Minden irányból dőlnek ránk a szexuális töltetű üzenetek, képek, mégis a várandósság alatti szexualitásról, szeretkezésről szinte tabu beszélni.

Pedig igen szorosan kapcsolódik a gyermek- váráshoz és a párkapcsolat alakulásához. Az alábbi cikkben arról olvashatsz, hogyan változik a libidó a várandósság alatt, mi az amit szabad, mi az amit nem, na és hogy miként éli meg a baba a kellemes együttléteket.

A várandósság alatti szeretkezés sosem szabad, hogy kényszer legyen! Ebben a helyzetben az a fontos, hogy te vágysz – e rá, szeretnéd –e. Ha a szeretkezés mindhármótoknak örömet okoz nyugodtan folytatható akár a szülésig.

 

Első trimeszter

A fogantatást követően már nem vagy egyedül a testedben. Azt, hogy mostantól ketten vagytok, nagy felelősséget róhat rád. Ebben az időszakban a szexuális vágyat csökkentik a várandósságot kísérő tünetek, mint a mellek feszülése, hányinger, hányás, szédülés, álmosság, máshogy érzékelheted a külvilágot, a szagokat, ízeket. Az ezekkel történő ismerkedés, elfogadás időbe telhet.

Az első harmadban jellemzőbb a libidó csökkenése. Kerülhetik a párok az együttléteket, ha félnek a vetéléstől vagy nagyon sokat vártak a babára.

Második trimeszter

Ebben az időszakban már megszűnőben vannak a testi tünetek, a hányinger, aluszékonyság, stb.

Elkezd gömbölyödni a pocak, ami egy teljesen más dimenziót nyit meg, mind az anya, mind az apa számára. Visszatérhet a szexuális vágy, megnőhet a libidó. Az alhasi vérbőség miatt érzékenyebbek a nemi szervek, emiatt a várandós nők jobban élvezhetik a szexet. Gyakoribbak lehetnek az együttlétek, ami segít elmélyíteni a pár közötti intimitást. A szexhez való hozzáállást nagyban befolyásolja, milyen az anya testképe, mennyire tudja elfogadni változó testét, milyen visszajelzéseket kap a partnerétől. A második trimeszterben szexuálisan aktívabbak a párok a várandósság alatt. Felszabadítóan hat a gondolat, hogy nem kell ügyelni a védekezésre.

Harmadik trimeszter

A harmadik harmadban általában csökken a szexuális vágy.

Az egyre nehezedő pocak miatt egy adag kreativitásra is szükség van az együttlétekhez. Ez elveheti a kedved a szextől. Emellett a fellépő testi tünetek, a székrekedés, légszomj, gyomorégés, stb. nem befolyásolják kedvezően a szexuális vágyat. A harmadik trimeszterben megfigyelhető csökkenés az együttléteket illetően.

Szex várandósanAz egész várandósság alatt örök érvényű, hogy semmi sem kötelező, ami az anyának és az apának nem esik jól. Ettől függetlenül az aktív szexuális élet folytatható a várandósság végéig, amennyiben igényetek van rá. A szeretkezés a szülésre való felkészülésben is szerepet kap. Edzi a hüvelyfalat, magabiztosságot ad az anyának, illetve a spermában levő prosztaglandin hormon érleli, puhítja a méhszájat. Fontos kihangsúlyozni, hogy önmagában a szeretkezés nem okozza a szülés beindulását, viszont ha a baba készen áll a megszületésre, úgy elindíthatja azt. Érzelmi szálon pedig elfogadást és szeretet érezhetsz, azt hogy így is tökéletes vagy.

Megfigyelték, hogy azoknál a pároknál, akik a vajúdás megindulásakor szeretkeztek, az anyák többször számolnak be orgazmikus szülésről, valamint a vajúdás ideje jelentősen lerövidült.

Kerülendő a szeretkezés, ha a megszokottól eltérően túl erős összehúzódásokat érzel, vérzést tapasztalsz, vagy kellemetlen, fájdalmas számodra az együttlét.

Orvosi ellenjavallatok: korábbi koraszülés, koraszülési hajlam, ikerterhesség, placentra preveria /elölfekvő méhlepény/, korai fájástevékenység

Mit érzékelnek a babák a szüleik szeretkezéséből?

A babákat úgy védi az őket körülvevő magzatburok és magzatvíz, akár egy vízzel teli lufi.
Emellett a méhszáj is ott van még, benne a nyákdugóval, ami plusz védelmet biztosít számára.

A pocakban lakó kicsik tökéletesen és tisztán érzékelik a külvilágot, így érzik azt te hogy érzed magad. A szexhez való hozzáállásnál is nagyon fontos az anya belső tartása.

Vagyis, ha neked kellemetlen, nem kívánod a szexet és mégis ráveszed magad, akár a párod kedvéért is, a babád azt is megérzi. Ugyanez igaz akkor is, ha kívánod a szeretkezéseket, akár sokkal jobban, mint a várandósság előtt.

Az együttlétek alatt olyan hormonok termelődnek, ami a babád számára is kellemes, ő ilyenkor a szeretetben úszkál, érzi a szülei közti közelséget és ez nyugalommal tölti el. Azt közvetíti számára, hogy a leendő „fészekben” minden rendben van.

A várandósság alatt két szavazattal rendelkezel, a sajátoddal és a babádéval.

Ha úgy veszel részt a szeretkezésben, hogy félsz, aggódsz, nem kívánod, az gyengíti a védekező rendszered és hajlamosabb leszel a fertőzésekre, problémákra.

Ha tartózkodtok a nemi élettől, másképp is kifejezhetitek az egymás iránti érzéseiteket. Gyengédséggel, masszázzsal, pettinggel. Semmi nem kötelező, csak azt szabad csinálni, ami jólesik a pár mindkét felének.

Tedd le a félelmeid és kövesd az érzéseid!

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?