Bármi is történik, CSAK LÉLEGEZZ! Miért hatékony segítség a légzés a szülés alatt?

Bizonyára már sokszor hallottál arról, hogy mennyire fontos a megfelelő légzés a vajúdás és szülés alatt. De hát lélegezni egyébként is szoktunk, miért olyan lényeges a légzés módja?

Gondolj bele, ha feszültség van benned, izgulsz, aggódsz vagy éppen félsz akkor sokkal felületesebben, gyorsabban lélegzel. Szinte kapkodod a levegőt, az izmaid befeszülnek, ezzel együtt adrenalint termelsz, így a tested azt az üzenetet kapja, hogy veszélyhelyzet van.
A félelemnél semmi sem zavarja meg jobban a természetes szülés menetét.
A vajúdáshoz, szüléshez ellazulás, megengedés szükséges, így termelődik elegendő oxitocin (ami elengedhetetlen a szüléshez).

A gyors, felületes légzés feszültséget okoz a testben, szinte folyamatos készültségben vagy.
Így sokkal erősebbnek érzékelheted az összehúzódásokat és a fájdalmat. Mivel erősebb a fájdalomérzet, ez félelmet kelhet benned, ezért gyorsabban, felületesebben lélegzel…. és megyünk körbe-körbe.
A jó hír, hogy a légzéseddel segíthetsz abban, hogy újra visszaálljon a nyugalmi állapot és kellő képpen el tudj lazulni.

Mi történik akkor ha „jól” lélegzel?

– Remekül tudod használni a légzésed arra, hogy a figyelmed befelé irányuljon, magadra és a babádra összpontosíts
– A légzéseddel hatékonyan oldhatod a benned levő feszültséget, a fizikai fájdalomérzetet
– A mély légzés ellazítja a test izmait, így a medence záróizmait is, ezzel könnyebbé téve a tágulást.
– Ha „jól” lélegzel könnyebben rátalálsz a saját ritmusodra és arra, hogy éppen mi számodra a legjobb a vajúdás és a szülés közben (és nem csak ekkor hasznos, hanem mindig)
– Az egyenletes, helyes légzéssel több oxigént juttatsz a vérkeringésbe, javul a szerveid vérellátása, javul a babád oxigén-ellátottsága is
– Amikor a légzésedre és a testedre figyelsz, nem tudod magad bepörgetni a félelmekkel, aggodalmakkal. Ebből következik, hogy amikor elfogna a pánik vissza tudsz térni a légzésedhez, ami segít a zavaró érzelmeket kezelned.
– A légzéssel segítheted magad, hogy megmaradj a középpontodban és megőrizd a nyugalmadat.
– A légzésed a segítőd abban, hogy együtt tudj áramolni az összehúzódásokkal
– A helyes légzéssel megtapasztalhatod, hogyan lesz a vajúdás alatti görcsös fájdalomból, téged segítő összehúzódás
– Ha a légzésedre figyelsz teljesen a jelenben vagy! Ez az idegrendszer és a tudat számára is pihentető.

Kell-e tanulnod valami speciális légzéstechnikát? Úgy gondolom, hogy kifejezetten betanulni nem kell semmit, a vajúdás és szülés közben úgyis csak azokat a dolgokat tudod alkalmazni amik már mennek anélkül, hogy „agyból” akarnád csinálni.
Viszont vannak remek gyakorlatok, amikkel elsajátíthatod azt a légzést, ami számodra a legjobban működik, amit a leginkább tudsz használni – a szülésed alatt is. (meg igazából bármilyen élethelyzetben).
Ezeket a gyakorlatokat a „FelkéSzülés Online szülésfelkészítő” csomagban találod meg, így bármikor gyakorolhatsz otthon is, hogy a szülésre valóban hatékonyan tudd használni a légzésed <3
A felkészítőt itt éred el: www.katadula.hu/szulesonline

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?