Trauma vagy Katarzis lesz a szülésed?
Tehetsz érte, hogy számodra szép élmény legyen, ne pedig lelki sérüléseket okozó trauma. Mit is értünk (lelki) trauma alatt?

A trauma hirtelen bekövetkező, erőteljes hatás mely súlyos lelki sérülést okoz. Ennek megélése lehet fizikai is, mely később lelki problémákat okoz. (nem tervezett császármetszés; fájdalmas szülés; az anya akarata ellenére történő fizikai vizsgálatok, stb.) Ez lehet akár szavak által kiváltott lelki trauma (anya lekicsinylése, személytelen bánásmód)
Ha egy esemény az anya számára sokkoló, megrázó, hatására blokk keletkezik, bizonyos központok lekapcsolnak az agyban és traumaként éli meg a szülést.
Ha egy hasonló esemény megtörténik valaki mással, de az számára nem sokkoló vagy megrázó hatású, át tudja áramoltatni magán és el tudja fogadni, akkor abból nem lesz trauma. Egy megélés, tapasztalás lesz számára.

Mit tehetsz azért, hogy ne megrázó tapasztalás legyen számodra a szülés?

1. A tudatos készülés, tervezés, álmodás nagyon jó és szükség van rá. Ha szeretnénk tisztán látni a lehetőségeket, letenni a félelmeket és rettegés helyett magabiztosan várni a szülést már-már elengedhetetlen manapság a tájékozottság.

2. Alaposan, körültekintően válaszd ki a segítőidet a szüléshez!

3. Hangold át magad és tedd le a félelmeidet! Videó

Tekints a szülésre úgy, mint egy kalandra és ne irányítani vagy teljesíteni akard. 

Ne agyald túl! Ne gondolkodjunk apró, frusztráló részleteken túl sokat. Gondolkodunk, rágódunk és az agyunk zakatol, mint a gyorsvonat: Mi van, ha nem ér oda időben az orvos? .. és ha leesik a hó.. és ha nem fogom kibírni.. és most olyan furán áll a hasam, lehet, hogy nem fordult be a baba.. mi van, ha a férjem nem ér oda? .. mit hagytam ki a táskámból?… mi van, ha sokan lesznek a szülőszobán?.. 

Kapcsolj ki! Az agyalással kinyírod a pillanatot!

Hidd el, tudom… Tudom, hogy nehéz letenni az elvárásokat, rugalmasnak lenni és egyszerre mégis tájékozottnak.. Tudom, hogy rengeteg a feléd áramló információ és ezek olykor ellent is mondanak egymásnak..

Várd szeretettel ami jön, hiszen Nőként képes vagy befogadni az eseményeket, és ha kell átalakítani azokat. Ha jobban belegondolunk minden egyes perc leforgása alatt rengeteg különböző történés következhetne be, úgy általában az életben is.

Egy élmény minőségét 10%-ban az határozza meg az esemény és 90%-ban a gondolataink és érzéseink, amit hozzá társítunk.

Kezdj el bízni magadban és a babádban. Minden úgy történik, ahogy azt meg kell élnetek!
Nem számít, hogyan folyik le a szülés – az élmény a női identitás legmélyebb gyökeréig hatol, és a szülő nőt gyökeresen megváltoztatja. Ennek a vérmisztériumnak az első és legfontosabb leckéje az önfeladásra és a fegyelemre vonatkozik. , azzal az ellentmondásos felfedezéssel jár, hogy csak úgy kerekedhetünk valami fölé, ha elengedjük…

Ebbe az áramlásba, jelenlétbe történő belehelyezkedést is gyakoroljuk a FelkéSzülés Tréningen!

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?