Szülésfelkészítés: Testileg- lelkileg

Beszélgetünk a benned zajló változásokról, esetleges problémákról, félelmekről. Segítséget nyújtok számodra, hogy fel tudd feloldani a félelmeidet.

Átbeszéljük a vajúdás és szülés testi-lelki folyamatait.
Fájdalomkezelési technikákat gyakorolunk, amiket alkalmazhatsz a vajúdás óráiban. Ha a leendő apuka is jelen lesz a szülésnél, megbeszéljük ő miben tudna támaszt nyújtani. Megmutatom milyen, a vajúdást segítő masszázstechnikákkal, testhelyzetekkel tud segíteni.
A közös találkozás alkalmával a leendő apukák is feltehetik kérdéseiket, elmondhatják kételyeiket.
Átbeszéljük mit szeretnél a szülés alatt és miben tudok a segítségedre lenni.

Szüléskísérés

Amennyiben felkérsz dúládnak, úgy a 37. héttől éjjel-nappal elérhető vagyok számodra. A vajúdás megindulásától, melletted maradok a baba megérkezéséig, illetve azután 2 órát. A vajúdás óráiban segítek neked, hogy a legkényelmesebb és a baba haladását könnyítő testhelyzetet tudj felvenni.

A vajúdás és szülés alatt megszakítás nélkül, végig melletted maradok. Érzelmileg támogatlak, informállak. Azokban az időszakokban mikor igényled az aktív támogatást, borogatást készítek, masszírozlak (illóolajokkal kiegészítve) igényeid szerint. Amennyiben éppen nem igényelsz aktív támogatást, úgy a háttérben maradok.

Segítséget nyújtok közted, a partnered és kórházi segítők közötti kommunikációban.
Ennek a célja minden esetben az egyéni mérlegelés, hogy ne a rutin döntsön a beavatkozások mellett vagy ellen.

Ha az apuka is jelen lesz, segítek neki, hogy ő is részt tudjon venni a folyamatban, amennyire ő is igényt tart rá, akár aktívan akár a jelenlétével támogatva.

Biztosítom, hogy elegendő tápanyagot és folyadékot vehess magadhoz, ezzel is könnyítve a szülés folyamatát.
Segítek, hogy minél hamarabb közvetlen szem és bőrkontaktus jöhessen létre közted és kisbabád között, és hogy minél hamarabb meg tudd szoptatni babádat.

A szülést követően (általában 2 órát vagy amennyire igény van) melletted vagy a közeledben maradok. Segítek megfelelően mellre tenni a kisbabádat, illetve az első zuhanyozáskor.
Meglátogatlak egyszer a gyermekágy ideje alatt, átbeszéljük a szülésélményt.

Gyermekágyas gondozás

A gyermekágy egy nagyon érzékeny időszak, amikor a babával való ismerkedés, jeleinek a megértése, a családdá érés megtörténik.
Ez idő alatt is számíthatsz rám. Segítek a kényelmed fokozásában, érzelmileg támogatlak, feldolgozzuk a szülésélményt, segítek a helyes szoptatásban. Megmutatom, miként tudod ellátni a babádat, segítek a ház körüli kisebb teendőkben.
(pl. alkalmanként főzés,rendrakás,bevásárlás, nagyobb testvérrel való foglakozás, egyéb teendők) hogy ezzel is biztosítsam számodra a pihenés, regenerálódás, egymásra hangolódás lehetőségét.
Az, hogy miben kéred a segítségem és milyen gyakorisággal, közösen alakítjuk ki az igényeknek megfelelően.

(Az első találkozónk semmilyen kötelezettséggel nem jár. Az egyéni felkészítésnek, illetve a csoportos alkalmakon való részvételnek nem feltétele, hogy a szülésednél is jelen legyek.)

„A kontrakcióknak nem kell fájniuk. Ezek energialöketek, amelyek lehetővé teszik, hogy meg tudj nyílni, hogy a kisbaba ki tudjon jönni. Ha úgy állsz hozzá a kontrakciókhoz, hogy fájnak, akkor rágörcsölsz, és nem fogsz tudni tökéletesen ellazulni, és a kisbabádnak tovább fog tartani, amíg kijut, és neked sem lesz olyan kellemes. Csoda, ahogy képesek vagyunk még több életerőt előhívni, és itt nincs helye a panaszkodásnak.”
/Barbara, három kisgyermek édesanyja./
/Részlet a Spirituális bábaság c. könyvből./

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?