Mit tehetsz ha kevés az anyatej?
Ebben az írásban megosztok néhány jól működő tejserkentő készítményt, amivel meg lehet támogatni a szoptatást. Először is néhány alap dolognak teljesülni kell, hogy elegendő legyen az anyatej mennyisége.
Ezekről részletesen beszélünk és gyakorlati segítséget adok a FelkéSzülő Online csoportban, ezért itt most csak felsorolás szinten teszek említést ezekről.
– Pihenj eleget (Tudom ez újszülött mellett kihívás lehet, de nagyon fontos)
– Egyél elegendő táplálékot
– Fogyassz sok! folyadékot
– Ne stresszeld túl az etetést
– Kerüljön helyesen és igény szerint mellre a baba
– Amennyire lehet kerüld el a cumisüveg/cumi/bimbóvédő használatát

Ha meggyőződtünk róla, hogy a fentiek teljesülnek és ennek ellenére is kevés az anyatej mennyisége bevethetőek az alábbi praktikák.

1. Talán a legismertebb tejserkentő a Tejserkentő tea, szoptatós tea. Bizonyos esetekben ez is hatékony lehet. Több félét is lehet belőle kapni, mindegyik megfelelő. Arról viszont ritkán tesznek említést, hogy ha az ajánlott elkészítés szerint alkalmazzuk (2,5 dl forró vízbe egy teafilter), az a töménysége miatt okozhat hasfájást a babáknál. Nem minden esetben okoz panaszt, de okozhat.
Helyette le lehet főzni egy liter vízzel egy filtert és azt iszogatni.
Nagyjából 7-10 napig működik hatékonyan.

2. More Milk Plus kapszula
A kapszula görögszénamagot és egyéb gyógynövényeket tartalmaz. Nagyon jól és hatékonyan működik a legtöbb esetben. Érdemes a 120 db-os dobozzal csinálni egy kúrát 3×2 vagy 4×1 kapszulával. Utána nem kötelező szünetet tartani, de szerintem érdemes, mert idővel csökken a hatékonysága.

3. Kecskeruta és egyéb gyógynövények teának

A Kecskeruta is hatékony tejserkentő, ebből 1 csapott teáskanállal gyógyfüvet leforrázunk 2,5-3dl vízzel, kb 4 percig állni hagyjuk, leszűrve fogyasztjuk. Emellett teának elkészíthetőek az alábbi gyógynövények is: ánizs, édeskömény, kömény, citromfű (ez nagyon jó, mert az anyára nyugtató hatással van), málnalevél, csalán

4. Homeopátiás tejserkentés

Személyre szabott homeopátiás terápia felállításához fordulj homeopata orvoshoz! Amit nyugodtan lehet használni tejserkentésre az az Urtica Urens homeopátiás golyó 5CH hígitásban (csak ebben a hígitásban jó!), napi 1×5 golyó. Tapasztalatok alapján ez is 1-2 hétig működik. Fontos, hogy tartsuk be a homeopátiás készítményekre vonatkozó előírásokat (ne tegyük elektromos készülék közelébe, bevétel előtt után 20-30 perccel ne együnk, igyunk, ne mossunk fogat).Fontos, ennél a készítménynél ha naponta többször fogyasztjuk, vagy magasabb potenciált szedünk, mint kéne, akkor apasztó hatása lehet!! Érdemes figyelni a változásokat.


A fenti módszerek szabadon választhatóak, de ne keverjük őket egymással, mert akkor nem sikerül elérni a kívánt hatást.
Nézd meg számodra mi az ami működik. Azt is lehet, hogy használsz fitoterápiát kúraszerűen (gyógynövények), amikor úgy érzed akkor váltasz homeopátiára kúraszerűen. De ne szedj be mindent össze-vissza keverve.

Ha szeretnél jól felkészülni a szülést követő időszakra, a szoptatásra, babaápolásra, a gyermekágyas változásokra szeretettel várlak a FelkéSzülő Online csoportban. Bővebb információért kattints ide:

FelkéSzülő Online felkészítő