Téma folyamat:

Az alábbi szülésterv minta segítséget nyújt, hogy átgondold mi a fontos számodra. A szülési terv valóban terv legyen. Egy vágy, hogy te hogyan szeretnél szülni.
(Erről is tettem fel videót ide a csoportba – Szülésterv pro és kontra címmel).

A szöveget szabadon átírhatod, rövidítheted, kiemelheted a számodra fontos dolgokat és elhagyhatod a kevésbé fontos részeket. Fontos: A szülési terv nincs kőbe vésve. Ez inkább egy kérés a szüléssegítők felé, hogy abban támogassanak, ami számodra fontos.

„Tisztelt Doktor Úr!

X. Y. vagyok, jelenleg várandósságom x. hetében járok, és a számítások szerint x hó x-re várjuk az első babánkat párommal, Z.Q-val. A várandósságom alatt eddig nem merült fel probléma sem velem, sem a babával kapcsolatban, minden eredményem negatív volt.
(Ha esetleg van olyan, amit itt fontosnak tartasz megemlíteni írd bele!)

Az x. kórházban tervezem világra hozni babánkat. (Ha van választott orvos és/vagy szülésznő, akkor az ő nevük is szerepeljen! Ha nincs, akkor talán érdemes azt is leírni, hogy az ügyeletbe éppen beosztott segítők teljesen megfelelnek.) Fontosnak érzem, hogy mivel nem ismerem napra készen a kórház szokásait, rendtartását, szülészeti protokollját, előzetesen is érdeklődjek.

Első babánkat várjuk, így természetes, hogy a lehető legtöbb odafigyeléssel, a szülés, születés kérdésének minél teljesebb körbejárásával, igényeink minél pontosabb megfogalmazásával, és **a bennünket segítő szakemberekkel történő partneri együttműködés kialakításával **szeretném megkönnyíteni a szülést a magam és a babánk számára, valamint a segítségnyújtás módját az Önök számára.

Mivel Önnek és kollégáinak ez a szakmájuk, hivatásuk, és naponta találkoznak a születés misztériumával, így gondolom, talán szokatlan, hogy egy kismama előzetesen szülési tervet készít, ami teljesen megegyezik egy természetes szülés tervezetével.

Nekünk ez lesz az első szülésünk, így megismételhetetlenné és felejthetetlenné válik, akár pozitív, akár negatív élményként marad meg bennünk. Éppen ezért a pozitív szülés-születésélményünk megvalósulása érdekében kérem, vegye/vegyék figyelembe az alábbiakban felsorolt kéréseinket, kívánságainkat, természetesen, ha a szülés lefolyása és a baba állapota ezeket lehetővé teszi.

· A vajúdás alatt szeretnénk, ha a férjem végig velem lehetne, a szülés alatt pedig, ha eldönthetné, hogy végig bent marad, vagy esetleg kint várja meg a baba megszületését. A szülés után pedig annyi ideig, ameddig szükségem van rá.

· Fontosnak érzem, hogy a vajúdást és a szülést megkönnyítse egy velem együtt érkező, általam jól ismert segítő asszonytárs (dúla), aki végig velem lehet a vajúdás és a szülés idején, valamint a szülést követő órákban.

· Szeretném, ha minden vizsgálat alkalmával a kísérőm is jelen lehetne.

· Szeretném, ha a választott segítőimen kívül más (orvostanhallgató, orvos, nővér, számomra más idegen személy) nem tartózkodnaabban a helyiségben, ahol a vajúdásom, szülésem zajlik

· Biztos teljesen természetes az Önök számára, mégis leírom, hogy kérem, minden esetben lássanak el kellő információval, és ha komplikációnak még csak a gyanúja is felmerül, úgy mondják el mind a komplikációmentes esetre, mind a komplikációra vonatkozó alternatívákat, és csak a beleegyezésemmel történjen bármilyen beavatkozás.

· Ha olyan módosult tudatállapotba kerülnék, amelyben nem tudok, vagy nem akarok önállóan és egyedül felelős döntést hozni, akkor ezt a feladatot X.Y. kísérőmre bízom, kérem, vele egyeztessenek.

· Szeretnék az általam választott testhelyzetben vajúdni és szülni (állva, fekve, guggolva, félig ülve, ülve, hozott matracon térdelve vagy négykézláb, stb. ezeket szabadon váltogatva is akár.)

· Véleményem szerint nem csak a magam, hanem az Önök számára is elengedhetetlenül fontos, hogy a baba diktálja a tempót a vajúdás és szülés időszakában, amennyiben az állapota megfelelő, rendben van a szívhangja és én is teljesen jól érzem magam, jól vagyok.

· Szeretném szabadon megválasztani a teret, ahol vajúdhatok, természetesen az adott lehetőségeken belül, nem zavarva ezzel másokat.

· A vajúdás ideje alatt szeretnék szabadon mozogni, járkálni, szükség szerint inni, enni, és lehetőség szerint minél ritkábbi vizsgálatokat kérni.

