Ott növekszik benned, érzed az apró mocorgását, rúgásait, tőled kapja a táplálékot. Nem csak a testi táplálékot, a lelkit is. A magzatok, babák is éreznek, tapasztalatokat gyűjtenek már a pocakban. A fogantatás – ősrobbanás. Az első hetekben megvan az ősbizalom, hogy minden rendben van, minden a helyén van, minden tökéletes és tiszta. Életünk folyamán ide törekszünk vissza, hogy ezt a vágyott állapotot elérjük, ki – ki a maga módján.

A pocakban lakó babák nagyon tisztán érzékelik a körülöttük zajló eseményeket. Már a méhben benyomásokat, tapasztalásokat szereznek. Érzékelik a fényt, a nyugalmat, az idegességet, a zenét, a mozgást, az apró hangulatváltozásaidat. Ezekből építkeznek és tapasztalják a világot.

 

Milyen csatornái  vannak a folyamatosan köztetek zajló kommunikációnak?

Az egyik legegyértelműbb csatorna a fiziológiás csatorna vagy kapcsolódás. Ilyenkor a baba a köldökzsinóron keresztül a méhlepényből kapja a számára szükséges és alapvető tápanyagokat, hormonokat, oxigént. Minden amit elfogyasztasz, megy a babádnak. Ő pedig küldi a felesleges anyagcseretermékeket. Már itt oda- vissza megy a kommunikáció köztetek. Az, hogy mennyi vér jut a babádnak nagyban befolyásolja, hogyan érzed magad. Stresszhelyzetben kedvezőtlenül változik, csökken a véráramlás, ezért a baba közvetlenül érzékeli a hangulatváltozásokat.

A másik csatorna a külvilágból érkező impulzosok, ingerek. A babád érzékeli a külvilág változásait, azt a ritmust ami szerint élsz, mikor felébredsz, mikor lefekszel, dolgozol, utazol. Hallja a külvilágból beszűrődő hangokat, az autók zugását,  a kutyaugatást, amikor zenét hallgatsz vagy társaságban vagy. Ezek az ingerek mnd-mind tapasztalatokat nyújtanak számára.

A legfontosabb csatorna az érzelmi kommunikáció– a folyamatos összeköttetés, a lelki köldökzsinór ami köztetek van. A babád a legapróbb érzelmi változásodat is kristálytisztán érzékeli. Akkor is így van ez, ha a külvilág vagy a környezeted számára nem mutatod ki, hogy érzed magad. Tudja mikor vagy boldog, mikor vagy szomorú, dühös vagy elkeseredett. Igaz a babák még szavakkal nem kommunikálnak, az érzékelésük viszont nagyon fejlett. Ezért optimális számotokra, ha kiegyensúlyozott vagy és jól érzed magad. De! Ha dühös vagy , vagy fáradt, felidegesített a főnököd, stb. ne legyen bűntudatod miatta, hogy szegény babát minek teszed ki.
Ezek az érzelmi hullámzások normálisak, a várandósság alatt pedig megsokszorozódva képesek jelen lenni. A babád, ugyan érzi a változásaid, de ez nem baj. Ezek által szerez tapasztalásokat!
Ha szeretnéd enyhíteni a téged érő hatásokat vagy érzed, hogy ő most rosszul érzi magát, nyugodtan mond neki el ( nem feltétlenül kell szavakkal, lehet gondolatban is), hogy érzed magad éppen ( ideges vagy, szomorú vagy, dühös vagy, stb.) , de attól őt szereted és nem ő a problémád okozója, csak most így érzed magad.

A kisbabák sokkal okosabbak, mint azt gondolnánk!

Hamarosan folytatom a cikket, azzal, hogyan tudsz kapcsolatot létesíteni a babáddal.

K.Kata

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?