Sokszor felmerül a kérdés, kell – e még egy ember a szülésnél, mikor így is lesznek elegen?
Nem kell… de hasznos lehet.

Régen, mielőtt bekerültek volna a szülések a kórházba, otthon szültek a nők. Ekkor az anyát tapasztalt nők vették körül, akik maguk is szültek már ill. a bába, aki a szülés szakmai menetét követte figyelemmel, hogy az anya és a baba biztonságban legyenek. Mindig igyekeztek kellemes légkört teremteni az anyának, hogy biztonságban érezze magát. Azzal, hogy a szülések bekerültek a kórházba, egyrészt a komplikált várandósságok, szülés közben fellépő bizonyos problémák könnyebben megoldhatóvá váltak. Másrészt a női segítők kiszorultak az anyák mellől, és nemrégiben az apák váltak az egyedüli támogatókká.
Ezt az űrt hivatottak a modern kor dúlái betölteni.

Érdekes történet…

Van egy érdekes történet arról, hogy miként is szülnek a delfinek . A szülő delfin úszik a középpontban. Körülötte körbe-körbe úszik 2-3 nőstény delfin, akik meg-megérintik őt – mint a bábák vagy a dúlák. Ez után, mintegy tíz méterrel távolabb egy szintén nőstény delfinekből álló csapat úszkál, akik beszélnek a szülő delfinhez. Majd jóval távolabb (egy nagyobb sugarú körben) úszik az összes hím delfin, akiknek az a feladata, hogy óvják a szülő delfint mindenféle veszélytől. Így a szülés békében folyhat le. A férfiak így vehetnek részt a szülésben, – ha jelen vannak – biztosítaniuk kell a békét a nők világa számára a szülés ideje alatt.

 

Hogyan segíthet a dúla?

A várandósság alatt válaszol a kérdéseidre, átbeszélitek a szülés menetét, segítséget nyújt a kéréseid megfogalmazásában. Nyugodtan megoszthatod vele a félelmeid, gondolataid.
Még a szülés előtt megismerheti az apa is a szülés folyamatát, a segítő technikákat, mélyebben beleláthat a rá váró eseményekbe, így ő is biztonságosan érezheti magát ebben az új helyzetben.

Ha elérkezik a vajúdás….

A dúla vajúdás óráiban  megszakítás nélküli állandó jelenlétet biztosít számodra , a vajúdás megkezdődésétől az első szoptatásig.

Érzelmi támogatást nyújt nektek, átsegíthet az esetleges érzelmi elakadásokon, bíztat, informál, hogy nyugalomban egymásra koncentrálhassatok. Azokban az órákban mikor igényled, aktívan is részt vesz a folyamatban, enni- innivalót kínál, masszíroz, borogat stb.

Ha az apa bizonytalan, segítheti, hogyan viszonyuljon hozzád, miként és hol érintsen meg. Fontos, hogy amennyiben az apa is jelen van a köztetek lévő intimitás meglegyen, ne sérüljön.

Egy dúla jelenlétével, az apa is bármikor megteheti, hogy kimegy a szülőszobáról kicsit, telefonálni, kávézni, sétálni egyet és nem kell attól tartania, hogy egyedül maradsz.

Az apa önkéntes jelenlétekor az anya tudja, hogy párja mellette van, szereti őt, törődik vele, érzékeny, és felelősséget érez a feleségéért és a kisbabáért. Jelenléte fontos a pár érzelmi kapcsolata, egymáshoz és a babához fűződő viszonyuk szempontjából. Az a tény, hogy felismerjük és elismerjük az apa alapvető jogát és vágyát arra, hogy jelen legyen gyermeke születésekor, nemcsak összeegyeztethető a dúla jelenlétével, hanem éppen hogy támogatást kap tőle. Érdekes módon egy másik, apákkal kapcsolatos tanulmányban megfigyelték, hogy az apák viselkedése megváltozik, ha nem egyedül kell felelősséget vállalniuk a támogatásért. Amikor egy dúla támogatta a párt a vajúdás során, az apa sokkal szabadabban nyújtott személyes támogatást, és sokkal bensőségesebben érintette meg a nő fejét és arcát. „ (Marshall Klaus)


Ha
a dúla elérhető mind az anya, mind az apa számára, akkor képesek a saját feladataiknak megfelelni: az anya előrehalad a szüléssel, megkapja amire szüksége van, megfelelő és megértő módon, az apa a lehető legtöbb támogatást nyújtja, és mégis a saját képességeinek és érzéseinek megfelelő mértékben segít anélkül, hogy kellemetlenül érezné magát.

A dúla soha nem áll az anya és az apa közé! Nem ad utasításokat, de segítheti az apát abban, hogy mit tegyen. Ha a pár közel áll egymáshoz a dúla a háttérben marad, de azonnal támogatást nyújt ha elakadnának. A szüléskísérő feladata, hogy ne zavarja az intim együttlétüket, csupán kiegészíti ilyenkor az apa segítségnyújtását szükség esetén.

A dúla által kísért apás szülések után, az apák is pozitívan értékelik a vajúdás óráiban nyújtott támogatást.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?