A legtöbb kismama tudatosan készül a szülésre, informálódik a lehetőségeiről, hogy a legjobban dönthessen. Sokszor azonban a szoptatásra való felkészülés elmarad.

Ha nem megy minden rögtön magától, az anyuka gyakran nem tudja kihez fordulhat segítségért. A kórházakban általában segítenek az első pár napban, az otthon felmerülő problémákkal viszont magukra maradnak a frissen szült anyukák.

Dr. Fehér Boglárkával ( gyermekorvos, IBCLC szoptatási tanácsadó ) beszélgettünk az első időszakról. Először is köszönöm, hogy szakítottál időt a beszélgetésünkre. Te magad is három gyermek édesanyja vagy, mindegyiküket szoptattad.

 

Mit gondolsz, hogyan lehet felkészülni a szoptatásra a várandósság idején?

Manapság már rengeteg lehetősége van annak, aki szeretne készülni a szoptatásra, és érdemes is élni ezekkel. Olvashat könyveket, internetes oldalakat, elmehet felkészítő tanfolyamra. Azonban nagyon sokszor egymásnak ellentmondó információval találkozhat a kismama. Érdemes tehát alaposan megnézni, honnan gyűjti össze ismereteit a szoptatásról. Jó szívvel ajánlom Márta Guóth Gumberger-Elizabeth Hormann: Szoptatás című könyvét. A La Leche Liga interneten megrendelhető füzeteit, melyek röviden foglalják össze a leggyakrabban felmerülő kérdésekkel kapcsolatos információkat. Az olvasás mellett rendkívül hasznos, ha el tud látogatni a kismama egy szoptatást támogató baba-mama csoportba.

Hogyan történik az első szoptatás?

Mikor szopik először az újszülött és hogyan? Nagy jelentőségű, hogy a baba minél hamarabb mellre kerüljön, hogyan lehet ezt megoldani?

A szülést követő, körülbelül 2 órában a baba nagyon éber és aktív, érdemes ezt az időt kihasználni arra, hogy az első szopizás megtörténjen. Az újszülött abban az esetben, ha a szülés után egy szál pelusban az anya csupasz mellkasára kerül, képes arra, hogy saját erejéből megtalálja a mellet, és szopjon. A korai mellretétel és kezdettől gyakori szoptatás nagyon fontos, hiszen az anyuka szervezete információt kap arról, hogy mik az igényei a megszületett babának, és ehhez alkalmazkodik, hiszen a tej termelődése kereslet-kínálat elv alapján működik.

Hányszor érdemes mellre tenni a babát a tejbelövellés előtt illetve után?

Sok helyen még mindig a 3 óránkénti szoptatást javasolják, sokszor azzal az indokkal, hogy megterheli a baba gyomrát. Mi a véleményed erről?

A babát annyiszor érdemes mellre tenni, ahányszor csak látja az anyuka, hogy a pici szeretné ezt. Nyugodtan szophat a baba akkor is, ha esetleg fél órával, tíz perccel azelőtt hagyta abba a szopizást. A szopás egy baba számára többet jelent, mint evés és ivás. Összebújást az anyukájával, a mama illatát, ölelő testének biztonságát. Ma már tudjuk azt, hogy az a szoptatási gyakorlat, amely időben korlátozza a szopások gyakoriságát, illetve a mellen töltött időt, negatívan befolyásolja a szoptatás sikerességét. A tejbelövellés előtti időszakban nyugodtan lehet két mellből is szoptatni, minden alkalommal, majd a nagyobb mennyiségű tej megjelenése után kínálhatja az anya csak az egyik oldalt egy szoptatás alatt, de szoptathat 2 mellből továbbra is, amire figyelni érdemes, hogy ne tegye túl hamar át a másik mellre a babát.

A különböző kórházakban eltérőek a szokások a szoptatással kapcsolatban. Vannak baba-barát kórházak, ahol támogatják a szoptatást. Miről érdemes tájékozódni az egyes intézményekben?

