Bizonyára téged is foglalkoztat, hogy tudod- e majd szoptatni a babádat, illetve mit tehetsz a szoptatás sikeréért. Összeszedtem neked néhány gondolatot, ami segíthet a felkészülésben.

Szoptatással kapcsolatban elég végletesek a leendő anyukák véleményei: vagy minden fellelhető szakirodalmat elolvas, mindenkit kikérdez, tanfolyamon kipróbálja játékbabával, bekészíti a szoptatási tanácsadó telefonszámát vagy úgy van vele, hogy eddig is tudtak szoptatni a nők, ezután is menni fog.
A személyes tapasztalatom, hogy egyszerűbb az információk birtokában gyakorolni a szoptatást, mint az első napokban kétségbeesetten kapkodva keresni a megoldást.

A szoptatás csodálatos dolog, segíti a kötődés kialakulását, az anyát és babát is megnyugtatja.
A szoptatás sikeressége nem függ a mellmérettől, mellformától, a mellbimbó méretétől… a tejmirigyek számától függ! Az anyák 98%-a képes lenne szoptatni, anyatejet termelni.

A tejtermelődés kezdeti időszaka nem mindig problémamentes.
Az első két hétben türelmet és kitartást igényel, nagyjából ennyi időre van szükség, hogy beálljon a kereslet kínálat a tejtermelődésben.

 A babának meg kell tanulnia a megfelelő technikát, anyaként pedig ismerkedni a csecsemő jelzéseivel, megtanulni a helyes mellretételt.

Ez a kezdeti időszak az összeszokásé, ismerkedésé, ezután már a szoptatás nagyon egyszerű és kényelmes lesz, mind az anya , mind a baba számára.

A korai kötődés és sikeres szoptatás szempontjából is jó, ha a kisbabád minél hamarabb bőrkontaktusba kerülhet veled.

Az újszülöttek képesek rá (ha csak nem kapott az anya gyógyszereket a szülés alatt), hogy maguktól felmásszanak a mellhez és megkezdjék a szopást.
Ebben segítik őket a reflexeik, az hogy a mellbimbónak magzatvíz illata van és sötétebb a tónusa a szokásosnál.

Igény szerinti szoptatás – a baba igénye szerinti szoptatást jelenti, nem a rokonok, védőnő, orvos igénye szerinti szoptatást…

Az első napokban nagyon fontos, hogy a baba akkor és annyit szopjon amennyit csak szeretne.
A szoptatás különleges kötődést alakít ki az anya és babája között, emellett az anya szervezetére is jó hatással van.

Legjobb a babát rögtön születés után mellre tenni, mivel ilyenkor a legerősebb a szopóreflex. (császármetszés esetén is!)

A tejmennyiség a kereslet- kínálat elv alapján működik, vagyis annyi anyatej lesz, amennyit szopik a kicsi. Anyatejjel nem lehet túletetni.

Az anyatej a szoptatás alatt termelődik, nem pedig két szoptatás között. Ha a tejmennyiség fokozása a cél biztosítani kell, hogy a baba gyakran mellre kerüljön. Mivel az anyatej nem két szoptatás között, hanem a szoptatások alatt termelődik. Ha ez nem megoldott (pl. valami miatt nem lehet az anya mellett a baba), akkor kézi fejéssel is fokozható a tejmennyiség.
(Ekkor nem az anyatej mennyisége a lényeg hanem, hogy minél több inger érje a mellet.)

A sikeres szoptatáshoz elengedhetetlen, hogy az anya elegendő táplálékot fogyassz, sok folyadékot igyál és eleget pihenj. Szoptatás alatt is kerülendők a kávé, fekete tea, szénsavas üdítők.

Érdemes neked is akkor aludni, amikor a baba alszik – akár napközben is.
Eleinte tanulod a szoptatást a babával együtt, így fontos a türelem.

Érdemes figyelni a korai éhségjeleket a babánál ( cuppog, nyitogatja a száját, szopómozgást végez, öklét a szájához közelíti, forgatja a fejét, – később: mocorog, nyökörög). A sírás és ordítás a legvégső fázis. Egy üvöltő csecsemőt nehéz megszoptatni, mivel már türelmetlen, nehezebb megnyugtatni is őt.
A sírástól több levegőt nyelhet, amitől fájhat a hasa.

Szoptatás alatt: Vegyél fel kényelmes testhelyzetet, támaszd meg magad párnákkal, mert nem tudni mennyi ideig fogsz ebben a pózban szoptatni.

Az újszülött ne legyen túlöltöztetve, mert akkor belealszik könnyebben az evésbe.
Érdemes odakészíteni mindent amire szükséged lehet az elkövetkezendő 1-1,5 órában ( hamarabb is jóllakhat a baba, de készüljünk fel mindenre J) Papírzsepi, textilpelenka, mobiltelefon – ami biztosan akkor csörög ha szoptatsz, keksz, innivaló.

Szoptatással kapcsolatban találsz több anyagot is fent a honlapon illetve a youtube-on.

30 érdekes tény, amit nem tudtál a várandósságról és a szülésről.
AJÁNDÉK E-BOOK- ért kattints ide.

Várd nyugalomban és felkészülten a szülést és a gyermekágyas időszakot:

Szeretettel Várlak a FelkéSzülés Online tréningemen, ahol nem csak a szülésre, hanem a gyermekágyas időszakra és a szoptatásra  is készülhetsz:

  • A tréninget BÁRMIKOR elkezdheted
  • Az otthonod kényelmében készülhetsz
  • KORLÁTLANUL hozzáférhető anyagokkal, amik rövid részekre vannak bontva
  • Könnyedén beilleszthető akkor is, ha kevés az időd
  • Megbízható és érdekes információkat kapsz
  • Megismered a lehetőségeidet a szülésed körül
  • Működő gyakorlatokat és technikákat mutatok a vajúdáshoz és szüléshez
  • Természetes megközelítésből ismerkedhetsz meg a folyamattal

Leendő apáknak külön ismeretanyag és praktikusan használható tudás.

A FelkéSzülés Online Tréninget itt éred el: