Szükségletek vs. Vágyak

 Szinte nem találkoztam még olyan leendő anyukával, párral akik ne tennék fel a kérdést: „ Szerinted el lehet kényeztetni a babát?”

 Hányszor hallani, hogy a leendő szülőknek azt mondják:
„ Ne legyen sokat ölben a baba, mert elkényezteted!” , „ Nem szabad sokáig szoptatni, mert rátok kap!” , Külön ágyban aludjon, különben sosem teszitek ki az ágyatokból!”, Hagyd sírni , attól erősödik a tüdeje!”

 … és ehhez hasonló jó tanácsok.

Az újszülötteknek vannak alapvető szükségleteik, amik az egészséges fejlődésükhöz kellenek.


1., Ne legyen éhes

Ez elég alapvető szükséglet, azt hiszem mindenkinél. Ha egy újszülött éhes, elég egyértelműen jelzi. Ezt eleinte korai éhségjelekkel jelzi : cuppog, nyújtogatja a nyelvét, a szájába veszi az öklét, forgatja a fejét. Ha erre nem érkezik válasz, egyértelműbb jelzéseket ad és sírni fog. Az újszülött etetésénél felesleges az órát nézned, a babák sem ismerik az órát. Az igény szerinti szoptatás a baba igénye szerinti szoptatást jelenti. 🙂

 2. Legyen tiszta a pelenkája
Ez is magától értetődő szükséglet. Attól is kezdhet a baba panaszos sírásba, ha tele van a pelenkája és ez zavarja.

 3. Ne legyen melege, ne fázzon
Eleinte kis gyakorlást igényel, hogyan öltöztessük a babánkat, hogy komfortosan érezze magát. Ami biztos jel, hogy ha a tarkója meleg, izzadt, akkor sok rajta a ruha, melege van.

 4. Kapja meg a számára fontos testközelséget
Talán ez ami leginkább a vita tárgya. Vannak olyan kultúrák, ahol a babákat 6 hónapig nem teszik le, valaki mindig magán hordozza őket.

Logikusan végiggondolva teljesen normális az, ha egy újszülött vágyik a testközelségre és vészes sírásba kezd, amint letesszük valahova. Ha kicsit kiszakadunk a modern társadalom nyújtotta lehetőségekből és egy visszautazunk az időben nyilvánvalóvá válik, hogy a testközelségre való igény belénk van kódolva.
Míg az emberek a természetben éltek, ha letettek egy újszülöttet akkor bizony előfordulhatott, hogy felfalta valami, megfagyott, esetleg éhenhalt.
 Mi ugyan tudjuk, hogy a babánk biztonságban van ha betesszük a szobájába a kiságyba és becsukjuk az ajtót. Ő ezt nem tudja. Ő azt érzékeli, hogy ha egyedül marad, akkor veszélyben van.

Minden gyermek más és más. Van olyan kisbaba, akinek elég az a testközelség, amit a szoptatás, ölelgetés alatt kap. Míg másokat nem lehet letenni a kezünkből, mert hangosan tiltakoznak.
A csecsemők (szerencsénkre) nem olvasnak gyermeknevelési könyveket :). Azoknak a babáknak , akiknek nagy igénye van a folyamatos testközelben levésre jó megoldást nyújthat egy hordozókendő, vagy egyéb anatómiailag helyes hordozóeszköz használata. Így a baba is megkapja, amire vágyik és neked is lesz 2 szabad kezed.

Ezek a babák alapvető szükségletei! Szeretettel nem lehet őket elrontani, és azzal, hogy kielégítjük a szükségleteiket még nem lesznek elkényeztetve.

 Nyugodtan vedd fel, ha sír és szoptasd meg, ha azt szeretné.

Egy anyuka mesélte nekem, hogy neki az édesanyja azt mondta, hogy nem szabad felvenni a babát, ha sír, tanuljon rendszert, mert különben rájuk fog kapni. A baba a kiságyban üvöltött, mert szeretett volna az anyukájához bújni. Az anya a szobaajtó előtt ülve zokogott, mert szerette volna megvigasztalni a babáját!
Természetesen az ösztönök győztek!
Hogyan lehet mégis elkényeztetni a gyereket?
A fent leírtak az újszülöttekre, kis csecsemőkre vonatkoznak. Amikor egy gyerek nő és lesz saját akarata, akkor nyugodtan lehet neki – sőt kell is – nemet mondani!
A határok szükségesek a normális fejlődéshez!

Teljesen normális, ha rászólsz a gyerekre, hogy nem nyúlunk csavarhúzóval a konnektorba, nem húzzuk a macska farkát, nem pakoljuk ki a szemetest, akkor se ha az jó móka. 🙂

Alapvető, hogy nem csináljuk meg a gyereknek a 6. ennivalót, ami kitalál vagy nem vesszük meg neki a 25. pónit a játékboltban.

 Ezek már vágyak. A vágyakra is szükség van, viszont a 15. kisautó nem az élethez elengedhetetlen szükséglet. Így erre nyugodtan mondhatunk nemet!

Hallgass a belső megérzéseidre! A gyereknevelésez úgyis mindenki ért, akinek nincs gyereke az a legjobban 😉

Ha szeretnél magabiztosabban nekifutni a gyermekágyas időszaknak és azmi utána jön, szeretettel várlak a gyermekágyas felkészítőn!

 

 

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?