Valóban nagyon eltérőek a szokások az egyes kórházakban. 2010-ig 15 kórház mondhatja magáénak a bababarát címet Magyarországon. A debreceni Szülészeti Klinika bababarát kórház, ami azt jelenti, hogy a babák, és az anyukájuk a nap 24 órájában együtt lehetnek, az ott dolgozók segítenek a helyes mellretételben, megtanítják a fejést, egyszóval azon munkálkodnak, hogy a bent töltött néhány nap alatt az anyukák úgy mehessenek haza, hogy biztonsággal tudják szoptatni a picit. Tehát amiről szülés előtt érdemes tájékozódni, hogy van-e rooming in, adnak-e rutinszerűen anyatejen kívül mást a babának, illetve amennyiben szükség van pótlásra szoptatásbarát módon kaphatja-e a baba.

Mit gondolsz a mérlegelésről, hogy mennyit szopott a baba?

Abban az esetben, amennyiben érett, egészséges babáról beszélünk, aki igény szerint szopizhat, szükségtelen az egyes szopások mennyiségének mérése. A 24 óra alatti pisis, kakis pelusok száma informálja az anyukát arról, hogy elegendő anyatejhez jutott-e a babája. Az, hogy egy alkalommal a baba mennyit szeretne szopni nagyon változó, emellett a nap folyamán az anyatej összetétele, mennyisége változik, így nem beszélhetünk egy fix mililiterről, grammról, amit minden egyes alkalommal ki kellene szopnia a babának. Az anyukáknak leggyakrabban csak felesleges izgalmat okoz az, ha egy előre kiszámolt mennyiséghez képest kevesebbet mutat a mérleg, és gyakran indokolatlan pótlás adása a következmény. Természetesen van olyan szituáció amikor helye van a gyakori mérésnek.

Ha probléma merül fel, kihez lehet fordulni? Téged hol lehet megtalálni?

Arra bátorítok minden anyukát, hogy abban az esetben, ha felmerül bennük az, hogy talán érdemes lenne megkérdezni valakit, tegyék meg! Nincsenek buta kérdések. Sokszor csak pici biztatásra, megerősítésre van szükség. A szoptatás során felmerülő kérdésekkel a Szülészeti Klinikán működő szoptatási ambulancián, Dr. Kovács Judit adjunktusnőhöz lehet fordulni, aki előzetes telefonos egyeztetés után segíti a hozzá fordulókat, illetve az újszülött osztály nővéreit is bizalommal kereshetik azok, akiknek segítségre van szükségük. A La Leche Liga képzett szoptatási tanácsadói telefonon tudnak segítséget nyújtani, az www.lll.hu oldalon található meg az elérhetőségük, illetve a www.ibclc.hu oldalon a magyarországi laktációs szaktanácsadók listája szerepel, akik telefonon, és személyesen segítenek.
Velem személyesen havonta 1 alkalommal lehet az Anyatej klub alkalmán találkozni, emellett telefonon vagyok elérhető.

Nemrégen indult egy Felkészülés a Szoptatásra c. előadásod, illetve már régebb óta működik Anyatej klub. Beszélnél kicsit ezekről, kiknek ajánlod, miről esik szó?

2010 márciusa óta működik az Anyatej klub Debrecenben. Minden hónap 3. szerdáján találkozunk 10-től a Turmalin házban. Jönnek kismamák, anyukák pici babákkal, szoptatott totyogókkal, nagytestvérekkel. Elsősorban a szoptatással kapcsolatos témákról beszélgetünk. Mivel a szoptatás a csecsemőkről, kisgyermekekről való gondoskodásnak szerves része, így szóba kerülnek a gondozással kapcsolatos egyéb témák is.

Nagyon örülök, hogy kifejezetten kismamáknak is beszélhetek a szoptatásról. Ezeken az alkalmakon szó esik az anyatejes táplálás fontosságáról, a mellretételről, arról, hogy hogyan indulhat jól a szoptatás. Az előadás interaktív, a résztvevőket érdeklő kérdéseket is mindig megbeszéljük, így aztán a legritkább esetben férünk bele a rendelkezésre álló 1 órába.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?