Nem szülni kell megtanulnod! A szülés tudása már benned is megvan.
Talán kételkedsz ebben, hiszen még sosem élted át. Valójában olykor nehézséget okozhat egy olyan eseményre készülni, amit nem ismerünk.

Míg nem kerültek be a szülések az intézményekbe, volt arra lehetőség, hogy a szülés valódi természetét szemlélőként, segítőként ismerje meg a Nő. Szültek körülötte a nő rokonok, barátnők, a szomszédasszony. Volt valamiféle elérhető személyes tapasztalás a szülésről.
Azzal, hogy a szülések bekerültek a kórházba ez a lehetőség elveszett, vagy legalábbis azt hisszük, hogy elveszett.

A szülés, születés kultúrája teljesen átalakult – ahogy a halál, az elmúlás megélése és kísérése is. Természetessé v

ált, hogy a szülő Nő kórházba megy szülni. Manapság a legtöbb várandós intézményi szülésre készül.

Egy idegen környezetben kell teljes ellazultságban és biztonságban éreznie magát ahhoz, hogy a szülés a maga természetességében megtörténjen.

Ez elég abszurd helyzet. Olyan mintha egy férfit arra kérnénk, hogy a kórházban egy kórteremben egy nővér és orvos jelenlétében produkáljon erekciót… Szerintem már érzed.

A jó hírem, hogy a kórházban is megvalósítható egy „ideális” (számodra ideális) szülés, ami lehet egy örömteli és gyönyörű esemény.

Mit kell ehhez tenned?

Megfelelő helyről szerezd be az információt!
Tudatosan döntsd el mit szeretnél és az alapján tájékozódj! Az internet tele van ebben a témában is téves információkkal, rémhírekkel, traumatikus szülésélményekkel.
Azt tapasztaltam, hogy a szülés előtt álló kismamák az alábbi csoportokra oszthatóak:
(Egyik sem JÓ vagy ROSSZ. Mindenkinek jogában áll eldönteni, hogy melyik utat kívánja járni)

– Minden lehetséges szembejövő információt begyűjt, elolvas. A szakkönyvektől kezdve az interneten kóborló rémhírekig. Meghallgatja mindenki szüléstörténetét..
(Ebből, most vagy sikerül kihozni valami építőt, hasznosat vagy már előre retteg attól, hogy mi vár rá.
– Semmit nem olvas, nem hallgat meg. „Majd bemegyek és lesz valahogy”, „minek készüljek, a szülés természetes dolog, úgyis megtörténik”, „majd az orvos/szülésznő megmondja mit kell csinálnom”.
Sajnos ebből szoktak a kudarcok, rémes szülésélmények és egyéb traumák keletkezni…
– Tudatosan készülő kismamák. Ők keresik azokat az információkat amivel megérthetik a szülés természetét, megismerhetik a lehetőségeiket. Megszűrik az információkat és az alapján hoznak számukra megfelelő döntéseket.

Tapasztalataim szerint a harmadik csoport szokott a legjobban járni 😉

Mit tehetsz, hogy ne kudarcként tekints vissza a szülésedre?

I. Fogalmazd meg mit szeretnél!
Fogalmazd meg magadban, de nyugodtan le is írhatod : „ Milyen szülést szeretnék?”
Itt ne az ego vágyait írd le, hanem azt, hogy TE hogyan szeretnéd megélni a szülést? Hogyan szeretnéd érezni magad a szülés után? Merre kell elindulj, hogy meg tudd valósítani? Honnan szerezheted meg az információkat? Hol találsz a szülésedhez segítőket?
Amíg az első kérdésedre nincs válasz, nehezen tudsz elindulni az álmodott szülésélmény felé!

II. Kezdd el begyűjteni az információkat
Ha már tudod mit szeretnél, nézz szét a szülésfelkészítő tanfolyamok között. Figyelem a kórházi és magán szülésfelkészítő tanfolyamok között hatalmas különbségek vannak!
A kórházi szülésfelkészítőn nagyrészt arra helyezik a hangsúlyt milyen szokások vannak az adott intézményben, mi a rutin és mi a protokoll. A csoportos szülésfelkészítőn nagyrészt azon van a hangsúly, hogyan tudsz a testeddel együtt dolgozni a szülés alatt, illetve a párod is hasznos vajúdástámogató technikákat sajátíthat el. A FelkéSzülés Tréningen kitérünk arra is, hogyan lehet az általad áhított szülést megvalósítani abban a kórházban ahol szülni fogsz.

Keress a szemléletedhez közel álló könyvet. Ha szeretsz olvasni egy-két szülésről szóló könyv valódi kapaszkodót jelenthet neked a felkészülésben.

Amennyiben külföldön fogsz szülni ismerkedj meg az ottani szokásokkal, intézményekkel. Ha a család lakhelyet változtat és más országban él, a nyelvi akadályok miatt nehezített pálya lehet a szülésre készülés. Ha külföldön fogsz szülni szeretettel ajánlom figyelmedbe a FelkéSzülés Online videóanyagot! Így bárhol is vagy a világon, az otthonod kényelmében készülhetsz a szülésre.

III. Szűrd meg az információkat!
Minden amit olvasol, látsz vagy hallasz megkérdőjelezhető. Merd használni a kérdőjelet és ne hidd el rögtön azt információt ami szembe jön. (pl. hallottam olyat, hogy az anyát azért fektették be a kórházba a szülés előtt, mert rátekeredhet a baba nyakára a köldökzsinór! Ez valóban így van, minden 4.-5. babának a nyakán van a köldökzsinór, mégsem okoz semmilyen problémát sem a szülés előtt sem a szülés alatt! Próbáltál már vezetékes telefonkábelre görcsöt kötni? Nem rontotta a hívás minőségét 😉 )
Nézz utána mindennek, hogy az TÉNY vagy TÉVHIT! Ezzel megkímélheted magad rengeteg felesleges félelemtől.

Kellemes FelkéSzülést és Örömteli szülésélményt kívánok!
Kovács Kata