A gát alapjaiban ép és egészséges szövet, ugyanúgy mint a tested többi része. Nem egy olyan dolog, amit meg kéne javítani, hogy megfelelően működjön. A gát egy rugalmas szövet, ami képes arra, hogy kiengedje a kisbabát. A gát és a hüvely nem kinyúlik a szülés alatt, hanem  rugalmasan tágul, kiengedi a kisbabát és visszaáll eredeti állapotára.

Ugyanúgy ahogy a férfiak pénisze is képes merevedni meg elernyedni, a gát is képes kiengedni a babát. (Vannak nyilván bizonyos tényezők, amik miatt gyakran borítékolt a gátmetszés, ezt másik cikkben fejtem ki bővebben.)
A gátvédelemre való felkészülés nem azt jelenti, hogy a testünk hibás és kezdeni kell vele valamit, hogy megjavítsuk. Inkább arról szól, hogy rugalmasabbá tegyük a gátszövetet, ezzel megkönnyítve a baba áthaladását a gáton, elkerülve a gátmetszést.

Természetesen a felkészüléseden, hozzáállásodon kívül, ha kórházban szülsz bizony az orvosodon múlik, hogy ő hogy vélekedik a gátvédelemről, gátmetszésről…

Mivel lehet felkészíteni a gátat a szülésre?

Táplálkozás:
Fontos a szövetek belső táplálása, magas e-vitamin tartalmú ételekkel ( pl.: búzacsíra,hüvelyesek,napraforgómag, dió, mandula, mogyoró,aszalt szőlő (mazsola), gabonapelyhek, zöld leveles zöldségek (például a spenót), növényi olajok (például búzacsíraolaj, olívaolaj, napraforgóolaj, tökmagolaj, kukoricaolaj, lenmagolaj, szőlőmagolaj). A megfelelő táplálkozás nem csak a gát szöveteire van jótékony hatással, hanem minden más testrészre, így magas e-vitamin tartalmú ételek fogyasztásával megelőzhető vagy csökkenthető a striák kialakulásának az esélye.
Mozgás:
Intimtornával is segíthető a gátszövet rugalmasságának javítása. Az intimtornával edzésben tarthatók a medencealapi izmok, erősíthető a hüvely, a gát, segít megelőzni és orvosolni az inkotinencia problémákat. Emellett a szülés után segíti a regenerálódást és a későbbi szexuális életre is pozitív hatással van.

Gátmasszázs-
A gátat vagy hüvelyt sosem szabad nyújtani vagy tágítani! Sajnos az interneten találkoztam olyan leírással mi szerint a hüvelybe benyúlva kell szétfelé húzni a gátat, hogy feszüljön, és ezt a mozdulatsort ismételgetni. Ha nem szeretnéd, hogy jóval tágabb legyen, akkor inkább ne.. A gátmasszázsnál a cél az, hogy a szövetet tápláljuk. Így mire elérkezik a szülés ideje kellően rugalmas lesz ahhoz, hogy sérülés nélkül megszülethessen a baba. ( Természetesen a gátvédelmes szülés sikere sok mindentől függ, a szülést vezetőktől, a kitolási testhelyzettől, a nyomás erősségétől, az alkalmazott gyógyszerektől,stb) A gátmasszázst a várandósság 35-36. hete körül már el lehet kezdeni. Sokféle gátmasszázsolaj kapható a piacon, amiket direkt erre a célra fejlesztettek ki.

A gátmasszázs végzéséhez válassz 100%-os tisztaságú, finomítatlan, hidegen sajtolt, magas e-vitamin tartalmú olajat. Ilyen például az orbáncfűolaj, ami nagyon jól táplálja a szövetet, nem hagy zsíros érzetet, könnyen beszívódik és nagyon magas az e-vitamin tartalma. A búzacsíraolaj is megfelelő erre a célra, vagy akár ennek a két olajnak a keveréke.

Mi a gátmasszázs menete?
 A gátmasszázshoz keress olyan időpontot a napodban, amikor van szabad 10 perced magadra. Legkönnyebben úgy valósítható meg ha fekvő vagy félig ülő testhelyzetet választasz. Ha előtte tudsz venni egy zuhanyt vagy egy fürdőt, az is hasznos, mert a meleg víztől kitágulnak a pórusok, hamarabb beszívódik az olaj. A gát területe a hüvely és a végbélnyílás között helyezkedik el. Ezt kell az olajjal U alakban masszírozni. Fontos, hogy ne nyújtsd, nem az a cél, hogy kinyújtsd, hanem hogy tápláld. Annyi olajat tegyél rá, amennyit beszív. Ha nehezen éred el, vagy számodra kellemesebb, akkor a párodat is megkérheted erre a feladatra, de csak akkor ha mindkettőtöknek jó így! Ez segíthet nektek az elmélyülésben, ráhangolódásban.

 

 

Ha szeretnél kellemes hangulatban hangolódni a szülésedre és hasznos gyakorlatokkal, megélésekkel gazdagodni szeretettel várlak a FelkéSzülés online szülésfelkészítő tanfolyamon: www.katadula.hu/szulesonline

vagy Várlak szeretettel az egyéni, gyakorlatias szülésfelkészítőre Budapesten (és a környékén) illetve Egerben.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?