Apás szülés vagy dúlás szülés?

Hogyan befolyásolja a szülés alatti támogatás a pozitív szülésélményt?
Mivel manapság a szülések nagy része kórházban történik, így kiemelten fontos az, hogy az anya mellett olyan segítők legyenek, akik mellett az anya jól érzi magát, és át tudják segíteni őt az esetleges mélypontokon.

Milyen gondolatok merülhetnek fel a párban a szüléshez közeledve?

Mire a szülők eljutnak a szülésig, sokszor elképzelik, hogy milyen is lesz ez a sokszor nehéz, mégis gyönyörű esemény. Hogyan fog történni, ha apás szülésre készülnek.
Gondolkodhatnak rajta, hogy kettesben vannak, úgy vajúdnak, hogy senki nem áll közéjük, minden szépen alakul. De előfordulhatnak olyan gondolatok is, hogy miként fog viselkedni az apa a szülés alatt, miként tud segítséget nyújtani.

Váltakozó vélemények lehetnek a szülés idejéhez közeledve. Onnantól, hogy úgy gondolják, „ Meg tudjuk csinálni ketten is. „, egészen addig, hogy : „ Jó lenne valakitől segítséget kapni ebben.”
Minden anyának és apának szüksége van támogatásra ebben az időszakban. Ezt nagyrészt egymásban találják meg. Az anyának érezni kell az apa szeretetét, támogatását. Az apa vágyik arra, hogy hasznosnak érezze magát és megfelelő támogatást nyújtson a párjának.

Fontos, hogy őszinte döntés legyen, hogy jelen lesz – e az apa szülésnél vagy sem. Vannak apukák, akik nem kívánnak részt venni a szülésen, mert számukra frusztráló lehet, úgy érzik nem tudnának kellőképpen segíteni, rosszul vannak a kórháztól, féltik a párjukat, féltik a babát. Az okok sokfélék lehetnek.
Ha egy apa nem szeretne ott lenni, nem szabad rákényszeríteni, hiszen ez a fajta feszültség, mindkettőjükön érződik, és a szülés menetét kedvezőtlenül befolyásolja. Ez a döntése nem jelenti azt, hogy nem szereti az anyát, vagy érdektelen a babával szemben! Az anyának a megérzéseire kell hallgatnia, azt illetően, hogy kit szeretne maga mellett tudni a szülésénél, mivel csak így tud megfelelően ellazulni.

Az apák mivel érzelmileg bevonódnak a folyamatba, így nem biztos, hogy tudnak objektívek és nyugodtak maradni. Teli vannak várakozással és izgalommal, hiszen ez egy teljesen új élethelyzet számukra. Felmerülhet bennük, hogy minden rendben fog e menni, tudnak – e megfelelő támogatást nyújtani, hogyan érjenek a párjukhoz, mennyire mutassák ki a szeretetüket, stb.
Az első gyermeküket váró apák számára a kórház szülészeti osztálya is furcsa hely, szokatlan hangokkal, furcsa szagokkal. Feszültséget keltő lehet látni, hogy miként változik a párjuk a szülés alatt, aggódhatnak azért, hogy minden rendben megy –e , a baba jól van – e, és meddig fog még tartani a szülés.
Sokat segíthet, ha részt vesznek együtt szülésfelkészítő foglalkozásokon egyénileg vagy csoportban. Fontos lenne, hogy apák ismerjék a szülés folyamatát, hogy mit mondjanak, hogyan érjenek vajúdó párjukhoz, így ők is magabiztosabbak, nyugodtabbak lehetnek a szülőszobán.

Mit tehetnek az apák a szülés alatt?

A vajúdás és szülés óráiban az apa a jelenlétével teheti a legtöbbet párjáért, de aktívan is támogathatja az anyát, akár masszírozással, akár az anya által választott póz megtartásában, étel- ital kínálásával, borogatással.

Nem szabad, hogy elvárásként nehezedjen az apákra, annak a súlya, hogy nekik kell a fő támogatónak lenni a szülés alatt.

Apa vagy dúla?

Azt, hogy egy anyának szüksége van-e dúlára, nem zárja ki, hogy apást szülést terveznek, hiszen a kétféle támogatásnak más a minősége. Az apa jelenléte és a dúla támogatása kiegészíthetik egymást.

