Miért fontos, hogy hogyan szülünk és születünk?

Az, hogy hogyan szülünk, az egész életünkben egy örök emlék marad számunkra. Hogyha megkérdeztek egy idős hölgyet, édesanyát vagy nagymamát, akkor bizonyos mozzanatokat kristálytisztán fel tudnak idézni akár 40-50-60 év távlatából is, és ezeket olyan szinten megélni, újraélni, mintha itt és most történne. A szülés alatt annyira nyitott a tudatunk, hogy bizonyos mozzanatok szinte beleégnek a nők emlékezetébe,

és ezt képesek időskorukban is felidézni. Nem mindegy az, hogy ez számunkra milyen emlék marad. Egy traumatikus, rossz szülésélményből nagyon sokáig tart a felépülés, és nagyon hosszú munka pszichológus, pszichoterapeuta segítségével lehet ebből kikeveredni.

Amennyiben a szülés az anyának egy pozitív élmény, ő úgy éli meg, hogy igen, képes volt megszülni a babáját, akkor ez egy hihetetlen erőt ad számára arra vonatkozólag, hogyha ezt megcsináltam, akkor bármire képes vagyok, de tényleg bármire. Ez egy olyan fix pont az életünkben, amihez mindig visszajárhatunk töltekezni. Nagy kihatással van a szülésnek az élménye az anya-gyerek kapcsolatra is. A baba szempontjából sem mindegy az, hogy ő milyen minőségben és hogyan születik meg hozzánk. Ha az anyának traumatikus volt a szülése, akkor ő azzal van elfoglalva, hogy ezt feldolgozza magában. Felmerülhetnek olyan gondolatok, érzések, hogy : Miért nem voltam képes megszülni a babámat? Miért lett pont nekem császármetszésem? A gyerekem miatt van egy vágás a hasamon, miatta szernvedtem ennyit. Nem vagyok elég jó anya… Ilyen gondolatokkal nem csoda, ha nehezebben megy a babához való kapcsolódás.

Hogyan élik meg a babák?

Minden születés egy trauma is egyben. Egy korszaknak a vége, és egy új kezdete. A magzati lét jó esetben maga a Kánaán. Korlátlanul áll rendelkezésre tápanyag, a baba kellemes közegben készülhet a kinti életre. A magzatvíz lágy ölelésében ringatózva hallja édesanyja szívverését, beszédét. A magzatvíz közegében szinte fürdik édesanyja érzelmeiben, érzéseiben ( mind a pozitív, mind a negatív érzelmekben). Majd a születéssel elindul a külvilágba, ami számára idegen. A méh ritmikusan szorítja össze, préseli előre, az ismeretlen felé tart és nem tudja mi vár rá odakint. Ezen mindannyian keresztülmegyünk a születésünk alatt. Megszületni sem könnyű… Az, hogyan érkeztünk kihatással van a későbbi életünkre, megküzdési stratégiánkra. Természetes úton születtünk, úgy hogy megválaszthattuk az időpontot mikor indulunk el? Esetleg indították a szülést? Császármetszéssel jöttünk világra? Vagy éppen koraszülöttként? Fogadott- e bennünket édesanyánk vagy elkülönítettek tőle? Ezek a korai élmények sejtszinten most is bennünk dolgoznak. A mi felelősségünk is, hogy gyermekeink méltón és a lehető legkisebb traumával érkezzenek hozzánk.

Mi kell a pozitív szülésélményhez?

Első részben nagyon fontos a felkészülés. Miért kell egyáltalán a szülésre készülni, mikor régen is megszültek a nők, és igazából nem kellett erre nekik készülniük ?

Régen azért szereztünk egy tapasztalást arról, hogy milyen a szülés. Mire egy kislány eljutott oda, hogy ő anyává válik, addigra nagyon sok szülést látott már, segédkezett, vizet melegített, látta azt, hogy hogyan bújik ki a baba. Volt egyfajta bizalma a szülésben, hogy igen, ezt meg lehet csinálni, hiszen megszült az anyám, megszült a nagyanyám, megszült a barátnőm, a szomszédasszony, mindenki megszült körülöttem, és volt egyfajta bizalmunk. És most ez nincs. Kiveszett, nincs ilyen lehetőség. Ahhoz, hogy egy pozitív szülésélményünk legyen, nem árt rákészülni a szülésre lelkileg is nem csak fizikailag.

Vajon a szülés természete felel a nő érzelmi állapotáért, vagy a nő érzelmi állapota felel a szülés természetéért? Grantly Dick-Read: Childbirth without fear (Szülés félelem nélkül) című könyvében ezt írta: „A félelemnél semmi sem zavarhatja meg jobban a szülés természetes menetét”. A félelem egy olyan kulcspont a szülés alatt, ami ha túlzott méreteket ölt,  megakaszthatja az anyák vajúdását.

A szülésfelkészítő tréningeken letesszük a szülést övező félelmeket. Olyan tapasztalásokat szerzel, amik könnyen beépíthetőek és alkalmazhatók, így elősegítve, hogy egy szép szülésélménnyel gazdagodj és a babád méltón érkezhessen meg erre a Világra.

Szeretettel várlak a tréningen Budapesten és Debrecenben!

debrecen.katadula.hu

budapest.katadula.hu

 

 

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?