· Nagyon fontos számunkra, hogy elkerüljük a szülés indítását és gyorsítását komplikációmentes helyzetben. Értem ez alatt a magzatburok megrepesztését, oxytocin alkalmazását, különböző gyógyszerek, fájdalomcsillapítók adását, a méhszáj ujjal való tágítását, hasra gyakorolt nyomást, rutinszerű infúzió adását, és más mesterséges eljárásokat.

· A folyamat esetleges leállása vagy lelassulása esetén is kérem, hogy először a természetes eljárásokat részesítsék előnyben (barátságos, elfogadó, türelmes és nyugalmas légkör, kellemes és kényelmes környezet, ahol biztonságban érezhetem magam).

· Természetes fájdalomcsillapítási lehetőségeket szeretnék, ha szükségem lenne ilyenre (pl. masszírozás, borogatás, melegvizes zuhany, kádfürdő – ha van ilyen, stb.)

· Szeretném elkerülni a beöntést, borotválást, a végbélen keresztüli vizsgálatot, a húgyhólyag katéterezését, a hüvelyfalak masszírozásátés nyújtását, a hasamra gyakorolt nyomást a kitolási szakaszban.

· Szeretnék gátvédelmet kérni a gátmetszés elkerülése érdekében.

· Szeretnénk a párommal, ha a köldökzsinórt csak akkor vágnák el, amikor megszűnt a pulzálás benne mind a baba, mind a lepény felőli oldalon.

· Mivel nem ismerem az osztály belső szokásrendszerét, így szeretném, ha a baba megszületése utáni közvetlen percekben és 1-2 órában velem maradhatna, ha minden rendben van vele. Kérem, hagyják őt mellettem és a testemen, időt hagyva a kölcsönös ismerkedésre, a bőr-bőr kontaktusra, a mellem megtalálására és a szopás elkezdésére. Nagyon szeretném, ha együtt maradhatnánk (nem szakítanának el bennünket) legalább addig, amíg el nem kezdett szopni a pici.

· Problémamentes esetben csak a legszükségesebb vizsgálatokra kerüljön sor a babánkon, a látóterünkön belül. Kérem, kerüljék el azt a vizsgálatot, amellyel a végbél és a gyomor átjárhatóságát egy vékony cső végbélben ill. a nyelőcsövön való bevezetésével végzik el. Helyette kérem, várják ki, amíg a baba szopott és kakilt.

· A nyák azonnali leszívása helyett szeretném kivárni, amíg a baba kiköhögi, feltüsszögi a nyákot magától – amennyiben a magzatvíz tiszta.

· A szemcseppet is legalább egy órával a születése után adják be, ha ez feltétlenül szükséges.

· Szeretném, ha a babáról – fürdetés helyett – szépen és finoman felitatnák a magzatvizet és a testnedveket, ehhez puha frottír fürdőlepedőt viszünk.

· Kérem, adjanak legalább egy órát a lepény spontán megszületéséhez, várják meg, míg az magától leválik, hisz a szoptatással ezt elő is segítjük. Szeretném elkerülni a folyamat oxytocinnal történő befolyásolását. Szeretném elkerülni a méhlepény köldökzsinórral való kihúzását, illetve a lepény kézzel történő kinyomását, valamint szülés után a rutinszerű manuális méhűri betapintást, ha van ilyen szokás.

· Nagyon fontos számunkra a későbbiekre is gondolva, hogy a babánk csak anyatejet kaphasson lehetőség szerint kizárólag tőlem, és velem maradhasson nappal és éjszaka egyaránt. Igénybe venném a teljes rooming-int.

· Reméljük, nem kerül rá sor, de ha mégis, akkor császármetszés esetén kérem, hogy a kísérőm a műtét alatt is végig velem lehessen, illetve a babánk a kiemelése és a feltétlenül szükséges vizsgálatok elvégzésé után azonnal visszakerülhessen hozzám, igénye szerint szophasson, és a kísérőm addig velem lehessen és segíthessen nekem, ill. a babának, amíg a műtét után fel nem kelhetek. Műtét esetén is teljes rooming-int szeretnék, ahol a babámmal megszakítás nélkül együtt lehetek.

· Ha netán a baba nem születne meg a kiszámított terminus időpontjáig, úgy kérem, hogy az Egészségügyi Minisztérium által elfogadott és az interneten is közzétett terminus túllépési ill. túlhordási protokoll szerint történjenek a továbbiak.

Úgy vélem, a fenti eljárások a lehető legtermészetesebbek, habár értem és tudom, hogy a pontokba szedett kéréseim esetleg eltérnek az elmúlt évtizedekben megszokott gyakorlatuktól. Mostanában egyre többen és egyre jobban haladunk a természetesség felé, és mivel a női test úgy épül fel eredendően, hogy természeténél fogva tökéletesen alkalmas a szülésre, éppen ezért érzem feltétlenül fontosnak, hogy a természetes, beavatkozások nélküli szülést válasszam a szakszerű, és szükség esetén háttérként rendelkezésre álló orvosi segítség mellett, amelyet az Ön által vezetett osztály is biztosíthat a magam és a babám, a születő családunk számára. Ehhez kérem az Ön segítségét és hozzájárulását.

Tisztelettel és köszönettel:

Dátum Aláírás