Mostmár bizonyára folyamatosan érzed a mocorgását, hogy mikor alszik vagy éppen mikor van ébren. Rohamos ütemben megindul a hízás és a kisbabád felkészül a kinti életére.

Huszonötödik hét: A tüdőben már kifejlődtek a léghólyagocskák és ezek elkezdenek surfactant termelni ( ez az anyag bevonja a léghólyagocskákat, így megakadályozza, hogy kilégzésnél a tüdő összeessen.) Az agy érzékelő központjai is kifejlődtek, így a kicsi babád egyre tökéletesebben érzékeli a külvilágot. Hallja a hangokat, zajokat, érzékeli a beszűrődő fényt és reagál az őt érő ingerekre.

A huszonhatodik- huszonnyolcadik héten már képes lenne (segítséggel) lélegezni, mivel a tüdő folyamatosan termeli a felületaktív anyagot. A súlya ekkor már 900-1000 gramm és jók lennének az esélyei az életben maradásra , ha ekkor születne meg. (A szülés ideális időpontja a 37.-42. hét között van)

A huszonkilecedik-harmincadik héten a baba folytatja a növekedését, súlya folyamatosan gyarapszik, egyre több zsírszövetet halmoz fel a bőr alatt. A babák rendelkeznek barna zsírszövettel ( mint a fókák J , az első napokban míg beindul az anyatej ez biztonsági tartalék számukra)

A harmincegyedik-harminckettedik héten az idegsejtek közötti kapcsolatok száma gyors ütemben gyarapodik, ahogy az agy és a koponya mérete is növekszik.

harmincharmadik-harmincnegyedik héten a szemek már nyitva vannak és ilyenkor még kék színűek. A szemszín a születés után lassan változik. Kifejlődik a baba saját immunrendszere, ami segíti őt az önálló életben. A súlya ekkor már elérheti a két 2 kg-t, bár ekkor már lehetnek eltérések a babák mérete között. Az egyre kisebb rendelkezésére álló hely miatt, felveszi a jellegzetes magzatpózt ( a hátát meggörbíti, lábait térdben meghajlítva felhúzza).
Harmincöt-harminchatodik hét : Az ínyben már észrevehetőek a fogkezdemények. A babák többsége ekkor már fejvégű pozícióban helyezkedik el. Farfekvés esetén még van lehetősége megfordulni. A harminchetedik- harmincnyolcadik héten a baba már készen áll a megszületésre. A pocakban töltött idő alatt folyamatosan hízik.
A harmincnyolcadik- negyvenedik hét : A koponya nem teljesen szilárd, ami azt szolgálja, hogy születés közben a koponyacsontok egymásra csúszhassanak.
A szülés megindulásával a baba immár búcsút vesz az otthonát adó méhtől, hogy megkezdhesse önálló életét a Világban…

A magabiztos felkészüléshez és örömteli szülésélményhez válaszd a FelkéSzülés Online szülésfelkészítő csomagot, személyre szabott szülésfelkészítést vagy gyertek el a FelkéSzülés Tréningre!

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?