Minden vajúdó nőnek szüksége lenne az apán vagy a választott partneren kívül egy tapasztalt, gondoskodó személyre – egy dúlára -, aki nyugodt és támogató segítséget tud nyújtani a vajúdás során, és állandó jelenlétével megnyugtatja az anyát és az apát is.

Az apákban felmerülhet a gondolat, hogy minek még egy harmadik ember a szülésnél, mikor amúgy is lesznek elegen, vagy akár, hogy a dúla közéjük állna, vagy ő nem elég jó a párjának, ezért mástól kér segítséget.
A dúlai támogatás nem csökkenti le az apa szerepét és jelenlétének fontosságát. Az apát nem helyettesíti a dúla. A dúla tapasztalatával megnyugtathatja az anyáért aggódó partnert, elmondhatja a párnak, hogy mikor mi történik. Megadhatja az apának azt a szabadságot, hogy annyira legyen jelen a szülésnél , amennyire ő szeretné. Ha a dúla jelen van, az apa sohasem áll egyedül a vajúdó mellett, így nyugodtabb, magabiztosabb lehet, mivel így nem ő az egyedüli támasz.
A várandósság folyamán a dúla felkészíti őket a szülésre, megbeszélik mi vár rájuk, hogyan tud az anya az apára támaszkodni, ő miként tud segítséget nyújtani. A kórházban segíti, hogy nyugodtak tudjanak maradni, és egymásra és a szülésre koncentrálhassanak.

„Az apa önkéntes jelenlétekor az anya tudja, hogy párja mellette van, szereti őt, törődik vele, érzékeny, és felelősséget érez a feleségéért és a kisbabáért. Jelenléte fontos a pár érzelmi kapcsolata, egymáshoz és a babához fűződő viszonyuk szempontjából. Az a tény, hogy felismerjük és elismerjük az apa alapvető jogát és vágyát arra, hogy jelen legyen gyermeke születésekor, nemcsak összeegyeztethető a dúla jelenlétével, hanem éppen hogy támogatást kap tőle. Érdekes módon egy másik, apákkal kapcsolatos tanulmányban megfigyelték, hogy az apák viselkedése megváltozik, ha nem egyedül kell felelősséget vállalniuk a támogatásért. Amikor egy dúla támogatta a párt a vajúdás során, az apa sokkal szabadabban nyújtott személyes támogatást, és sokkal bensőségesebben érintette meg a nő fejét és arcát. „ (Marshall Klaus)

Egy dúla jelenlétével, az apa is bármikor megteheti, hogy kimegy a szülőszobáról kicsit, telefonálni, kávézni, sétálni egyet és nem kell attól tartania, hogy a párja egyedül marad.
Ha a dúla elérhető mind az anya, mind az apa számára, akkor képesek a saját feladataiknak megfelelni: az anya előrehalad a szüléssel, megkapja amire szüksége van, megfelelő és megértő módon, az apa a lehető legtöbb támogatást nyújtja, és mégis a saját képességeinek és érzéseinek megfelelő mértékben segít anélkül, hogy kellemetlenül érezné magát.

A dúla soha nem áll az anya és az apa közé! Nem ad utasításokat, de segítheti az apát abban, hogy mit tegyen. Ha a pár közel áll egymáshoz a dúla a háttérben marad, de azonnal támogatást nyújt ha elakadnának. A szüléskísérő feladata, hogy ne zavarja az intim együttlétüket, csupán kiegészíti ilyenkor az apa segítségnyújtását szükség esetén. Amennyiben a férj, barát nincs jelen, vagy nem vesz részt benne, a dúla feladata a teljes kísérés.

Minek is a dúla?

