Ha babát vársz felmerülhetnek benned olyan kérdések, hogy fogod – e tudni szoptatni a babádat, lesz-e elég tejed, stb.

A jó hír, hogy a nők 98%-a képes szoptatni a babáját. Ugyanis a hiedelmekkel ellentétben a szoptatás sikere nem függ a mellmérettől, mellformától, stb.

A szülés után a méhlepény leválásával beindul a szervezetedben a prolaktin termelődés, ami felelős azért, hogy legyen tejed. A baba első tápláléka a colostrum , ami tejszín sűrűségű tej tele ellenanyagokkal, tápanyagokkal a babád számára. Ez lehet eleinte kevésnek tűnik számodra, de a babád gyomorméretének és tápanyagigényének pont megfelel.


A korai kötődés és sikeres szoptatás szempontjából is jó, ha a kisbabád minél hamarabb bőrkontaktusba kerülhet veled.

Az újszülöttek képesek rá ( abban az esetben, ha nem kapott az anya gyógyszereket a szülés alatt), hogy maguktól felmásszanak a mellhez és megkezdjék a szopást. Ebben segítik őket a reflexeik, az hogy a mellbimbónak magzatvíz illata van és sötétebb a tónusa a szokásosnál.
Az első napokban nagyon fontos, hogy a babád akkor és annyit szopjon amennyit csak szeretne. A tej nem a szoptatások közötti szünetekben termelődik, hanem a szoptatás alatt!

Legjobb a babát rögtön születés után mellre tenni, mivel ilyenkor a legerősebb a szopóreflex. A tejmennyiség a kereslet- kínálat elv alapján működik, vagyis annyi anyatej lesz, amennyit szopik a kicsi. Ha ez nem megoldott (pl. valami miatt nem lehet melletted a baba), akkor kézi fejéssel is fokozható a tejmennyiség. (Ekkor nem az anyatej mennyisége a lényeg hanem, hogy minél több inger érje a mellet.)

A sikeres szoptatáshoz elengedhetetlen, hogy elegendő táplálékot fogyassz, sok folyadékot igyál és eleget pihenj. Szoptatás alatt is kerülendők a kávé, fekete tea, szénsavas üdítők.
Az éjszakai szoptatások kimerítőek lehetnek, így nyugodtan aludj a babával, amikor ő alszik, akár napközben is.
Eleinte tanulod a szoptatást és a baba is tanulja, hogyan kell szopizni, így légy türelmes a babáddal és magaddal szemben.

Honnan tudhatod mikor kell megszoptatni?

A kisbabák nem ismerik az órát, de tudnak jelezni, ha ők készek a szopásra. Érdemes figyelni a korai éhségjeleket a babánál ( cuppog, nyitogatja a száját, szopómozgást végez, öklét a szájához közelíti, forgatja a fejét, – később: mocorog, nyökörög). A sírás és ordítás a legvégső fázis. Egy üvöltő csecsemőt nehéz megszoptatni, mivel már türelmetlen, nehezebb megnyugtatni is őt. Ezért érdemes még a korai fázisban mellre tenni a babát.

Szoptatás alatt: A szoptatáshoz kényelmes testhelyzetet vegyél fel, ha kell támaszd meg magad és a karodat párnákkal, mert lehet , hogy egy ideig abban a pózban fogsz szoptatni..
Készíts oda mindent amire szükséged lehet: zsebkendő, innivaló, textilpelenka, stb.

Helyes mellretétel:
Fontos, hogy a baba füle,válla, törzse egy vonalban helyezkedjen el!( ne kelljen elfordítania a fejét a szoptatáshoz). Ha ekkor jó nagyra nyitja a száját, mintha ásítana, akkor kell rátenni a mellre, hogy jól bekaphassa.
Mindig a babát húzd magadhoz, mikor bekapja a cicit, ne pedig a mellet tedd a babára. (helytelenül kaphatja be, ami kisebesedéshez, rossz szopási technikákot vezethet, illetve hátfájást okozhat). Ha sikerült jól mellretenni, akkor lehet látni a szopómozgást, illetve látható és hallható a nyelés, amikor megindul a tej.
Az újszülött ne legyen túlöltöztetve, mert akkor belealszik könnyebben az evésbe.

Eleget evett- e?

Ehhez nem szükséges mérleg. Ha eleget eszik akkor van 6-8 pisis és 3-4 kakis pelenkája a babádnak.
Az első 6 hétben könnyen észre lehet venni, hogy a baba elérte a zsíros hátsótejet, mert ekkor bekakál. Ilyenkor hagyni kell tovább szopizni, nem csípi ki a fenekét a kaki. Ha mégis elalszik de rövid időn belül megébred, akkor érdemes visszatenni arra a mellre amelyikkel abbahagyta, hogy hozzá juthasson a hátsó tejhez. Természetesen, ha kevesli, mocorog, meg lehet kínálni a „teli” mellből is.
Ha sokat bukik a baba, meg lehet próbálni lovaglóülésben szoptatni őt, mivel így a levegő is könnyebben távozik. (Koraszülött babáknál is jó technika)
Hogy pihenni tudj,  meg lehet próbálni a fekve szoptatást, ami kényelmes számodra és a babádnak is. /Fekve szoptatásnál ki lehet hátulról tömni egy pléddel a babát, hogy ne dőljön el./

Ha kevésnek bizonyul a tej…

Először is győződj meg róla, hogy biztosan kevés – e ! Kevesebb lehet a tejmennyiség, ha időre szoptatsz, sok stressznek vagy kitéve, keveset pihensz, rossz a szopási/szoptatási technika( pl. a baba belebólint a mellbe, az anya túl gyakran váltogatja a két mellet, stb).
Érdemes még a probléma kezdetén megfelelő segítséget kérni, így sok plusz körtől kímélheted meg magatokat. Ha még a problémák felbukkanásánál kérünk megfelelő segítséget, pl. szoptatási tanácsadótól, azzal megkímélhetjük magunkat a további problémáktól!

A szoptatás csodálatos dolog, segíti a kötődés kialakulását, az anyát és babát is megnyugtatja.
A tejtermelődés kezdeti időszaka nem mindig problémamentes. Az első hetekben türelmet és kitartást igényel. A babának meg kell tanulnia a megfelelő technikát, anyaként pedig ismerkedni a csecsemő jelzéseivel, megtanulni a helyes mellretételt.  Ez a kezdeti időszak az összeszokásé, ismerkedésé, ezután már a szoptatás nagyon egyszerű és kényelmes lesz mindkettőtök számára.

Folytatjuk…

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?