Alig 50 éve használunk eldobható pelenkákat, mégis teret hódított magának. Rohanó világunkban túl vonzó érv az, hogy csak egyszerűen rá kell adni a gyerekre, aztán ha lecseréljük megy a kukába.
Ezzel az egyszerűséggel nagy árat fizetünk minden értelemben. Az eldobható pelenkák nehezen lebomló szemetet jelentenek, óvatos becslések szerint is kb. 100 év míg lebomlik.

Ezek a pelenkák a lakossági hulladék 8-10%-át teszik ki!

 

Nézzük mit is teszünk a Földünkkel: Ha csupán Magyarországot nézzük, átlagosan 180-200ezer pelenkás korú gyermek van, akik naponta 1 millió darab eldobható pelenkával szaporítják a nehezen lebomló szemetet. Egy baba a szobatisztaságig kb. 5000 db pelenkát használ el, ami babánként 1 tonna veszélyes hulladékot jelent és sajnos ez az időszak erősen kitolódott, ma már nem ritka, hogy 3 év felett is pelenka van a gyermeken. Évente 18 milliárd eldobható pelenka kerül világszerte a szeméttárolókba, ez kétmilliárd tonna székletet, vizeletet, műanyagot és papírt jelent. Az eldobható pelenkákban polipropilén, poliészter fólia, fehérített cellulóz, duzzadó zselés (poliakrilát) cellulózörlemény, polietilén, ragasztó és gumi van, gyártása során rengeteg vizet használnak el (a mosás során felhasznált víz és vegyszer sokszorosság), a cellulóz fehérítésekor pedig dioxin keletkezik, ami a legveszélyesebb mérgek egyike. Egy kisbaba 26.000 órát dunsztolódik a mérgező pelenkában, míg szobatiszta lesz. Környezettudatosabb országokban (mint pl. Anglia) a kormány támogatja azokat a szülőket, akik a környezetbarát textilpelenkát választják.

Sem a baba bőrének, sem a szobatisztává válásnak nem tesz jót az eldobható pelenka. Német kutatók vizsgálata szerint a pelenka típusa befolyással lehet a férfiak későbbi termékenységére is. Arra a megállapításra jutottak, hogy eldobható pelenkában mintegy egy Celsius fokkal magasabb volt a test átlaghőmérsékleténél. Az eldobható pelenkában a herék folyamatosan meleg, nedves környezetben vannak, a szellőzés pedig nem megfelelő. Pedig nem véletlenül kerültek a testen kívülre.

Minden szülőt megdöbbentenek ezek az adatok, hiszen egyrészt a gyártást nem látjuk, a reklámok folyamatosan szuggerálják, melyik eldobható pelus a legjobb, másrészt nem a mi kertünkben nő a pelenkaszeméthegy sem. Amit nem látunk, az pedig sokszor nem is tudatosul.

Az eldobható pelenkák a szeméthegyeknél nagyobb veszélyt is jelentenek a környezetre. Az eldobható pelenkagyártók ajánlása szerint a pelenkából a székletet minden esetben el kellene távolítani a vécébe, és csak utána kidobni. (Kezeket fel, hányan ismertétek ezt az ajánlást?)

A széklettel szennyezett pelenkákból a szeméttelepeken több mint 100 féle vírus és kórokozó kerül ki a szabadba, vizsgálatok élő poliovírusokat is kimutattak (a gyermekbénulás kórokozója, frissen oltott gyermekek székletében található meg). Ezek a patogének néhány hétig életképesek, és a madarak, rovarok és kóbor állatok fertőzéshordozókká válhatnak. A pelenkákból eredő szennyeződések jelentős része a talajvizeket is eléri.

És jöjjön a pozitív része a dolognak: Az, hogy ma már milyen modern, aranyos, egyszerűn kezelhetők a textilpelenkák (mosható pelenkák) illetve a pénztárca kérdés. A legkorszerűbb, legjobb pelenkák ára is fél év alatt térül meg, tehát érdemes belőle a jó minőséget megvenni, hogy egyszerűbb legyen a kezelése, jó anyagból készüljön, a külső nedvességzáró réteg légáteresztő legyen. Egy babának  kb. 20  db pelenkára van szüksége.

Fontos kérdés a mosás is, hiszen ezzel a pelenkával munka van. Szerencsére már van mosógép, nem kell kézzel sikálni a pelusokat, csak beletenni a gépbe a mosószerrel és a mosás végeztével kiteregetni. Két- három naponta maximum fél órát vesz el az időnkből a pelusok mosása és teregetése. Ezek a pelenkák környezetkímélő mosószerrel moshatók. Ha a mosásra elhasznált vizet, mosószert és áramot belekalkuláljuk, akkor is sokkal gazdaságosabban jövünk ki anyagilag, arról nem is beszélve, hogy nem termelünk feleslegesen nehezen lebomló hulladékot. A mosást megkönnyíti egy vékony (lebomló) papírbetét, amely a dolgok nagy részét felfogja, és ezzel a nagy dolgok a Wc-be dobhatók.

A legpraktikusabb a méretre állítható változat amely születéstől szobatisztaságig kiszolgálja a babát. A mosható pelenkát viselő babák hamarabb lesznek szobatiszták.

Sokféle mosható pelenka létezik, így mindenki megtalálhatja azt, amelyik neki megfelel.
Nem utolsó sorban pedig szemet gyönyörködtető a sok színes babapopsi ezekben az új modern mosható pelenkákban!  Kapható a bababoltokban és a bioboltokban!

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?