Manapság szinte elvárásként érzékelhető az apák irányába, hogy legyenek jelen a szülőszobán, gyermekük születésénél.

Szülésre készülve gyakran képzelhetitek el, hogy milyen is lesz ez a sokszor nehéz, mégis gyönyörű esemény. Hogyan fog történni, ha apás szülésre készültök.

Felmerülhetnek olyan gondolatok , hogy miként fog viselkedni az apa a szülés alatt, miként tud  majd segítséget nyújtani.

 

Váltakozó vélemények lehetnek a szülés idejéhez közeledve. Onnantól, hogy úgy gondoljátok, „ Meg tudjuk csinálni ketten is. „, egészen addig, hogy : „ Jó lenne valakitől segítséget kapni ebben.”

Minden anyának és apának szüksége van támogatásra ebben az időszakban. Ezt nagyrészt egymásban találják meg. Az anyának érezni kell az apa szeretetét, támogatását. Az apa vágyik arra, hogy hasznosnak érezze magát és megfelelő támogatást nyújtson a párjának.

Fontos, hogy őszinte döntés legyen, hogy jelen lesz – e az apa szülésnél vagy sem.

Vannak apukák, akik nem kívánnak részt venni a szülésen, mert számukra frusztráló lehet, úgy érzik nem tudnának kellőképpen segíteni, rosszul vannak a kórháztól, féltik a párjukat, féltik a babát.
Ha a leendő apa nem szeretne ott lenni, nem szabad rákényszeríteni, hiszen ez a fajta feszültség, mindkettőtökön érződik, és a szülés menetét kedvezőtlenül befolyásolja.
Ez a döntése nem jelenti azt, hogy nem szeret , vagy érdektelen a babával szemben!

 

Az apák mivel érzelmileg bevonódnak a folyamatba, így nem biztos, hogy tudnak objektívek és nyugodtak maradni. Teli vannak várakozással és izgalommal, hiszen ez egy teljesen új élethelyzet számukra. Felmerülhet bennük, hogy minden rendben fog e menni, tudnak – e megfelelő támogatást nyújtani, hogyan érjenek a párjukhoz, mennyire mutassák ki a szeretetüket, stb.
Az első gyermeküket váró apák számára a kórház szülészeti osztálya is furcsa hely, szokatlan hangokkal, furcsa szagokkal, idegen emberekkel, furcsa gépekkel felszerelve.

 

A vajúdás óráiban feszültséget keltő lehet látni, hogy miként változik a párjuk a szülés alatt,és ebben az új szituációban ők mit tudnak tenni. Aggódhatnak azért, hogy minden rendben megy –e , a baba jól van – e, és meddig fog még tartani a szülés.
Ezek az érzések teljesen normálisak, mégis sokat segíthet, ha részt vesztek együtt szülésfelkészítő foglalkozásokon egyénileg vagy csoportban. Fontos, hogy apák ismerjék a szülés folyamatát, hogy mit mondjanak, hogyan érjenek vajúdó párjukhoz, így ők is magabiztosabbak, nyugodtabbak lehetnek a szülőszobán. Így valóban az ő közös csodájuk lesz a születés.

 

Mit tehetnek az apák a szülés alatt?

Lehet közhelyesnek tűnik mégis a vajúdás és szülés óráiban az apa a jelenlétével teheti a legtöbbet párjáért. Bizonyított, hogy az érzelmi támasz jó hatással van az anyára, a vajúdás hosszára és a szülés kimenetelére. Helyzettől függően aktívan is támogathat , akár lassú, gyengéd masszírozással, akár az általad választott póz megtartásában, étel- ital kínálásával, homlokra helyezett hideg borogatással.
Ha úgy dönt, hogy pihenőre van szüksége, bármikor kimehet a szülőszobáról, és vissza is mehet oda.

Szeretnéd, hogy a párod gyakorlati technikákkal is tudjon téged támogatni a vajúdás óráiban?
Gyertek el a FelkéSZÜLÉS tréningre, hogy hasznos technikákkal gazdagodjatok!

A FelkéSZÜLÉS tréningre itt tudsz jelentkezni

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?