„Nagyon fontos friss tudományos bizonyíték faros baba témában!
A Cochrane orvosi adatbázis publikált róla új metaanalízist, hogy hatékony a moxázás a faros babák megfordulásának támogatására.

Mi az a moxázás?
A moxa egy kis füstölő rudacska vagy kúp, fekete üröm felsodort, kiszárított leveléből készül általában. Ezt a moxa rudat a kínai hagyományos gyógyászat meridián tana szerint akupunktúrás/akupresszúrás pontokhoz közel tartva égetik, a meleg gyógynövényfüsttel kezelve a pontot. Konkrétan faros baba fordítási céllal a H-67-es pontot, a hólyag meridián végződését a láb kisujj körömágyának külső szélén.
A kutatás több okból is NAGYON fontos! E
gyrészt sok édesanya és orvos is szeretné megelőzni a császármetszést, ha meg lehet, és a faros babák fejvégűvé fordítása ebben beválhat.
Másrészt a nyugati orvoslás nagyon szkeptikus az ősi (kb 6000 éves) kínai meridiántannal szemben, és általánosságban megvetően nyilatkoznak róla, placebónak tartva azt.
Nos, nem a babafordító moxa az egyetlen olyan kis részterület, melyen viszont mégiscsak működni látszik az eljárás.
Ebben a kutatásban gondos módszertannal jártak el, volt kontroll placebo csoport is (egy másik, véletlenszerű, nem meridián pont helyhez tartották oda a moxa rudat).
Ha faros a babád, hagyományos kínai orvoslással (HKO) foglalkozó rendelőhöz fordulhatsz szakszerű moxa kezelésért. Kezelheted önmagadat (családtagod) otthon is, ha sikerül beszerezned moxa rudat.
Arra vigyázz, hogy se égési sérülést ne okozz – túl közel tartva -, se ne aludj el a relaxáló és kissé talán unalmas (ön)kezelés alatt, mert a parázzsal esetleg tüzet is okozhatsz!)
A kutatás nem tisztázta, de feltehetően a H meridián egyéb kezelési módjai (akupunktúrás tűvel, vagy például ujjnyomásos japán shiatsu masszázs során) is beválhatnak, ha moxához nem, de ilyen kezeléshez viszont hozzá tudsz jutni.

A bejegyzést a „Faros Szülés” facebook oldaláról hoztam.

Ha nem szeretnél moxával kísérletezni, de szeretnél esélyt adni a babát megfordulására, végezhetsz olyan testgyakorlatokat, amivel lehetőséget és helyet adsz a babádnak a megfordulásra. Ezügyben kereshetsz engem is,

 amikor is olyan pozíciókat mutatok ami segíthet a faros baba megfordításában (nem manuális külső fordítás!), illetve foglalkozhatunk az egyéb érzelmi tényezőkkel is, ami miatt esetleg még nem fordult be a babád.

Alapvetően a faros szülés is működhet, viszont ma Magyarországon kevesen merik bevállalni a faros szülés kísérését.

katadoula@gmail.com