennyit tudtál aludni mielőtt igazán rákapcsolna a vajúdás intenzitása. Ennek a fontosságát nem tudom eléggé hangsúlyozni.

    A kezdeti szakaszban még rendszertelenül jönnek az összehúzódások van, hogy több idő telik el köztük (10-20-30p) van, hogy kevesebb (4-5p), viszont még elég rövidek, nagyjából fél percig tartanak.

    Ezek a folyamatok szükségesek ahhoz, hogy a méhnyak és a méhszáj teljesen felpuhuljon és utat tudjon engedni a babádnak. Hagyj rá időt és légy türelmes magatokhoz. Ha a vajúdás nappal indul és egyébként kipihent vagy, akkor maradj aktív, mozogj, sétálj, táncolj, vagy tégy bármit ami jólesik.

  2. EGYÉL – Ha éhes vagy egyél, amit megkívánsz.
    Levest, főzeléket, sültet, szendvicset, bármit amit szívesen elfogyasztasz. A szülés izommunkával jár együtt és igénybe veszi a szervezetet. Elképzelhető, hogy csak pár falat fog jól esni, de az is lehet, hogy egy komplett ebédet v agy vacsorát szívesen elfogyasztasz. Figyelj arra, hogy mit kíván a tested! A rendszeres falatozgatás a vajúdás egész ideje alatt jót tesz, bár valószínű, hogy a vajúdás előrehaladtával , a gyakori összehúzódások között már csak keksz, csoki vagy gyümölcs lesz.
  3. FOGYASSZ ELEGENDŐ FOLYADÉKOT – Ez is szintén egy nagyon egyszerű tanács mégis kiemelt jelentősége van. A megfelelő folyadékfogyasztás megelőzheti az idő előtti kifáradást, sőt segít megelőzni a szülés után fellépő súlyosabb vérzést is.

    Láttam nem egy szülést, ahol a kontrakciók leálltak, lassultak és sokszor önmagában a folyadékpótlás megoldotta a kérdést.
    Tekints úgy a szülésre, mint egy egész napos intenzív gyalogtúrára – azt sem lehet végigcsinálni megfelelő mennyiségű folyadék nélkül.

    +tipp: Érdemes bekészíteni sportkupakos üvegeket, kulacsot, szívószálat – amikből a legkülönbözőbb testhelyzetekben is kényelmesen tudsz inni.

  4. ÖRÜLJ – A szülés Ünnep. A gyermeked érkezésének az ünnepe :).
    Tudd, hogy együtt csináljátok végig. Ahogy te hagyod a megnyílást, ő is forgásokat végez a medencében, annak érdekében, hogy meg tudjon születni. Csodálatos Együttműködés ez.

    Legyen a szülés olyan élmény számotokra, amiből erőt meríthettek!

    Dúlaként az érzelmi és fizikai támogatáson kívül az is feladatom, hogy a vajúdó anyának a szükségleteire odafigyeljek, ételt- italt adjak és lehetőség szerint olyan körülményeket teremtsek, hogy tudjon minőségében jót pihenni a vajúdás kezdeti szakaszában.

    Online, rugalmas időbeosztásban végezhető szülés- és gyermekágyas időszakra felkészítő program , azoknak a kismamáknak, akik biztonságban és nyugalomban akarják megélni  szülést és a gyermekágyas időszakot. – és erre tudatosan készülnek.
    Az Online felkésztőt itt éred el: www.katadula.hu/szulesonline

    Egyéni szülésfelkészítő, Várandós konzultáció: https://katadula.hu/egyeni-lehetosegek/egyeni-felkeszites/