Lassan már láthatóvá válik az egyre növekvő pocakod. De mi van a pocakon belül? Manapság az ultrahang készülékek elég pontos képet tudnak adni arról, hogy milyen változásokat él meg a baba az anyaméhben. Nézzük meg ezeket kicsit közelebbről.

A tizenharmadik- tizennegyedik héten a babád szopásért felelős izmai is kifejlődnek, tovább fejlődnek a fogai , és a nyálmirigyek is elkezdenek működni.

A kicsi már jól mozgatja a száját, fejét, végtagjait is, és ekkorra a lép is megkezdi működését. A babád hossza kb. 66-90 mm, súlya 28-65 gramm. A második trimeszterben gyakorolja a légzőmozgásokat is a méhben, ekkor még a magzatvizet „lélegzi” ki és be.

A tizenötödik héten a kicsi szemei még közelebb kerülnek egymáshoz, a fülek is közel vannak a végleges helyükhöz. A kis szívemár egyre több vért képes pumpálni. Jól felismerhetőek a külső nemi szervei.

tizenhetedik- tizennyolcadik héten a már kb. 18-20 cm hosszú. Ennyi idősen pislogni is képes. A lenyeltmagzatvízből, a belek végtermékeiből és az elhalt sejtekből lesz a magzatszurok – mekónium, ami megjelenik a beleiben. A méhlepény és a baba mérete ebben az időszakban megegyezik. A keringése is kialakult, a vér megnövekedett mennyisége miatt a köldökzsinór is növekszik, vastagszik. Beindul a veseműködés , ami UH-on jól nyomonkövethető.

tizenkilencedik-huszadik héten már barna zsírszövet is van rajta, ami a születés utáni hőháztartás szabályozásában kap szerepet. Ekkor már magzatszőr – lanugo borítja a bőrét és megjelenik a kis fején az átmeneti haj is. A kislányoknál mostanra a méh teljesen kifejlődik. A súlya ekkor már 300 gramm.

huszonegy-huszonkettedik hét tájékán a fiú magzatok heréi megkezdik a leereszkedést a herezacskóba. A csontváz egyre szilárdabbá válik, a kicsi izmai a folyamatos mozgástól erősödnek. A vérsejtek termelését átveszi a csontvelő a májtól és a léptől.

huszonharmadik-huszonnegyedik héten a légzőrendszer tovább fejlődik. A megszületés szempontjából ez még kritikus időszak, de az orvostudomány fejlődésével, már életben maradhat egy ilyen kicsike baba is.

A várandósság második harmadában a babák tökéletesen éreznek, tapasztalnak. Ekkor már bizonyítottan álmodnak, kialakult náluk a látás és hallás képessége is.

Régen az orvostudomány úgy gondolta, hogy a növekvő magzat csak kis sejtcsomó eleinte és igazából a születésével válik babává. Szerencsére mára a tudomány is beismerte, hogy a pocakban lakó magzatok is érző, értő, gazdag érzelemvilággal megáldott kicsi emberek.

Mivel különálló pici ember, így van saját ízlése is. Bizonyos ételeket kedvel, míg másokat nem ( amit nem kedvel attól te leszel rosszul). Bizonyos zenéket szeret, míg másokat nem. Már ekkor megmutatja, hogy ő különleges, különálló egyéniség 🙂

Tipp: Próbáld meg megfigyelni mi okoz a babádnak örömet, milyen zenéket szeret, milyen ételeknek az ízét érzi szívesen a magzatvízben. Ez nagyon jó lehetőség arra, hogy még azelőtt megismerd a gyermeked, mielőtt megszületne.

Kellemes és örömteli babavárást!

Várd teljes nyugalomban és felkészülten gyermeketek érkezését!

Ajándék E-BOOK:

 30 érdekes tény, amit nem tudtál a várandósságról és szülésről + vajúdást könnyítő tippek!
Töltsd le innen: www.katadula.hu

Szeretettel Várlak a FelkéSzülés Online tréningemen:

  • A tréninget BÁRMIKOR elkezdheted
  • Az otthonod kényelmében készülhetsz
  • KORLÁTLANUL hozzáférhető anyagokkal, amik rövid részekre vannak bontva
  • Könnyedén beilleszthető akkor is, ha kevés az időd
  • Megbízható és érdekes információkat kapsz
  • Megismered a lehetőségeidet a szülésed körül
  • Működő gyakorlatokat és technikákat mutatok a vajúdáshoz és szüléshez
  • Természetes megközelítésből ismerkedhetsz meg a folyamattal

Leendő apáknak külön ismeretanyag és praktikusan használható tudás.

A FelkéSzülés Online Tréninget itt éred el:
www.katadula.hu/szulesonline