Már kisgyerekkorban elkezdődik a „gyorsítva nevelés”. Gondoljunk vissza a gyermekkorunkra. Hallottuk gyakran ehhez hasonló mondatokat? „ Gyere már!”, „Sietnünk kell!”, „ El fogunk késni!” „ Ne vacakolj annyit!”, „Húzd gyorsabban a cipődet!”, „ Most erre nem érünk rá.”
Már-már társadalmilag belénk ivódott a rohanás.
Sajnos olykor én is észreveszem magamon, hogy sürgetem a gyermekeimet. Ha időre kell mennünk, maguktól nem mindig állnak készen. Pedig mennyire nem kéne! A gyerekek még őszintén, tisztán működnek, a testük és lelkük igényeit maximálisan figyelembe véve (kivéve, ha sürgetik).
Ha álmos lefekszik; ha mozgásra van szüksége, hogy a fejlődő agyába pumpáljon oxigént akkor kiabálva szaladgál önfeledten; ha elkeseredik, sír.
Ők még teljesen egyek a testükkel és a lelkükkel.
Aztán később jönnek a korlátok, időben be kell érni az órákra az iskolában, időre be kell menni a munkahelyre, el kell érni a buszt, meg kell érkezni a tárgyalásra időben.
Közben talán lehet, arra lenne szükségünk, hogy ebéd után tartsunk egy óra pihenőt, ami után újult erővel folytathatjuk a napot. Már- már annyira hozzászoktunk a sok „KELL”-hez és az időre teljesítéshez, hogy teljesen elnyomjuk a testünk és lelkünk jelzéseit, a természetes ritmusunkat. Számomra komoly problémát jelentett a koránkelés. Volt olyan munkahelyem ahol hajnal negyed 5-kor kellett kelnem, délig képtelen voltam az összeszedett gondolkodásra. Manapság abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a szülések kivételével rugalmasan alakítom a munkarendem. Úgy tűnik ez mégsem oldotta meg a helyzetet, mert a gyerekeimet időre kell vinni óvodába, iskolába.


A várandósság mégis visszahangolja az embert a testtudatossághoz.
Olyan folyamatok zajlanak a testben, amik teljeskörűen háttérbe szorítják a racionális gondolkodást és a kifelé megfelelés kényszerét.
Ha a várandós kismama alvásra vágyik (jellemzőbben az első trimeszterben), aludnia kell, mert már a buszon állva vagy az íróasztalnál ülve is képes rá, hiába pár órája van csupán ébren. A teste jelez, és nincs helye ellenkezésnek.
Ez megjelenik az étkezésben is. Bizonyos addig nagyon szeretett ételektől felfordul a kismama gyomra, míg más igen érdekes ételkombinációk teret hódítanak maguknak. Kinek ne jutna eszébe egy-egy filmjelenet mikor a kismamára rátör a leküzdhetetlen kívánósság és lehetőleg AZONNAL hozzá kell jutnia a kiszemelt finomsághoz, különben elvonási tünet szerű érzetei lesznek.

Ez a hormonváltozás alaposan megcélozza az érzelmeket is. Biztosan mondhatjuk, hogy a folyamat elindult, ha a kismama egy macskakaja reklámon is képes elsírni magát.
A napok, hetek előrehaladtával a kismamák sok területen kezdenek visszatérni a gyermeki énükhöz, ehhez a fajta természetességhez és időtlenséghez. Az anya ha éhes eszik, ha szomjas iszik, ha álmos alszik, ha valakivel nem szeretne találkozni, akkor nem fog. Ezek a változások pedig egy sor előnnyel járnak a szülésre nézve is, de a legfontosabb, hogy segítik az anyává válást és a babára hangolódást.

A várandósság állapota visszavisz a középpontodba és fejleszti az intuíciódat!

Minek egyáltalán intuíció a szüléshez?
Ha ráhangolódsz a testedre és az apró jelzéseit is figyelembe veszed, ugyanez fog történni a babáddal is. Elkezded megérteni őt, rájössz mit jelez a mocorgással, milyen zenéket, személyeket, helyzeteket szeret és mik azok amiket nem. Ha ilyen módon még a várandósság hónapjai alatt egymásra hangolódtok az segíteni fogja a későbbi tudásodat anyaként is. Illetve a szülés alatt is érezni fogod melyik az a pozíció ami számotokra ideális, melyik az ami a baba haladását leginkább segíti. Természetesen ez csak akkor működik, ha hallgatsz ezekre a jelekre. Ha kismamaként úgy érzed, hogy elment az eszed és még azt a noteszt is elhagyod, amibe felírtad hol van a másik notesz tudd, hogy minden a legnagyobb rendben van veled. Nem fogsz meghülyülni, csak anyává válsz.

A magabiztos felkészüléshez és örömteli szülésélményhez szeretettel ajánlom a FelkéSzülés Online Szülésfelkészítő Csomagot, a tréningeken való részvételt vagy az egyénre szabott szülésfelkészítőket!
Itt a honlapon az oldal tetején levő menüpontokban minden információt megtalálsz!
Örömteli szülésélményt kívánok !

Kovács Kata

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?