Sokszor felmerül a kérdés, kell – e még egy ember a szülésnél, mikor így is lesznek elegen?
Nem kell… de hasznos lehet. Régen, mielőtt bekerültek volna a szülések a kórházba, otthon szültek a nők. Ekkor az anyát tapasztalt nők vették körül, akik maguk is szültek már ill. a bába, aki a szülés szakmai menetét követte figyelemmel, hogy az anya és a baba biztonságban legyenek. Mindig igyekeztek kellemes légkört teremteni az anyának, hogy biztonságban érezze magát, mivel akkor tud jól szülni. Ahogy a szülések bekerültek a kórházba, a női segítők is eltűntek az anyák mellől, és nemrégiben az apák váltak az egyedüli támogatókká.
Legtöbben kórházi dúlák vagyunk, mivel a szülések nagy része kórházakban zajlik. Úgy gondolom, hogy nagy szerepe van az anya érzelmi állapotára és magára a szülésre is a dúla által nyújtott támogatásnak.
Van egy érdekes történet arról, hogy miként is szülnek a delfinek . A szülő delfin úszik a középpontban. Körülötte körbe-körbe úszik 2-3 nőstény delfin, akik meg-megérintik őt – mint a bábák vagy a dúlák. Ez után, mintegy tíz méterrel távolabb egy szintén nőstény delfinekből álló csapat úszkál, akik beszélnek a szülő delfinhez. Majd jóval távolabb (egy nagyobb sugarú körben) úszik az összes hím delfin, akiknek az a feladata, hogy óvják a szülő delfint mindenféle veszélytől. Így a szülés békében folyhat le. A férfiak így vehetnek részt a szülésben, – ha jelen vannak – biztosítaniuk kell a békét a nők világa számára a szülés ideje alatt.

Hogyan segíthet a dúla?

A várandósság alatt válaszolhat az anya kérdéseire, átbeszélik a szülés menetét, segítséget nyújt az anyának a kérései megfogalmazásában. Együtt készülnek a szülésre. Az anya nyugodtan megoszthatja a félelmeit, gondolatait a dúlájával (ezt kivétel nélkül mindig bizalmasan kezeljük). A dúla ismeri az anya félelmeit, így a szülésnél – ha felmerül, segíthet ezeket oldani. Amint az anya szól, hogy szüksége van rá, mert vajúdik, a lehető legrövidebb időn belül megérkezik az anyához vagy a kórházba. Megszakítás nélküli állandó jelenlétet biztosít az anyának (párnak), a vajúdás megkezdődésétől az első szoptatásig. Vajúdás alatt érzelmi támogatást nyújt az anyának – és apának. Átsegítheti az anyát az esetleges érzelmi elakadásokon (- a vajúdás elakadásának nagy része , kb. 80%, lelki eredetű), segít a relaxációban, vizualizációban. Aktívan is részt vesz a folyamatban, enni- innivalót kínál, masszíroz, borogat stb., amennyire éppen az anya igényli. Mindig támogatja az anyát a döntésében, ítéletek nélkül. Az apát is segítheti, hogyan viszonyuljon a párjához, miként érjen hozzá. A cél az, hogy amennyiben az apa is jelen van, hogy a köztük lévő intimitás meg legyen, ne sérüljön.

Mit nem tesz a dúla?

  • Nem helyettesíti az orvost, bábát, szülésznőt. Nem végez vizsgálatokat, nem tölt be klinikai feladatot. Orvosi döntések meghozatalára, diagnózis felállítására vagy kezelési javaslatokra soha nem vállalkozik, mivel egészségügyileg nem képzett.
  • Nem hoz és nem is mond ki az anya helyett döntéseket. Az anya megbeszélheti vele aggodalmát vagy kívánságait, de szülés közben nem lép fel sem az anya, sem a kórházi személyzet nevében a döntések meghozatalánál.
  • Soha nem keveredhet összetűzésbe a kórházi személyzettel.
  • Nem áll a partner és az anya közé, nem teszi a partner támogató jelenlétét feleslegessé, sőt, jelenlétével őrzi a szülőpár közötti intimitás háborítatlanságát, segíti kapcsolatuk erősödését a családdá válás pillanataiban.

Kutatási eredmények a dúlai támogatás fontosságáról:

Dr. Marshall Klaus gyermekgyógyász és neonatológus professzor vezette be a dúla-szolgálatot az Egyesült Államokban. Kétféle csoporttal több, mint kétezer megfigyelést végzett. Mindkét csoport komplikációmentes várandósságot követő, hagyományos szülészeti ellátást kapott. Az egyetlen különbség az volt, hogy az egyik csoport szüléseit dúla kísérte.

Néhány érdekes adat, a dúla által kísért szüléseknél:

  • a vajúdás időtartama 25%-al lerövidült
  • a császármetszések száma 50%-al csökkent
  • 40%-al kevesebbszer volt szükség oxitocinra
  • 30%-al kevesebbszer volt szükség fogóra és fájdalomcsillapításra
  • 60%-al kevesebbszer kellett epidurális érzéstelenítést használni és gátmetszést végezni

A szülést követő órákban a dúlával szült anyák kevesebb szoptatási gonddal küzdöttek, és kevésbé voltak aggodalmasak.
A megfigyelés, illetve a fenti számok azt mutatják, hogy minél több személyre szabott gondoskodást kap egy nő a szülés nagyon érzékeny időszaka alatt, annál természetesebben, könnyebben alakul ki a kötődése, a jó kapcsolata a babával, és annál inkább kompetensnek érzi magát a baba ellátásával kapcsolatban.

