A köldökzsinór késleltetett elvágása évekkel később jelentkező előnyökkel jár

 A WHO támogatja, hogy a köldökzsinór elvágásával legalább 1 percet várjanak a baba születését követően. Egy tanulmány szerint ez a néhány perc évekkel később az idegi fejlődésben adhat egy kis előnyt.

 Azok a gyerekek, akiknek a köldökzsinórját több, mint 3 perccel a születésük után vágták el, kissé jobb szociális és finommotoros készségekkel rendelkeztek, mint azok a gyerekek, akiknek 10 másodpercen belül elvágták a köldökzsinórját. Az IQ-ban nem találtak különbséget.

 Dr. Heike Rabe (neonatológus, Brighton&Sussex Medical School, Egyesült Királyság) szerint egyre több kutatási eredmény bizonyítja, hogy mind a terminusban született gyerekek, mind a koraszülöttek profitálnak a plusz vérmennyiségből a placentából.

 A köldökzsinór késleltetett elvágásával több vér áramlik az újszülöttbe a placentából, ami az újszülött vérmennyiségét akár a harmadával is megnövelheti. A vér vastartalma megnöveli az újszülött vasraktárát, és a vas fontos az agy egészséges fejlődéséhez.

 

Dr. Rabe szerint az extra vérmennyiség a születéskor segít a babának a méhen kívüli életre való átállásban. A tüdejük több vért kap, így az oxigéncsere finomabban tud megtörténni.

 A kutatás 263 egészséges, terminusban született svéd baba bevonásával készült. A babák felének 10 másodpercen belül elvágták a köldökzsinórját, míg a másik felének több, mint három perccel utána.

4 évvel később vizsgálták a gyerekek IQ-ját, motoros, szociális, problémamegoldó és kommunikációs készségeit, valamint a viselkedésüket. Azok a gyerekek, akiknek később vágták el a köldökzsinórját, jobban teljesítettek a szociális és a finommotoros készségek terén. Amikor nemek szerint különítették el az adatokat, csak a fiúk esetében jelent meg szignifikáns különbség. Ennek az oka nem ismert, Dr. Rabe azt feltételezi, hogy a lányok a magasabb ösztrogénszint miatt nagyobb védelmet kapnak az anyaméhben.

A koraszülöttek esetén az eredmények azonos tendenciákat mutatnak.

 Korábban azt gondolták, hogy a köldökzsinór korai elvágásával csökken vérzés kockázata az anyánál, de ez a kutatás nem igazolta ezt.

 A kutatás jelentős része a koraszülöttekre irányult, akik a jelek szerint a legtöbbet profitálják a késleltetett köldökzsinór elvágásból: jobb a vérnyomásuk a születést követő napokban, kevesebb gyógyszer szükséges a vérnyomás normalizálásához, kevesebbszer van szükségük vérátömlesztésre, kevesebb agyvérzés fordul elő, valamint kisebb a kockázata a nekrotizáló enterocolitisnek, ami egy életveszélyes bélbetegség.

 Nem bizonyított, hogy ez a gyakorlat bármilyen veszélyt jelentene az újszülöttre nézve. Néhány tanulmány a sárgaság nagyobb kockázatát állapította meg, amely azonban ritkán okoz komoly egészségügyi problémát.

Egy másik lehetséges kockázat a policitémia, amely újszülöttnél vérrögöket, légzési nehézséget, vagy a legrosszabb esetben agyvérzést okozhat Dr. Scott Lorch (University of Pensylvania, Perelman School of Medicine) szerint.

Néhány tanulmány magasabb vörösvértest szintet talált az újszülöttekben, de ennek nem voltak mellékhatásai.

Dr. Lorch rámutatott, hogy ez a kutatás egy meglehetősen homogén populációban történt. Szükséges lenne megnézni, hogyan érvényesülnek ezek a hatások a nagyobb rizikófaktorú populációkban, ahol nagyobb a kockázata az idegi fejlődés késésének (pl. a rossz gazdasági körülmények között élők, etnikai kisebbségek).

A vizsgálatból kimaradtak a születési nehézségekkel világra jött babák, de Dr. Rabe szerint épp ezek az újszülöttek nyerhetnek a legtöbbet ezzel a gyakorlattal, mivel ezeknek a babáknak gyakran van szükségük nagyobb vérmennyiségre a vérnyomás, légzési és keringési problémák miatt. A placentából származó vér ezen kívül gazdag őssejtekben, amelyek segíthetnek helyrehozni az esetleges agyi sérüléseket, amelyek a születés során alakultak ki.

Forrás: http://www.npr.org/sections/health-shots/2015/05/26/409697568/delayed-umbilical-cord-clamping-may-benefit-children-years-later

Köszönet Bán Kornéliának a fordításért!

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?