A gátmetszés szükségességéről különbözőek az álláspontok. Vannak bizonyos esetek, amikor valóban indokolttá válhat az elvégzése, de jó tudni, hogy a gát alapvetően ép és egészséges szövet, ami képes kiengedni a kisbabát.

Magyarországon az utolsó nyilvánosságra hozott statisztikai adat szerint (2006) 71% volt a szülésnél végzett gátmetszés aránya, első szülés esetén pedig 90%! Ez jóval meghaladja az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) által elfogadhatónak tartott 2–20%-ot.

Milyen érzésekkel jár a gátmetszés?

A gátmetszést a kitolási szakban végzik, mielőtt a baba feje áthaladna a gáton. A gátmetszést általában egy összehúzódás alatt végzik és nem feltétlenül fájdalmas. (akkor még).
A szülés után helyi érzéstelenítésben varrja össze a szülészorvos a gátat. Ez a keletkezett vágás méretétől függően hosszabb-rövidebb ideig tart.

Mi van a szülés után?

A szülés után a gáttájék megduzzad, nehezen lehet tőle mozogni, húzódik, fáj, szúró érzésekkel jár.
Ezáltal korlátozza az anya mozgásszabadságát, nem tud ülni, nehezebben tudja ellátni a babáját, esetleg félve ül rá a wc-re.

Mit tehetsz ha gátmetszésed volt?

Megpróbálhatsz zuhany alatt pisilni vagy a wc-n ülve egy sportkupakos palackból vizet vagy gyógynövényes főzetet locsolni a gátra.
A gát területéről célszerű inkább nagyon puha wc papírral felitatni a vizet.
Még a kórházban segítséget nyújthat a hideg borogatás, ami legegyszerűbben textilpelenkába tekert jégakkuval vagy zacskóba tett jégkockákkal oldható meg.
A valamivel kényelmesebb ülésért beszerezhetsz egy gátvédőpárnát vagy erre a célra szintén megfelelő egy félig felfújt gyerek úszógumin ülni, így nem éri közvetlen terhelés a gátat.
A szülés után szintén elkezdhető a gátizomtorna, ami segíti a gyorsabb gyógyulást.

Fitoterápia:

Gyógynövényes sprayk:

A Motherlove gátspray nagyon hamar segít regenerálni a gátat, hűsít, nyugtat és jelentősen enyhíti a duzzanatot, fájdalmat. (  közvetlenül a szülés után el lehet kezdeni a használatát és gyakran a gátra permetezni)
Aloe Vera spray is jó erre a célra.
Kb. a szülés után egy héttel már be lehet kenni feketenadálytő krémmel  a gátat.

Gyógynövényes ülőfürdő a szülés utánra:
Hüvelyi szülés esetén már otthon bele lehet ülni, császármetszés esetén meg kell várni a kapcsok kiszedését és, hogy az orvos megállapítsa a seb rendben van e!
„Hozzávalók: 25 g pásztortáska, 25 g medveszőlőlevél (uva ursi), 4-5 gerezd aprított fokhagyma. A keveréket 4 liter vízzel le kell forrázni, 20 percig állni hagyni, majd  leszűrni és beletenni egy bögre tengeri sót. A kész keverék felét öntsd bele egy kád esti fürdővízbe, a másik felét két nap múlva egy másikba (hűtőben eláll, de mindenképp fedd le, ha nem akarsz egy fokhagymás-füves szagú hűtőszekrényt). A vízben addig lehetsz, ameddig csak jólesik, és a fürdővíz nyugodtan lehet jó meleg, akár 38-40 fokos, amilyet szeretnél.”
( Ebbe a fürdőbe a babádat is viheted természetesen ügyelve arra, amire egyébként is figyelnél, hogy ne menjen víz a szemébe, szájába, orrába. Valamint érdemes utánna lezuhanyozni a babát.)

Ezt a főzetet sportpalackba téve locsolhatod a gátat pisilés közben.

(Az ülőfürdő receptje a felicitasz.blog.hu-ról származik.)

Homeopátia:

Staphysagria C30, napi 1×5 golyót elszopogatni
A gátlemosó vízben feloldani 1-1 calendula- és /vagy arnicagolyócskát

Traumeel-krémmel kenni a gátat. ( homeopátiás krém)

Illetve ami természetesen nagyon fontos a gyermekágy idején, hogy minél több időt az ágyban töltsetek 🙂

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?