Ugyanúgy, mint a várandósságnál a szoptatással kapcsolatban is rengeteg javaslatot fogsz kapni, hogy mit kéne csinálnod, vagy éppen mit nem. Sajnos ezek a legtöbbször egymásnak ellentmondó vélemények. Így segítségképpen összeszedtem neked a szoptatással kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket.

Mérlegelés

Nem lehet belőle egyértelmű következtetéseket levonni, mivel az anyatej összetétele napról – napra, sőt napszakonként is változik. A babák a születés utáni súlyvesztesége kb. 10%, éskét hetes korukra általában visszanyerik a születési súlyúkat. Ha szükséges mérni ( az anya megnyugszik tőle), akkor elegendő egy nap egyszer pl. az esti fürdetésnél pucéron megmérni a babát.

További problémákat okozhat a folyamatos mérlegelés, azáltal, hogy stresszben tartja az anyát, hogy eleget evett – e a baba. Ha jókedvű, élettel teli az újszülött és van napi 3-4 kakis és 6-8 pisis pelenkája, akkor eleget evett.

Időre etetés

Sajnos még most is gyakran előfordul, hogy az anyát arra bíztatják etesse időre, 3 óránként a csecsemőt, 20 percig, mert ennyi idő elegendő nekik a táplálkozásra.

Az időre etetés több problémát is felvet. Ha éppen alszik a baba akkor nem akar szopni, ugyanígy ha már ordít az éhségtől szintén nehéz megszoptatni, illetve sok levegőt is nyel, ami később ténylegesen hasfájást okozhat nála ( ami miatt ismét ordítani fog).

Tápszer, cukros víz, tea

Sajnos előfordul, hogy azt tanácsolják az anyának, hogy adjon tápszert a babának, mert kevés a teje.pl. próbaszoptatást csinálnak, amikor lemérik a babát szoptatás előtt, van 10 perce, hogy szopizzon és lemérik ismét, és ha úgy ítélik, hogy keveset szopott tápszert javasolnak. Egy időre született, gyakran és helyesen szoptatott babának nincsen szüksége kiegészítésre.

Éjjeli szoptatások kihagyása
Egyes elképzelések szerint a babáknak éjjel aludni kell, így az esti szoptatás után nem kaphatnak csak vizet, és reggel szopizhatnak újra. A tejtermelés szempontjából fontos, hogy a baba annyiszor kerüljön mellre, ahányszor szeretne- éjszaka is.

További problémákat okozhat, mivel így valóban csökkenni foga tejmennyiség és pótlásra lesz szükség.

Cumisüveg használat

A cumisüveg megzavarhatja a babát, mivel más a szopási technikája, mint a mellnek. A cumisüvegből etetett baba felszorítja a nyelvét a szájpadláshoz, és később ezzela technikával próbálja meg szopni a mellet. A cumiból a mellel ellentétben folyamatosan jön a folyadék, így a babák hajlamosak hozzászokni ehhez, ami az arra érzékeny babáknál okozhat cumi-mellbimbó zavart, de az is lehet , hogy a baba teljesen elutasítja a mellet. Ha mindenképpen pótlás szükséges érdemes szoptatásbarát módszerekkel táplálni a babát, pl. szoptaníttal, fecskendőből, pohárból itatással, esetleg habermann etetővel.

Játszócumi használataA játszócumi is megzavarhatja a csecsemőt szopási technikáját, így nem javasolt az alkalmazása. Amennyiben az anya úgy érzi mégis szeretne játszócumit adni a babának, úgy 4-6 hetes kornál hamarabb nem érdemes vele próbálkozni. Későbbiekben is okozhat problémákat, de kisebb eséllyel, mint az újszülött babáknál. A játszócumi a tejmennyiség csökkenését eredményezheti, mivel a baba a szopás iránti igényének egy részét a cumival fedezi, így nem lesz annyit mellen.

Adjon neki teát!

A kizárólagosan szoptatott csecsemőnek nincsen szüksége plusz folyadékra az anyatejen kívül, mivelaz fedezni tudja a szükségleteit.Nyáron is.

3 hónaposan el kell kezdeni kóstoltatni a babával mást is

Szoptatott babáknál javasolt kizárólagosan szoptatni 6 hónapos korig. Egy néhány hónapos baba emésztőrendszere nem áll még készen arra, hogy más táplálékot megemésszen.

Lázasan nem lehet szoptatni

Sok anyának javasolták, hogy láz esetén ne szoptasson. Szerencsére ez már egy meghaladott nézet. Nyugodtan lehet szoptatni lázasan is, sőt ajánlott is főleg, ha mellgyulladás miatt lázasodik be az anya. Nagyon magas láz esetén bevehető ibuprofen tartalmú lázcsillapító.

Az anya gyógyszerszedése miatt a csecsemőt nem lehet szoptatni

Szoptatás alatti gyógyszerszedésnél érdemes kikérni szakképzett szoptatási tanácsadó véleményét, mielőtt abbahagynánk a szoptatást. A legtöbb gyógyszer nem okoz problémát, viszont érdemes a bevételt úgy időzíteni, hogy az a szoptatás utánra essen.

A szoptatás tönkreteszi a mellet!
A várandósság alatt változik a mell mérete, formája, de ez természetes folyamat. A szoptatás önmagában nem teszi tönkre a mellet. A szoptatásnak számos előnye van az anyára nézve, a szoptatás mellett ritkább az emlőrák előfordulása.

Nyáron belesavanyodhat a mellbe a tej

Ez volt eddig a legelképesztőbb kijelentés, amit hallottam 🙂

Az anyatej szoptatások alatt termelődik, nem lóg a mellben a tej, mint két zacskóban. Az anyatej mindig megfelelő összetételű és megfelelő minőségű, hőmérsékletű a baba számára. Ha esetleg fölösleg marad, akkor az apasztó hormonoknak köszönhetően ezek átalakulnak, nem állnak a mellben.

Amennyiben bizonytalan vagy a szoptatással kapcsolatos kérdésekben, úgy van lehetőség szoptatási tanácsadóval konzultálni. A helyileg elérhető szoptatási tanácsadókról a www.lll.hu honlapon tájékozódhatsz.

Ha szeretnél a gyermekágyas időszakra és a szoptatásra is felkészülni és magabiztosan várni, látogasd meg az egyik gyermekágyas tréningemet!

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?