A babák 9 hónapig az anyaméhben voltak, folyamatosan édesanyjuk közelében. Erre a közelségre a megszületésük után is szükségük van.

A babahordozás egy ősi módszer, amit szerencsére nálunk is egyre többen újra felfedeznek.

A babakocsi története a viktoriánus Angliában kezdődött kb. 130 évvel ezelőtt. Akkoriban státuszszimbólumnak számított, majd  teret hódított magának, kiszorítva a hagyományos testközeli babahordozási módokat életmódunkból.

 

Szerencsére egyre többen újra felfedezik a babahordozás nagyszerűségét. Mik is a babahordozás előnyei a babára nézve? A hordozott babák megkapják amire szükségük van, a testközelséget, az azonnali válaszkészséget. A baba hallja a szívverésünket, ami megnyugtatja őt.

A babahordozás elősegíti a biztonságos kötődés kialakulását a szülő és gyermeke között. Biztonságos közegből vizsgálhatja meg a környezetét, csak annyit fogad be belőle amennyire neki szüksége van. Többet láthat a világból, mivel a hordozó személlyel együtt mozog, részt vesz a társalgásokban, a tennivalókban. Ezek a tapasztalatok segítik abban, hogy később magabiztosan nyisson a világ felé. Ha túl sok neki amit tapasztal, a hordozó személyhez bújhat. Ez a bizalom az alapja a később kialakuló önállóságnak.

A babák hordozásra vannak teremtve, ezt bizonyítja az anatómiai felépítésük is.

Fogó- és ölelőreflexxel születnek, a lábaikat felhúzva tartják, térdnél behajlítva. A helyes hordozásnál a baba lába ebben a terpesztett tartásban van, amely előnyösen hat a csípődiszplázia kialakulásával szemben.

Sokszor hallani, hogy csak akkor lehet a babát hordozni ha képes ülni.

Megfelelő babahordozással újszülött kortól lehet hordozni, a megfelelő eszköz kiválasztásával. Jó hordozóeszközben a baba gerince meg van támasztva, úgy hogy megtartsa annak természetes görbületét, a baba nem ül. A hordozott babák nyugodtabbak, kevesebbet sírnak, hiszen nem szükséges sírniuk, hogy megkapják amit szeretnének. A kezdeti időszakban a hasfájós babáknak  is  hasznos a hordozás, mivel mozgásban vannak, javul az emésztésük, könnyebben megszabadulnak az esetleges gázoktól.

Hosszasan lehetne sorolni milyen előnyökkel jár a babának, ha hordozzák, de az anyukáknak is igen kényelmes megoldás lehet.

Egyszerűbben és azonnal értelmezhetők a baba jelzései, hiszen ott van velünk, tudunk vele kommunikálni.

Sokkal könnyebb a tömegközlekedés, mert nem kell egy babakocsit pluszban emelgetni. Sok helyen lépcsőn kell le- és felcipelni a kocsit, míg más helyeken még az ajtón is csak éppen hogy befér. Arról nem beszélve, hogy ha a csöppség megunja a babakocsizást egy idő után , akkor lehet ölben vinni, mellette meg tolni az üres kocsit.

Egyszerűen meg tudjuk nyugtatni a hordozással, például, ha nem érzi magát biztonságban  egy számára idegen helyen. Ha elfárad  akár el is aludhat a hordozóban. A háztartási teendőket is könnyedén el lehet végezni a babával, sőt ő is élvezi, hogy részt vehet benne.

Ha nagyobb testvér van, nyugodtan lehet vele foglalkozni, játszani, beszélgetni, úgy, hogy közben kielégítjük a kicsi testközelségre való igényét.

Ha szeretnél hordozni, de nem vagy benne biztos melyik számodra a megfelelő hordozó, hol szerezheted be, vagy egyéb kérdésed van ezzel kapcsolatban, az eseménynaptár menüpont alatt találhatsz ingyenes előadásokat a hordozásról, illetve van babahordozós klub is Debrecenben, ahol babahordozási tanácsadó segíthet a hordozásban.

http://www.bababolt-debrecen.blogspot.com/search/label/programok

www.okobaba.hu

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?