Várandósan sok kérdés övezi a vitaminfogyasztást. Kell – e szedned vitamint, ha babát vársz? Rengeteg vitaminkészítmény elérhető, de melyiket válaszd?

 Változatos és körültekintő étrenddel egyrészt fedezhetőek a szükséges vitaminok, ásványi anyagok a baba számára. De érdemes a saját vitaminkészleteket is tölteni. Sajnos mára a gyümölcsök, zöldségek tápanyagtartalma is radikális csökkenésen ment keresztül, így indokolt az étrendkiegészítők fogyasztása. Ez gyermekvállalás előtti időszakban, várandósan és a szoptatás alatt különösen fontos.
Különbséget kell tenni a szintetikusan előállított és a természetes vitaminkészítmények között.
A szintetikus vitamintabletták nem tudnak hatékonyan felszívódni és beépülni, viszont a szervezet azon képességét gátolják, hogy az ételekből kinyerje a szükséges vitaminokat, nyomelemeket.
A természetes vitaminkészítmények nagyon jól hasznosulnak a szervezetben, erősítik az immunrendszert, megfelelő tápanyagokkal látják el a szervezeted és a babádat.

Már a várandósságot megelőzően érdemes odafigyelni az étkezésre, ugyanis a magzat korai fejlődésében kiemelten fontos szerepe van néhány vitaminnak és nyomelemnek, amik segítenek megelőzni a velőcső záródási rendellenességeket. Ezek a folsav, B6-, B12-, C-vitamin, cink. A folsav fogyasztása kiemelten fontos, a velőcső záródási rendellenességek megelőzése miatt is.
A sötét leveles zöldségek magas folsavtartalommal bírnak (pl. sóska, spenót). Ezen felül szedhetsz bio boltokban kapható folsavtablettát is, így biztosítva, hogy a megfelelő mennyiséghez hozzájusson a babád.

A várandósság idején megnövekedik a vasszükségleted is ( főleg a 4. hónaptól) , amit nehéz a megfelelő táplálkozással is fedezni. A babád ekkor építi fel későbbi vasraktárait, amiből fedezi szükségletét a születés utáni 6 hónapban. A vaskészítmények egyes anyáknál szorulást okozhatnak. Természetes módon a céklával, gabonákkal, sárgabarackkal, aszalt szilvával fedezhető a vasszükséglet. Ezen felül segítség lehet még a céklalé vagy céklapor, lucernatabletta vagy lucernacsíra tabletta ami hatékonyan fedezi a számotokra szükséges mennyiséget. Az állati eredetű vas könnyebben felszívódik, mint a növényi eredetű, így javasolható a mértékletes fogyasztásuk.
( sovány marha, csirke, birkahús, belsőségek)

 

Mivel bizonyos vitaminok zsírban oldódnak, ezért zsírokat is kell fogyasztani. Hasznos bizonyos növényi olajok fogyasztása, mint pl. sárgabarackmag olaj, szőlőmagolaj, repceolaj, mákolaj, kukoricacsíra olaj, stb. Érdemes a finomított napraforgóolajat lecserélni a fent említett olajokra. A lenmagolajat a vegetáriánus kismamák is fogyaszthatják, vagy akik nem fogyasztanak halat vagy halolajat, ezen túl segít a székrekedés megelőzésében is, illetve az linolénsavban gazdag (omega – 3).

 

A babád csontfejlődéséhez szükséges kalciumot a te szervezetedből fogja elvonni, ha nem áll rendelkezésre a számára szükséges mennyiség, így javasolt kalcium fogyasztása. Ha tabletta formában fogyasztjuk, reggel éhgyomorra C-vitaminnal fogyasztva növelhető a felszívódás hatékonysága. Az ásványi anyagok közül a kalcium, magnézium, foszfor iránti igény 50%-kal nő a babavárás ideje alatt. A calcium igény a 3. trimeszterben a legnagyobb.
Nagyon jó kalcium forrás például a hidegen sajtolt mákolaj.

 

E-vitamin tartalmú ételek fogyasztása is jótékonyan hat mindkettőtökre. Szükség van rá az idegrendszer, izmok fejlődéséhez. Táplálja a szöveteidet, így segít megelőzni  a striák gyakoriságát, egyéb bőrproblémákat. Magas E- vitamin tartalma van a mandulának, olajok közül a hidegen sajtolt szőlőmagolaj rendelkezik kiemelkedő E-vitamin tartalommal, ami külsőleg és belsőleg is csodákra képes.

Összetett vitaminok közül olyanokat érdemes választani, amik természetes forrásból származnak, természetes hatóanyagokat tartalmaznak, nincsen bennük ízfokozó, színezék. Érdemes felmérni a kínálatot az elérhető vitaminokról.

 

Ha szeretnéd a szervezeted és a babádat megtámogatni, viszont nem tudod mi lenne számotokra a legmegfelelőbb, vedd fel velem a kapcsolatot e-mailben , és szívesen segítek!

Ha motoszkálnak benned további kérdések, aggodalmak a várandósságoddal kapcsolatban, gyere el a tréningre, hogy örömmel, kétségek nélkül élhesd át a várandósság és a szülés csodáját.

 A tréningre itt tudsz jelentkezni

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?