Ha lehet fontossági sorrendet állítani babáknál, akkor ezt tartanám a legfontosabbnak. Elég sok későbbi csecsemő és gyermekkorban kialakuló betegség (a felnőtt is), visszavezethető a jótékony baktériumok hiányára.

A csecsemőkori bélflóra és az immunrendszer

A baba megszületését követően a kezdetben steril, kórokozómentes bélcsatorna néhány óra leforgása alatt benépesül baktériumokkal.  A természetes úton született és anyatejjel táplált csecsemők bélcsatornájában hasznos baktériumtörzsek fognak elszaporodni. A császármetszéssel született ill. tápszerrel táplált babák esetében nagy a veszélye annak, hogy a hasznos bacik helyett másfajta, esetleg betegséget okozó baktériumok telepszenek meg.

Ezeket a hasznos bélbaktériumokat nevezzük probiotikus baktériumoknak, az ilyen baktériumokat tartalmazó készítményeket probiotikumnak.  Ide tartozó baktériumtörzsek  a különféle Bifidobaktériumok és a Lactobacillusok (tejsavbaktériumok). Jellemző tulajdonságuk, hogy az immunrendszer tanítómestereiként az első élethónapokban szabályozzák a bélfalban levő immunsejtek működését, serkentik az immunrendszer érését.

Hogyan hatnak a probiotikus baktériumok a baba immunrendszerére?

A probiotikus baktériumok szabályozzák a bélcsatorna immunfolyamatait, gátolják az allergiás folyamatok kialakulásátA bifidobaktériumok hiánya a fejlődő immunrendszer egészének olyan zavarait idézheti elő, amely későbbi életkorban hajlamosíthat allergia, cukorbetegség,  elhízás, szívbetegségek kialakulására is.

Hogyan biztosíthatók a csecsemő számára a megfelelő jótékony baktériumok?

Leginkább szoptatással, ugyanis az anyatejben bőségesen megtalálhatóak a bifidobaktériumok. Anyatej teljes hiánya esetén megfelelően ellenőrzött, kipróbált probiotikus baktériumtörzset tartalmazó tápszerrel való táplálás javasolható.

Milyen egyéb hatásai vannak a csecsemőkorban adott probiotikumoknak?

Számos klinikai vizsgálat bizonyította, hogy a probiotikumok hatékonyan képesek a csecsemőkori ekcéma, atópia megelőzésére.  Védik a babát a bélcsatornán keresztüli fertőzésekkel szemben is.

Csecsemőkori antibiotikus kezelés hatása, jelentősége

A csecsemőkorban gyakran nem kellő indokkal adott, pl. láztalan náthára, torokgyulladásra elrendelt antibiotikumok képesek ennek a hasznos bélflórának a teljes kiirtására. A kipusztított bacik helyét gyakran kórokozók foglalják el, melyek aztán emésztési zavarokat, puffadást, hasfájást, hasmenést okoznak és az immunrendszeri kedvező hatás is kimarad. Ezért csecsemők antibiotikus kezelését követően feltétlenül szükséges kiegészítő probiotikum 2 hetes adása, megfelelő készítmény (oldat, por) formájában.

Csecsemőkori hasfájás és probiotikumok összefüggése

A csecsemőkori, több órán át tartó, csillapíthatatlan sírással járó görcsös hasfájás (kólika) hátterében szerepet játszik a bélflóra kóros irányú megváltozása, a Lactobacillusok (tejsavbaktériumok) csökkent jelenléte és egyéb, fokozottan gázképző baktériumok elszaporodása. Ugyanakkor az is tény, hogy az anyatejjel táplált babák is gyakran hasfájósak. Kiderült, hogy egy bizonyos Lactobacillus törzs jelenléte véd a hasfájással szemben és segíti a baba emésztését, míg más törzseknek nincs ilyen kedvező hatása. Tápszerrel táplált babák számára már rendelkezésre áll ezzel a hasfájást csökkentő probiotikummal dúsított, speciális tápszerkészítmény.

Mikor adjunk probiotikumot csecsemőnek (0-1 év)?

Adjunk probiotikumos tápszert a babának,

– ha császármetszéssel született és nem indult be az anyatej

– ha nincs tejünk vagy csak nagyon kevés van.

Adjunk kiegészítő probiotikus készítményt, szoptatás mellett is:

– a baba antibiotikus kezelése után 2 hétig

– hasfájás (kólika) esetén

– ha a baba sokat betegeskedik, hosszasan náthás, hurutos”

Publikálta dr. Csáki Csilla 

Kiegészítém a fenti írást annyival, hogy mivel a felnőtt lakosság körében is sajnos igen alacsony a jótékony baktérium aránya, így nem garancia, hogy a hüvelyi szüléssel, szoptatással ez az arány megfelelő lesz a babának. Ha az anyuka fogyaszt probiotikus készítményt, abból részesül a baba is.

Így akár a későbbi közösségbe adás előtt is kifejezetten hasznos lehet a probiotikus készítmények adása.
Ellenben kizárólag akkor van értelme, ha a fogyasztott készítmény ÉLŐ baktériumtörzseket (lehetőleg többfélét) tartalmaz többmilliós csíraszámban. ( Azért tartom fontosnak kiemelni, mert a piac tele van olyan „probiotikumokkal”, amik bizonyos csíraszámban tartalmaz már nem élő baktériumokat.. akkor meg minek)
A lányomnál is felmerültek emésztési problémák, amit sikerült megoldanunk – később ezt sok kismamám saját tapasztalata is megerősítette, így bátran ajánlok készítményt 🙂

Ha szeretnél bővebb információt kapni a témában, olyan készítményt keresel, ami természetes és megbízható keress meg telefonon vagy e-mailben és megtaláljuk a számotokra legjobb megoldást. 
Hiszen gyermekeink egészsége a legfontosabb. 🙂

 

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?