Mit tehetünk a rugalmas gátizmokért és a gátvédelmes szülés érdekében?
Az alábbiakban olyan gyakorlatokat találsz, amik segítenek megőrizni, visszaállítani a gátizom rugalmasságát és hozzásegíthetnek a (sokszor rutinszerű) gátmetszés nélküli, természetes szüléshez.
A gát és a hüvely nem kinyúlik a szülés alatt, hanem  rugalmasan tágul, kiengedi a babádat.

Kismamákkal beszélgetve azt a tapasztalást vontam le, hogy azért a hüvelye és gátja egészségéért és „minőségéért” sok leendő anyuka aggódik. – ami teljességgel érthető.

A gátvédelemmel szülésre való felkészülés nem azt jelenti, hogy a testünk hibás és kezdeni kell vele valamit, hogy megjavítsuk.

Inkább arról szól, hogy rugalmasabbá tegyük a gátszövetet, ezzel megkönnyítve a baba áthaladását a gáton, elkerülve a gátmetszést.
A gátmasszázs menetéről írtam már itt az oldalon, érdemes visszakeresni.

A medencefenék, gátizom egy erős izomköteg, amely a szeméremcsonthoz és a farokcsonthoz kapcsolódik.

Ezen izmok egy része 8-as alakot alkot a hüvely és a húgycső körül, mások pedig záróizmot képeznek a végbélnyílás körül.
Ezeket az izmokat akkor veszed észre, amikor összeszorítod vagy elernyeszted őket, hogy megállítsd vagy elindítsd a vizelést.
Ha nem tudod kontrollálni a vizeletáramlást, az azt jelenti, hogy a medencefenék izmai gyengék.

………

A hüvelyi izmok terhesség alatti edzése vagy tónusnövelése növeli a gát rugalmasságát, ezáltal lehetővé téve, hogy könnyen és rugalmasan nyúljon a baba feje fölött a szüléskor.

A Kegel-gyakorlatok megelőzik vagy minimalizálják a medencefenék túlzott ellazulását a szülés után, ami segít elkerülni bizonyos kellemetlenségeket, például az önkéntelen vizeletürítést tüsszentéskor vagy köhögéskor.
Ha ez nem motivál eléggé, mit szólsz ehhez?

Az erős hüvelyi izmok javítják a szexuális életedet azáltal, hogy növelik a szeretkezés közbeni kellemes érzéseket és erősítik az orgazmust.
Függetlenül attól, hogy más gyakorlatok mennyire tonizálják a hüvelyi/perineális izmaidat, próbáld ki az alábbi Kegel vizualizációk egyikét:

A lift gyakorlat:

Képzeld el, hogy a szeméremcsontod és a farokcsontod közötti „hevedert” felfelé húzod – mint egy liftet, felhúzod az első emeletre, második emeletre, harmadik emeletre… és folyamatosan szorítod öt-hat másodpercig. Ezután lassan elengedve, menjen le a második emeletre, első emeletre, majd nyissa ki az „ajtót”. Pihenjen négy-öt másodpercig. Ismételje meg tízszer.

Kenguru kegels

Ha a liftek túl mechanikusak számodra, kipróbálhatod ki a Kenguru kegelt. Tegyél úgy, mintha kenguru lennél. Lassan emeld fel a nagy kenguru farkat a levegőbe, tartsd fent öt-hat másodpercig. Ezután lassan engedd le a földre. Ismételd meg tízszer.

A napi 100-200 kegelezés eléréséhez végezz 10-20 sorozatot a nap folyamán. Könnyebben eszedbe jut a kegelezés, ha egy olyan tevékenységhez társítod, amit valószínűleg naponta tízszer végzel ( piros lámpánál megállsz , felveszed a telefont, később átpelenkázod a babádat) tegyél kegelezésre emlékeztető matricát a visszapillantó tükörre, a telefonra, vagy a baba pelenkázóasztal fölé.

A gyakorlat kiegészíthető a légzéssel is, belégzéskor felhúzni, összeszorítani az izmokat – majd a kilégzésnél ellazítani, kiengedni. A természetes légzéssel összekötve könnyebben végezhetőek a gyakorlatok.

A helyesen működő gátizom hozzájárul a szülés utáni gyorsabb regenerálódáshoz is. A két gyakorlat Pam England bábától származik.

Természetesen ha kórházi szülésre készülsz a szülési tervbe mindenképpen érdemes beleírni, hogy gátvédelmet szeretnél! A szülési tervvel ill a sikeres gátvédelmes szüléssel kapcsolatban jól használható információkat találsz a FelkéSzülés Online anyagokban is.

Online, rugalmas időbeosztásban végezhető szülés- és gyermekágyas időszakra felkészítő program , azoknak a kismamáknak, akik biztonságban és nyugalomban akarják megélni  szülést és a gyermekágyas időszakot. – és erre tudatosan készülnek.
Az Online felkésztőt itt éred el: www.katadula.hu/szulesonline

Szeretnél személyes támogatást?
Szeretettel várlak az egyéni szülésfelkészítőn, Várandós konzultáción: https://katadula.hu/egyeni-lehetosegek/egyeni-felkeszites/