(Forrás: Marshall Klaus,P.Klaus: The Doula Book)

Még egy tanulmány, Marsall Klaus-tól, arról, hogyan értékelték az anyák a dúlák munkáját?

„A tanulmány elkészítésének megkezdése előtt aggodalmaink voltak azzal kapcsolatban, hogy a dúla esetleg háttérbe szoríthatja az apát, de ez sohasem történt meg. A dúlákat általában felkérték arra, hogy segítsen meghatározni, hogyan tud az apa a leghatékonyabban segíteni. Szintén a dúla magyarázta el, hogy mi történik, ahogy a vajúdás előrehalad. A dúlákat mint az apák, mind az anyák figyelemreméltóan pozitívan értékelték, és általában hozzátették, hogy nem tudták volna sikeresen végigcsinálni a folyamatot a dúla támogatása nélkül. A dúla által nyújtott folyamatos érzelmi támogatás még abban az esetben is pozitív szülészeti hatásokkal jár, amikor a férfipartner is a vajúdó nő mellett van. A dúla lendületes segítséget nyújt a szülők pszichológiai reakciói terén, valamint kapcsolatukat is építi mind egymással, mind a csecsemővel szemben.

1. Az anyák beszámolói a fájdalomról huszonnégy órával a szülés után. A szülés után egy nappal készült interjúk eredményei azt jelezték, hogy a dúlás csoport anyái kevesebb fájdalomról számoltak be a vajúdás alatt és huszonnégy órával a szülés után. A két csoport anyái ugyanolyan mértékben voltak feszültek a vajúdás előtt, de a dúlás csoport kevésbé volt nyugtalan huszonnégy órával később. A dúla által támogatott anyák közül kevesebben tartották nehéznek a vajúdást és a szülést, kevesebben gondolták, hogy sokkal rosszabb volt, mint elképzelték, és többen gondolták úgy, hogy jól megbirkóztak a feladattal.
2. Az anyák viselkedése az újszülöttel huszonnégy órával a szülés után (az anyák beszámolói alapján)Mikor az anyákat arról kérdezték, milyen tapasztalataik vannak babáikkal, a dúlás csoport anyái kevesebb időt töltöttek távol újszülöttjeiktől. Ezek az eredmények azt sugallják, hogy a dúlai támogatás a vajúdás alatt hasonló hatásokkal jár, mint a rögtön szülés utáni anya-újszülött kontaktus; mindkettő növeli az anya érdeklődését a gyermek iránt, valamint javítja a közöttük levő interakciót.

3. Szoptatási viselkedés és a gyermek egészsége hat héttel később (az anyák beszámolói alapján)
A szülés után hat héttel az anyák beszámolói alapján kiderült, hogy jelentősen gyakrabban fordult elő szoptatás és igény szerinti táplálás a támogatott csoportban, és anyatej helyett más étellel etetés a kontrollcsoportban. Kiemelkedő volt a különbség az anyák újszülöttjükhöz való hozzáállásában és a velük való viselkedésben. Mély benyomást tett az ápolókra, gyermekorvosokra és azokra a szakemberekre, akik gyermekek egészségével és etetésével foglalkoznak, hogy nagy mértékű eltérést találtak a szoptatási problémák előfordulásának terén: a dúlás csoport 16 százalékának volt ilyen gondja szemben a dúla nélküli csoport 63 százalékával. Mennyivel kevesebbet aggódtak ezek a szülők, és mennyivel kevesebb pénzt fizettek ki az orvosoknak, mert sokkal kevesebbszer volt szükségük szakszerű segítségre!

Ezek az eredmények feltűnőek. Nem voltak különbségek a kórházi felvétel idején, és nem volt egyéb ok sem arra, hogy ilyen nagy különbségek legyenek a babák között, akik minden téren hasonlóak voltak születéskor.”

Amennyiben további kérdések merültek fel benned a szüléssel kapcsolatban, fordulj hozzánk bizalommal.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?