Mi a Baba-Bowen?

A Bowen terápia hatásos, kíméletes és szenzációs :). Keczán Judit írását olvashatjátok, arról, hogy mire is jó a bowen kezelés babáknál, illetve hogyan működik 🙂

Baba-Bowen során különösen finom  mozdulatokat végzek a baba  testén pocakján és hátán. Bowen-technika kisbabák számára.

 

Ideális az újszülöttek számára is, mivel nagyon gyengéd, ámbár hatékony mozdulatokból áll. Annyira minimalistán dolgozok, hogy nehéz elhinni, hogy egyáltalán valami is történik a kezelések során. A megismerkedés, összehangolódás sokkal több időt vesz igénybe, mint maga a kezelés.

Az esetfelvétel során különösen érdekel, hogy hogyan zajlott a terhesség, volt –e komplikáció a születés közben, kellett-e oxitocint vagy fájdalomcsillapítót használni, esetleg vákumot, császármetszést. A kikérdezésbe bármilyen furcsán hangzik is, belevonom a csecsemőt is. Sokszor Ők maguk mutatják meg a problémás területet, irányítják a kezemet a feszült területre. Sokszor gőgicsélésükkel vagy egy mosollyal egyeznek bele a kezelésbe és hagyják jóvá az általam kigondolt fogásokat.

Hogyan működik?

Lehetővé teszi, hogy a születési trauma miatt megrekedt öngyógyító mechanizmusok a babában újra beinduljanak. A mozdulatok választ keltenek a testben. Mivel nem fájnak a mozdulatok, ezért a védekező mechanizmusok sem indulnak be. A mozdulatok hatására a szervezet választ küld a test különböző pontjaiba, aminek következtében ezek a pontok és a belső kapcsolatok révén az egész test ellazul, kiegyensúlyozódik a központi idegrendszer, fokozódik a vérátáramlás és  a transzportfolyamatok. Olyan ez, mintha újraindítanánk a számítógépünket.

A legtöbb nyugtalan babának fokozottan működik a „küzdj és menekülj” ösztöne, azaz a szimpatikus idegrendszerük, ezért tartja őket feszült és ideges állapotban. Azzal, hogy mind a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszert újrahangolja azonnal nyugalom és békesség az eredménye. Hosszabban és mélyebben alszanak a babák, ami életmentő bármelyik kimerült szülőnek.

Mivel direkten az izomszöveten dolgozunk és a központi idegrendszer kiegyensúlyozására törekszünk a Bowen mozdulatok hatására csökken a szöveti feszesség, ellazulnak az izmok. Ez nagyon hasznos, amikor olyan babákat kezelünk, akik az úgynevezett köldökzsinór szindrómában (umbilical shock) szenvednek. A shock állapotot követően a babák azonnal megnyugodnak, ha megkezeljük őket.

Különösen hatékony a születéskori sérülésből eredő gerinctraumák gyógyításában lazítva a letapadt izmokat, felszabadítva a beszorult idegeket, úgy hogy közben enyhíti az emésztőrendszeri problémákat is.

Császsármeszés során, de gyakran spontán szüléskor is gyakran sérül a csípőizületi és nyakizületi izomkomplexum. Ferde nyak (torticollis) csípő izületi fejletlenség, feszültségkülönbség (amit sokszor az eltérő hurkákból látunk) jól reagálnak a kezelésre. Összefüggést vélek felfedezni csípő izületi diszbalansz és a később akár 4-5 éves korban fennálló viselkedészavar, hiperaktiviás között…

Érthetővé válik és így megoldhatóvá, hogy bizonyos babák miért nem szeretnek hason-háton aludni…..

Mivel direkt az izmokon is dolgozok a kezelés hatására csökken a feszültség az izmokban. Leginkább a diafragma- rekeszizom feszessége áll a csecsemőkori hasfájás hátterében, ami nagyon jól reagál a kezelésekre. Csökken a bukások száma és a csuklás, a légzés szabadabbá válik és az emésztés is javul a csöppségekben. A kezelések alatt a babákból gyakran távoznak a szelek és megtöltik a pelusukat.

Általában a következő hatásokat figyelhetjük meg a kezelést követően a babákon:

·        álmosság

·        nyugalom

·        távoznak a szelek

·        széklet és vizeletürítés

·        nevetés

·        békesség

·        egyes babák álomba szenderülnek

·        és ami a legfontosabb: abba hagyják  a sírást

A gyöngéd, de hatékony mozdulatoknak köszönhetően úgy szabadul meg gyermeke a kellemetlenségektől, hogy közben az egészsége is támogatva van.

Egy kisbaba még nagyon multipotens. Minél hamarabb sikerül „belenyulnom a rendszerbe”, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a hozott traumát véglegesen megszüntessem, így gyakorlatilag teljesen felzárkóztatható a baba a fejlődésben.

Milyen problémákon segíthetek?

Mindent kezelhetünk, ami a babának kellemetlenséget okoz, íme néhány a sok közül:

·        hasfájás

·        reflux, bukás

·        székrekedés

·        puffadás

·        gyomorrontás

·        alvászavar, nyugtalanság

·        asztma

·        felső légúti megbetegedések (influenza és nátha)

·        ferde nyak/merev nyak

·        izombetegségek, sérülések

·        hiperaktivitás

Az emésztés és felszívódás javulása végett a babák növekedését is támogatja.

 

Bowen mozdulatokkal könnyíthetünk a babák diszkomfort érzetén és hasfájásságán. Különösen hatékony a születéskori sérülésből eredő gerinctraumák gyógyításában lazítva a letapadt izmokat, felszabadítva a beszorult idegeket, úgy hogy közben enyhíti az emésztőrendszeri problémákat is. Az állkapocs ízületben is gyakran alakul ki diszharmónia, ami szintén harmóniába hozható egy pár mozdulattal.

Baba-bowen szerepet játszik az újszülöttek idegrendszerének kiegyensúlyozásában. A legtöbb nyugtalan babának fokozottan működik a „küzdj és menekülj” ösztöne, azaz a szimpatikus idegrendszerük, ezért tartja őket feszült és ideges állapotban. Azzal, hogy mind a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszert újrahangolja azonnal nyugalom és békesség az eredménye. Hosszabban és mélyebben alszanak a babák, ami életmentő bármelyik kimerült szülőnek.

Van-e mellékhatása  a kezelésnek?

Nincs a Bowen-terápiának mellékhatása.

Keczán Judit
Bowen-tarápia
+ 36 20 616 5688

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?