Tudom, hogy az apukák nem mindig önszántukból jönnek szülésfelkészítőre 🙂 Most egy apuka osztotta meg őszinte tapasztalatait arról, ők mit kaptam a szülésfelkészítőtől és hogyan élték meg a szülést.

Tisztelt Olvasók, leendő Anyukák Apukák!

Őszintén próbálom összefoglalni Kata dúla egyéni szülésfelkészítő tanfolyamával kapcsolatos tapasztalataim. Remélem hozzásegítem a részvételen még vonakodó apuka jelölteket, hogy meghozzák a helyes döntésük. A hölgyektől előre elnézést kérek, de kendőzetlenül fogok írni a szülés és egyéb babafelkészítő tanfolyamokról. Szerintem férfi társaim megértik tanfolyam előtti kétségeim, és kérdéseim.

Természetesen mind oly sok szülő mikor megtudtuk, hogy babát várunk elhatároztuk, hogy mi nagyon felkészült és jó szülők leszünk. Mint sok párnál az anyuka egyből elkezdte bújni a könyveket a várandóságról és babanevelésről, majd az idő előrehaladtával elkezdtek felém áramlani információk, hogy hol milyen várandósággal, babavárással kapcsolatos tanfolyamok lesznek. Lassan kezdtem magam rosszul érezni, hogy nem megyek el a fontosabbnál fontosabbnak tűnő tanfolyamokra. Végül  élettársamnak kifakadtam, hogy a baba születéséig úgy látom a jövőm, hogy dolgozom, meg mindenféle tanfolyamon veszek részt, ami persze biztos hasznos, és lelki ismeretfurdalásom van emiatt, de ha tanfolyamról tanfolyamra fogunk járni, már akkor ki fogok égni mire a baba meg se születik.  A párommal megbeszéltük, hogy egy szülésfelkészítőre fogok elmenni, ekkor hallottam először Kata dúláról. Az első kérdésem az volt mi az a dúl…., hová megyünk? Andi mutatott egy youtube videot Katáról, ahogy csoportosan tanfolyamot tart. Szimpatikusnak tűnt. Úgy voltam vele ez a tanfolyam vagy használható lesz vagy nem, de a babát nem én fogom megszülni, és ha a párom megnyugtatja az, hogy elmegyünk, hát legyen. Következő problémám az volt, hogy én nem szeretnék csoportos foglalkozásra menni, mivel nem tudtam mi hangzik el egy ilyen tanfolyamon, mennyire lesznek intim témák, esetleg gyakorlatok. Nem szívesen vettem volna, ha Andin és Katán kívül bárki is hallja azokat a dolgokat, ami sok emberre nem tartozik és engem sem érdekelnek más dolgai. Szerencsére volt egyéni felkészítő is. A párom le is szervezte az időpontot. A tanfolyamig én csak arra koncentráltam, hogy a baba érkezéséhez az anyagi és eszköz feltételeket előteremtsem. Gondolok a szoba berendezésére, bútorok, egy eszközök megvásárlására. Ez sem kis feladat, de magával a szülés folyamattal nem sokat foglalkoztam. Úgy voltam vele ha a fizikai dolgokat előteremtettem, fogadunk fel orvost, meg majd támogatom a párom, akkor minden megy majd a maga útján. Bemegyünk majd a fájásokkor a kórházba, aztán a baba majd megszületik.

Szóval a párom által megbeszélt időpontban megjelentünk a Kata dúlánál. Szimpatikus benyomást keltett, elkezdődött egy beszélgetés, hogy képzeljük a szülést, és Kata tapasztalatai alapján valójában milyen. Oly mértékű információ zúdult rám, azzal kapcsolatban, hogy a szerepem nem a csak abból áll jó pár és apaként, hogy a szülés mellett szemlélődjek, hogy 1-2 órán belül teljesen lefagytam. Rájöttem amit a párom szeretne és amit a kórházban kapni fogunk, az messze áll egymástól, ezért amíg lehet otthon vajúdunk. Szóval bukott az a dolog, hogy első pár fájásnál majd bemegyünk a kórházba, aztán minden megy a maga útján. Így is lehet, de a párom vízben szeretett volna vajúdni és az a kórházunkban nem volt lehetséges, ahogy még számtalan más dolog sem. Világossá vált ekkor erre nekem lelkileg és ismereteimben is fel kell készülnöm. Ezt a részt nem taglalnám de a Katától oly mértékű részletes információt kaptunk a szülés folyamatáról és arról miként tudok a páromnak segíteni, hogy a baba születése előtt 1 órával mentünk be Kórházba. Szinte a teljes vajúdási szakaszt otthon ketten csináltuk végig. Ha nem vettem volna részt a Kata tanfolyamán talán későn döbbenek rá, hogy a szülésre nekem az apukának is mind lelkileg, mentálisan és „szakmailag” is fel kell készülnöm. Még talán jobban mind az anyukának, mert egy apuka szülés közben nem eshet pánikba, nem ordíthat és nem szitkozódhat. Két dolgot tehet támogatja a párját mindenben és kezeli a hirtelen fellépő problémákat. A Kata által átadott ismeretanyag pont akkora volt, sem nem több, sem nem kevesebb, ami elegendő volt ahhoz, hogy a babánk zökkenőmentesen megszülessen és csak röviddel a tolófájások előtt keljen bemenni a kórházba. Az orvos elismerőleg beszélt arról első gyermekes szülőként milyen szépen oldottuk meg a vajúdási szakaszt.

Szóval egyet tudok mondani az apukáknak, ha nem olvasnak el 1000 könyvet a szülésről és nem mennek el 500 tanfolyamra a Kata dúlától kapott ismeretanyag és impulzus elég lesz ahhoz, hogy segítség a párjukat a szülés folyamatában és ne úgy gondolják, hogy az anya egyedül szüli a babát, hisz az lehet csapatmunka is. Mi is megszültük Boglárkát.

Deli László – apa (2017.12.06.)

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?